Selge bolig

Some-pakker koster opp mot 14.000: - Gjør det heller selv

Sosiale medier-ekspert mener at boligselger selv kan gjøre mye av markedsføringen av boligen sin på slike plattformer uten å betale megleren for jobben.

SELGE PÅ SOME: Skal du selge bolig, er det lurt å dele dette med så mange som mulig, for eksempel via Facebook og Instagram. Flere meglerfirma tilbyr digital markedsføring som et tilleggsprodukt når de tar salgsoppdraget for deg. Dette er imidlertid en jobb du enkelt kan gjøre deler av selv, ifølge sosiale medier-ekspert. Foto: Eilin Lindvoll.
SELGE PÅ SOME: Skal du selge bolig, er det lurt å dele dette med så mange som mulig, for eksempel via Facebook og Instagram. Flere meglerfirma tilbyr digital markedsføring som et tilleggsprodukt når de tar salgsoppdraget for deg. Dette er imidlertid en jobb du enkelt kan gjøre deler av selv, ifølge sosiale medier-ekspert. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du selge boligen din, engasjerer du mest sannsynlig en megler, med mindre du er så tøff at du selger uten profesjonell hjelp.

Megleren hjelper deg, blant annet, med å sette prisantydning på boligen, samle nødvendig informasjon og dokumentasjon i et lekkert prospekt, lage annonse på Finn.no og arrangere visninger. Og, for denne jobben skal megleren selvfølgelig ha en del av kaka:

Provisjonen ligger normalt mellom 1 og 3,6 prosent av salgsprisen, mens timeprisen er mellom 1700 og 2000 kroner, avhengig av megler, ifølge DNB Eiendom.

Some-pakker til opp mot 14.000 kroner

Nå er det, imidlertid, ikke uvanlig at meglerne også tilbyr tilleggsprodukter til boligselgerne, som for eksempel skreddersydde markedsføringspakker for sosiale medier (some) og andre plattformer. Prisen på disse pakkene kan variere, men kommer fort opp i 10.000 kroner og vel så det.

Hva innebærer disse some-pakkene, og kan du gjøre noe av denne markedsføringsjobben enkelt på egenhånd?

Dinside har hørt med de tre største eiendomsmeglerfirmaene målt etter omsetning, Eiendomsmegler 1, DNB Eiendom og Privatmegleren, om hvilke some-pakker de tilbyr boligselgerne:

  • Eiendomsmegler 1 sitt digitale markedsføringsprodukt heter Effekt og er en del av deres obligatoriske markedspakke til boligselgere, som også inkluderer Finn-annonse, salgsoppgave, nabolagsprofil, visningsmateriell og mye mer. Prisen på markedspakken er 12.900 kroner.
  • DNB Eiendom anbefaler Smart Solgt til boligselgerne som benytter deres meglere, en pakke som for øvrig er en forutsetning for å benytte salgsgarantien deres. Smart Solgt koster 10.900 kroner. I tillegg har de et billigere alternativ, Digital Annonsering, som koster 6500 kroner.
  • Privatmeglerens some-satsning Klikk selges i tre ulike pakker, hvor den største forskjellen er hvor mye som benyttes til mediekjøp og lokasjon. Standardpakken koster 3750 kroner, pakken med pris midt imellom koster 5900 kroner og den mest eksklusive some-pakken har en prislapp på hele 13.900 kroner.

Det er altså kun Eiendomsmegler 1 som har some-markedsføring inkludert i pakken med andre meglertjenester. De to andre meglerne tilbyr slik markedsføring som et tilleggsprodukt.

Some-ekspert er skeptisk

Professor Arne Krokan ved NTNU er ekspert på sosiale medier, og påpeker at det er umulig å svare på om meglernes some-pakker er nødvendige eller ei uten å ha undersøkt effekten av dem.

- Hvis slik some-optimalisering er veldig godt utført kan det klart ha en positiv effekt. Jeg ville imidlertid være forsiktig med å bruke meglernes egne tall for effekten som grunnlag for å kjøpe en slik pakke, sier Krokan til Dinside.no.

DEL SELV: Det er helt gratis å lenke til boligannonsen din på egen Facebook-profil. Foto: skjemdump.
DEL SELV: Det er helt gratis å lenke til boligannonsen din på egen Facebook-profil. Foto: skjemdump. Vis mer

Han understreker at alle som skal selge noe kan dele lenker selv på sosiale medier, eksempelvis Facebook og Instagram, og oppfordre vennene sine til å «like og dele». Du kan også legge annonser direkte i relevante Facebook-grupper. Dette vil ha en viss spredningseffekt, ifølge professoren.

I tillegg er det relativt enkelt å kjøpe annonser selv på Facebook, fortsetter han. Der finner du flere relevante segmenteringsverktøy, som kjønn, bosted og alder. Disse annonsene er også svært rimelige sammenlignet med meglernes pakker.

- Så, svaret på spørsmålet om slike pakker er nødvendige: Nei, ikke med mindre de som tilbyr dem er usedvanlig gode på some, oppsummerer Krokan.

Bruker mest på Facebook og Instagram

Markedsansvarlig Suzan Kaptan i Eiendomsmegler 1 forteller at via Effekt markedsfører de boligene på, blant annet, Facebook, gjennom Schibsted-nettverket, Polaris og A-media. De bruker den samme teknologien som både Netflix og Amazon, hvor de matcher både sin og Finn.nos database opp mot boligene de selger.

Boligene DNB Eiendom har ansvar for å selge annonseres på Finn.no og deres egen nettside. Smart Solgt og Digital Annonsering kommer i tillegg til dette, og hvilke kanaler som fungerer best varierer etter salgsobjektet og -perioden.

- Vi bruker majoriteten av annonsekronene på Facebook og Instagram, men benytter også noe på såkalt programmatisk markedsføring, hvor vi har valgt å prioritere synlighet for boligen i relevante lokale og regionale medier, sier kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø til Dinside.no.

Assisterende direktør Dag Hegerstrøm i Privatmegleren sier at deres verktøy Klikk eksponerer boligene unikt ved å teste over hundre annonsevarianter med ulike bilde- og tekstvarianter. Teksten skrives av tekstforfattere som støttes av kunstig intelligens, som igjen baserer seg på enorme mengder sanntidsdata for den aktuelle boligtypen i det konkrete området.

- Vi markedsfører også alle våre eiendommer på sosiale medier gjennom lokale og sentrale kampanjer på Facebook, Instagram, Google og flere, sier Hegerstrøm til Dinside.no.

Funker det?

Det er foreløpig ikke gjort objektive og nøytale undersøkelser på effekten av meglerfirmaenes digitale markedsføring på sosiale medier og lignende.

Meglerfirmaene har, derimot, gjort egne målinger for å undersøke hvor godt verktøyene deres fungerer:

  • DNB Eiendom har sett på boliger som er solgt på samme postnummer, innenfor samme uke, med pluss/minus 100.000 kroner i prisantydning, og laget par av disse boligene. Da har de sett at i de parene der ett objekt har brukt Smart Solgt, og ett objekt ikke har det, boligen med Smart Solgt i snitt blir solgt 11 prosent raskere og har 16 prosent flere interessenter, samt gir selgeren rett i overkant av fire ganger investeringen igjen.
  • Eiendomsmegler 1 kjører kontinuerlig tester av annonseringen sin, og de siste testene viser stor forskjell på er omløpshastigheten på boliger solgt med og uten Effekt. Det viser seg at boliger som er solgt med Effekt selges raskere enn boliger som er solgt uten, basert på statistikk hentet fra Finn.no, som er grunnen til at meglerfirmaet har valgt å gjøre Effekt obligatorisk for alle boligselgere.
  • Privatmeglerens målinger viser at boliger annonsert med Klikk selges rundt 30 prosent raskere enn andre boliger.

Vi minner, imidlertid, om some-ekspert Krokans uttalelse tidligere i saken om å være forsiktig med å legge meglernes egne tall til grunn for om some-pakkene deres lønner seg.

Facebook solgte Florøs dyreste leilighet

I januar satt Kristine Dolve Ellingsund og mannen Tor og skrollet nedover Facebook, og så dukket bildene av en toppleilighet plutselig opp. Den aktuelle leiligheten lå i Florø i Sogn og Fjordane, og hadde en prislapp på nærmere åtte millioner kroner.

Ekteparet endte opp med å kjøpe leiligheten etter at de så annonsen på Facebook, som gjør dette til den dyreste boligen som er solgt i Florø noen sinne. Ifølge Ellingsund var det helt tilfeldig at de valgte å kjøpe, for de hadde i utgangspunktet ikke tenkt å bytte bolig før om fem til seks år, men da bildene av toppleiligheten dukket opp i feeden, klarte de ikke motstå fristelsen, og tenkte at dette måtte de bare gjøre.

SOLGT PÅ SOME: Denne luksusleiligheten i Florø ble plukket opp av et interessert ektepar via Facebook, og endte opp med å bli byens dyreste boligsalg. Foto: Mesterhus.
SOLGT PÅ SOME: Denne luksusleiligheten i Florø ble plukket opp av et interessert ektepar via Facebook, og endte opp med å bli byens dyreste boligsalg. Foto: Mesterhus. Vis mer

Markedssjef Monica Blom Thorsen i Mesterhus, forteller at de ser sterke tendenser til at sosiale medier tar over mer og mer av boligsalget. Godt innhold og levende bilder skaper engasjement og inspirasjon. Det er tydelig at mange nordmenn er oppriktig interessert i hus og hjem, og samler gjerne ideer fra Facebook- og Instagramsider.

- Derfor prioriterer vi nå sosiale medier i mye større grad i våre prosjekter som denne leiligheten, sier Thorsen i en pressemelding.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer