Som et kraftig fyrverkeri

Så å si alt man lader hjemme inneholder litium-ionbatterier. Slike branner er nesten umulig å slukke.

GIR KRAFTIG BRANNUTVIKLING: Denne videoen viser brannutvikling i et elsparkesykkelbatteri som inneholder litium-ionbatterier. Mobiltelefoner, Airpods og smartklokker inneholder også dette, og et brannslukningsapparat er sjanseløst mot slike branner. Video: If Vis mer
Publisert

Du lader kanskje smartklokken din, mobilen eller airpodsene om natta? Vær forsiktig med det.

- De inneholder litium-ionbatterier, og hvis det skulle oppstå en brann er pulverapparatet du har hjemme sjanseløst, forteller branningeniør og leder av skadeforebyggende avdeling i If, Anders Rørvik Ellingbø til Dinside, under et pressemøte i sammenheng med brannvernuka som avholdes neste uke.

11 millioner kroner

Antallet branner går opp i tråd med antall enheter i samfunnet.

- Det som er spesielt med branner som involverer et litium-ionbatteri er at det er et kraftig fyrverkeri. Brannen er også uforutsigbar, vanskelig å håndtere og inneholder svært gifitge gasser, forteller Ellingbø og fortsetter.

FYRVERKERI: Branningeniør og leder av skadeforebyggende avdeling i forsikringsselskapet If, Anders Rørvik Ellingbø. Foto: If
FYRVERKERI: Branningeniør og leder av skadeforebyggende avdeling i forsikringsselskapet If, Anders Rørvik Ellingbø. Foto: If Vis mer

- Hvis enheten er plassert i stua eller soverommet er det fort gjort at det kan ta fyr i senga eller sofaen, da går det kort tid før det er overtent.

Den dyreste brannen som følge av et litium-ionbatteri havnet på 11 millioner kroner.

Seksjonssjef for elsikkerhet i DSB, Jon Eirik Holst, forteller til Dinside at en batteribrann oppstår i laderen, i selve utstyret eller i batteriet. Det kan for eksempel være en elsykkel eller elsparkesykkel som lader.

- Brann kan oppstå ved skade på laderen, utstyret eller batteriet, eller hvis det er tildekket. Men det er stor forskjell på varmeutviklingen, det kommer rett og slett an på batteriet som brenner.

Drukne det i vann

Administrende direktør i Brannvernforeningen, Rolf Søtorp forteller til Dinside at det er voldsom energi i et elsparkesykkelbatteri.

- Det blir voldsomt med varme og røyk, og det er en dramatisk brann når den utløses, forteller han og fortsetter.

DRAMATISK BRANN: Administrerende direktør i Brannvernforeningen, Rolf Søtorp. Foto: Brannvernforeningen
DRAMATISK BRANN: Administrerende direktør i Brannvernforeningen, Rolf Søtorp. Foto: Brannvernforeningen Vis mer

- Det er ulike grader på brannen, men mobiltelefoner, som har mindre batterier enn elsparkesykler, kan også ha en kraftig utvikling. Ligger man og sover, kan en ødelagt lader være tilstrekkelig til at det oppstår en brann. Da er det viktig å prøve og få laderen eller mobilen ut, og drukne den i vann om man har mulighet.

Pulverapparater er nemlig sjanseløse mot en litium-ionbatteri brann. Men hvorfor er det slik?

- Cellene i batteriet er på en måte selvstendige enheter, forklarer Ellingbø.

- Hvis det skjer en kjemisk reaksjon i cellen, det blir høye temperaturer eller elsparkesykkelen får et slag eller støt mot seg kan en battericelle begynne å brenne av seg selv - og da sprer det seg. I brannen lager cellene sitt eget oksygen. Det gjør at brannen kan forstyrres eller få en oppblomstring ved bruk av vann eller pulverapparat.

ELSPARKESYKKEL: Her brenner det i et litium ion-batteri fra en elsparkesykkel. Foto: If
ELSPARKESYKKEL: Her brenner det i et litium ion-batteri fra en elsparkesykkel. Foto: If Vis mer

Derfor anbefaler han ikke å bruke vanlige slukkemidler ved slike branner.

- Hva kan man gjøre hvis det begynner å brenne?

- Pulverapparat og husbrannslange funker dårlig, derfor er den sikreste metoden for å slukke en slik brann å dynke batteriet i et vannbad. Det blir vanskelig å slukke den uten å gjøre det, forklarer Ellingbø.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer