Som et kraftig fyrverkeri

Så å si alt man lader hjemme inneholder litium-ionbatterier. Slike branner er nesten umulig å slukke.

GIR KRAFTIG BRANNUTVIKLING: Denne videoen viser brannutvikling i et elsparkesykkelbatteri som inneholder litium-ionbatterier. Mobiltelefoner, Airpods og smartklokker inneholder også dette, og et brannslukningsapparat er sjanseløst mot slike branner. Video: If Vis mer
Publisert

Du lader kanskje smartklokken din, mobilen eller airpodsene om natta? Vær forsiktig med det.

- De inneholder litium-ionbatterier, og hvis det skulle oppstå en brann er pulverapparatet du har hjemme sjanseløst, forteller branningeniør og leder av skadeforebyggende avdeling i If, Anders Rørvik Ellingbø til Dinside, under et pressemøte i sammenheng med brannvernuka som avholdes neste uke.

11 millioner kroner

Antallet branner går opp i tråd med antall enheter i samfunnet.

- Det som er spesielt med branner som involverer et litium-ionbatteri er at det er et kraftig fyrverkeri. Brannen er også uforutsigbar, vanskelig å håndtere og inneholder svært gifitge gasser, forteller Ellingbø og fortsetter.

- Hvis enheten er plassert i stua eller soverommet er det fort gjort at det kan ta fyr i senga eller sofaen, da går det kort tid før det er overtent.

Den dyreste brannen som følge av et litium-ionbatteri havnet på 11 millioner kroner.

Seksjonssjef for elsikkerhet i DSB, Jon Eirik Holst, forteller til Dinside at en batteribrann oppstår i laderen, i selve utstyret eller i batteriet. Det kan for eksempel være en elsykkel eller elsparkesykkel som lader.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer