Test av WC rens

- Som å spyle pengene rett i do

Test av toalettvask avslører at halvparten ikke har noen effekt.

WC-RENS: Er du blant de som bruker wc-rens til å vaske toalettet? En stor test av wc-renser avslører at mange gir så dårlig vaskeresultat at de er helt meningsløse. Video: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Toalettvask er neppe den mest populære oppgaven i husholdningen. Og toalettbørsten er kanskje ikke din favorittbørste.

Men når jobben må gjøres: Hvordan går du fram? Bruker du vaskemidler? Eller går du for cola-trikset?

Nå har svenske, danske og finske forbrukermyndigheter testet wc-rens. Og den korte konklusjonen er:

- Mange av dem gir så dårlig vaskeresultat at de synes helt meningsløse. Annenhver wc-rens er så dårlig at det er som å spyle pengene rett i do, ifølge Sveriges Konsumenter.

DEKK TOALETTET: Ved å legge plastfolie over toalettåpningen unngår du vond lukt. Video: Linn Merete Rognø. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer

Testet: 49 wc-renser

Testen er en del av et EU-prosjekt som Sveriges Konsumenter gjør sammen med forbrukerorganisasjoner i Finland og Danmark.

Til sammen har de testet 49 ulike produkter innen wc-rens: 16 produkter fra Sverige, 17 fra Danmark og resten fra Finland.

Ettersom noe av målet med testen er å se på eventuelle ulikheter det er på samme produkt i de forskjellige landene, er testresultatene for enkeltproduktene i de ulike landene noe ulike. Du kan se testresultatene for de svenske produktene hos Råd & Rön, og testresultatene for de danske produktene hos Tænk.

Studerer ulikheter i «like» vaskemidler

Testen av wc-rens er en del av et større EU-prosjekt, «Nordic Consumer Testing of Dual Quality and Misleading Branding Strategies», hvor man skal teste 160 rengjøringsprodukter for vanlige husholdninger - og se hvor store forskjellene på produktene er avhengig av i hvilket land man bor.

Funnene og konklusjonene i testen er disse:

 • Forskjellene mellom produktene er veldig store både når det kommer til vaskeresultat og miljøpåvirkning.
 • En del av produktene har gode rengjøringsegenskaper - mens en stor andel er så godt som uten effekt.
 • Noen av produktene inneholder klor og har et veldig høyt eller et veldig lavt pH-nivå. Klor er giftig for miljøet og kan utvikle klorgass sammen med sure rengjøringsmidler. Det er på det danske miljøverndepartementets liste over uønskede stoffer.
 • I tillegg: Ekstremt basiske eller sure produkter, som noen er, kan gi etseskader dersom de kommer i kontakt med huden.
 • Å tilsette klor eller andre sterke kjemikalier er ingen garanti for et bra sluttresultat, ifølge testen.
 • Flere av de miljømerkede produktene er mindre effektive enn de uten miljømerke - men det finnes også de som både er effektive og miljøvennlige: Testens vinner i Sverige er Änglamark wc-rent, som er miljømerket. Også tredjeplassen i Sverige er miljømerket.
 • Flere av produktene har så dårlig rengjøringseffekt at man like gjerne kan nøye seg med dobørsten og droppe rengjøringsmiddel.
 • Klor har ingen effekt på kalkavleiringer.
 • Forbrukerrådet Tænk anbefaler at du unngår å bruke toalettrens basert på klor på grunn av ulempene forbundet med klor.
 • Parfyme og fargestoffer brukes, men har ingen effekt på rengjøringen.
 • Domestos, Klorin og Duck får karakteren «dårlig» av Tænk i Danmark og i Sverige er det Mr Muscle som er blant de med dårligst effekt når det kommer til vaskeresultat.
 • Testen avslører også at det er forskjeller på effekt og innhold i produkter som markedsføres med samme navn, i de ulike landene.
MILJØVENNLIG OG BEST: Änglamark wc-rent kommer ut som best i test i Sverige - mens Änglamark wc-rens og kalkfjerner blir anbefalt som det beste valget i Danmark dersom du ønsker en wc-rens som er både er miljø- og allergimerket. Foto: Kristin Sørdal
MILJØVENNLIG OG BEST: Änglamark wc-rent kommer ut som best i test i Sverige - mens Änglamark wc-rens og kalkfjerner blir anbefalt som det beste valget i Danmark dersom du ønsker en wc-rens som er både er miljø- og allergimerket. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

- Kritikkverdig

Norge er ikke med i dette prosjektet, som er et EU-finansiert prosjekt som Sveriges Konsumenter driver sammen med forbrukerrådene i Danmark og Finland.

At Norge ikke er med, forklarer Gunstein Instefjord, leder forbrukerpolitisk enhet i Forbrukerrådet, slik:

- Ofte er det slik at det må være organisasjoner fra minst tre land for å kunne søke om EU-finansiering. Noen ganger er vi med, andre ganger er vi ikke med. Vi har nylig gjennomført et felles prosjekt om like produkter med ulikt innhold innen kosmetikk, sammen med Sveriges Konsumenter og Forbrukerrådet i Danmark, sier Instefjord.

Han sier til Dinside at noen av resultatene av wc-rens-testen er både oppsiktsvekkende og kritikkverdig.

- Det mest oppsiktsvekkende ved undersøkelsen er at vi omgir oss med mange bekymringsfulle kjemikalier som vi tror er der for å gi effekt, men at mange av disse produktene kommer nokså dårlig ut når det gjelder rengjøringseffekt. Da er det interessant at det produktet som kommer best ut, er et miljømerket Änglamark-produkt. At hele 1 av 5 produkter ikke oppfyller regelverket hva gjelder informasjon om ingredienser, er både oppsiktsvekkende og kritikkverdig, sier Instefjord.

Bruk toalettbørste og mikrofiber

Hva er så den beste måten å rengjøre toalettet på? Og må man bruke rengjøringsmidler?

Trude K Robert, fagkonsulent for renhold i ISS, sier til Dinside at den beste rengjøringen utføres ved vedlikehold.

- Som eksempel vil man kunne unngå kalk og såpeslør på dusjvegger og kraner dersom man tørker med mikrofiber etter hver dusj. I et toalett hjemme er mye gjort ved å bruke toalettbørsten jevnlig da skitt ikke vil rekke å feste seg til overflaten. Og for å unngå rennmerker bak i toalettet, bør man sjekke at cisternen fungerer som den skal, råder Robert.

Dersom man likevel får kalksåpe og liknende, anbefaler ISS å bruke miljømerket kjemi laget for formålet.

- Velg gjerne et som er parfymefritt. Og husk å lese bruksanvisningen på produktet før det tas i bruk, oppfordrer Robert.

Hun kommenterer også at det finnes mange kjerringråd for rengjøring av wc - men at mange ikke tenker på at husholdningsartikler som eddik og liknende også er kjemi.

- Man skal være svært forsiktig med å blande produkter man har i skapet hjemme. Klor og Salmiakk bør av miljøhensyn overhodet ikke brukes. Disse to er i tillegg svært farlige hvis de kommer i kontakt med hverandre, advarer hun.

Robert anbefaler mikrofiber for vask av toalettet. Og minner for øvrig om å bruke dokosten jevnlig:

- Rengjøring av alle overflater på wc som er over vannspeilet, utføres fint med forfuktede mikrofiberkluter og vanlig rent vann. Tester viser at mikrofiberkluter av god kvalitet gjør overflatene svært rene og hygieniske. Det er ingen grunn til å desinfisere vannet nede i toalettet da det byttes ut etter hvert toalettbesøk, sier hun - og fortsetter:

- Er det avføring i vannet når du skal sette deg – ta en runde med børsten og trekk ned, da er du sikker på at det er rent vann som spruter opp hvis det skulle «ploppe» litt. Det er svært usannsynlig å bli smittet av virus og bakterier via toalettvann via bakenden.

- Anbefaler miljømerkede vaskemidler

Miljødirektoratet i Norge jobber med stoffer som har uheldige langtidsvirkninger på helse og miljø.

Anne Line Filtvedt, seksjonsleder for kjemikalieseksjonen i Miljødirektoratet, sier til Dinside at vaskemidler skal være merket etter krav i vaskemiddelforordningen og CLP, som handler om klassifisering og merking av kjemikalier.

Merkingen skal gjenspeile de egenskapene vaskemidlene har - og dersom vaskemiddelet for eksempel er etsende eller irriterende, skal det være tydelig merket.

- Vi anbefaler å velge miljømerkede produkter når man kjøper vaskemidler, slik at man unngår uønskede kjemikalier, sier Filtvedt.

Hun understreker at alle vaskemidler skal være faremerket i henhold til CLP.

- Vi oppfordrer til å lese merkingen på vaskemidler for unngå stoffer som for eksempel er etsende eller irriterende.

I Norge gjelder den Europeiske vaskemiddelforordningen, noe som vil si at det er det samme regelverket som gjelder i EU/EØS. Vi har imidlertid også egne bestemmelser for innhold av fosfor i vaskemidler.

- Prøv eddik eller sitronsyre

Hanne Gustavsen, rådgiver i Framtiden i våre hender, anbefaler heller bruk av edddik, sitronsyre eller svanemerkede midler.

– Det er egentlig ganske unødvendig med alle disse spesialvaskemidlene. Vi kommer like langt med naturlige vaskemidler, eller svanemerkede rengjøringsmidler som vi allerede har i huset. Det er bra for miljøet og helsa, og det er billigere, sier Gustavsen til Dinside.

– Naturlige midler som sitronsyre eller eddik fungerer fint som avkalkningsmiddel til porselen og fliser, så det går jo an å prøve i toalettet også, uttaler hun.

Hun oppfordrer til å se etter at produktet er svanemerket og at det ikke inneholder klor, når man skal velge slike rengjøringsmidler:

– Det viktigste tipset er å velge produkter som er svanemerket. Da har en uavhengig tredjepart vurdert at produktet tilfredsstiller en rekke strenge miljø- og helsemessige krav. Man bør også unngå klor. Det er ikke farlig i seg selv, men det er dokumentert at det kan dannes andre mer skadelige forbindelser i innelufta og i miljøet når man vasker med klor, sier Gustavsen.

Hun poengterer at vanlig såpe og vann fungerer godt mot de fleste bakterier.

– Vi må jo vaske, men vanlig såpe og vann er effektivt mot de fleste bakterier. Selv bruker jeg svanemerket oppvaskmiddel til mange blanke flater. Litt bakterier er heller ikke farlig, så det er neppe nødvendig med kjemisk desinfisering i do, sier Gustavsen til Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer