Sommerens smarteste utebelysning

La solen ta regningen med solcelledrevet utendørsbelysning.

Publisert
Sist oppdatert

Dagene er fortsatt lange, men i augustnatten er det greit med litt ekstra hjelp når mørket kryper på. Stearinlys og fakler gir god stemning, men er ikke så egnet til å henge i trær og sette rundt i gresset i perioder med stor skogbrannfare.

Soldreven belysning egner seg perfekt for den norske sommeren. Lange lyse dager gir maksimalt med energi - og med de korte nettene rekker man nesten ikke bruke dem opp. Det er praktisk på balkonger eller uteplasser uten tilgang på strøm, og som en ekstra bonus: Når du først har kjøpt dem, er de gratis i drift. Du bruker ikke en krone i strøm.

Betaler du for mye for strømmen? Finn ut med vår strømkalkulator

Se nedover

Utendørsbelysning er mer enn praktiske lamper ved siden av inngangsdøren og på garasjen. Stadig flere har gjort juletrebelysning til en helårsaffære (og flyttet den fra grantrærne) og tusen lys tindrer hele året fra balkongrekkverk og balustrader. Det er også mulig å kombinere dekorativt med praktisk. En rekke forhandlere har rimelige små fakkel-aktige lamper som enkelt stikkes i bed eller plenen - og de kan brukes som veivisere hele året. Har du ikke gressplen? Det finnes også balkong- og terrasseheller med innebygget belysning, som på bildet øverst i artikkelen.

Se flere smarte produkter her:

Tips: Trær og busker kommer virkelig til sin rett om du lyssetter dem nedenfra.

Sensor, automatisk eller manuell tenning?

De aller fleste solcellelampene har en innebygget sensor som slår på lyset når det blir mørkt. Dette passer perfekt til augustnatten. Lange lyse dager gir lampene timesvis med energi, og lampene tennes når skumringen faller på, og de lyser minst til leggetid (for de aller aller fleste).

Andre har du mulighet til å kontrollere. Solcellepanelet vil lagre energi uansett, men lampene tennes ikke før du skrur dem på. Skal du handle solcelledreven belysning til sommerhytten, spiller det ikke så stor rolle, men har du planer om å ha glede av det hele året, er det smart å sjekke om du kan kontrollere lyset. For det er jo fin liten vits å samle opp solenergi til utendørsbelysning om den skrur seg på - og av - atuomatisk, før du kommer hjem fra jobb.

Vi holdt på å kaste vår lyslenke fra Ikea i vinter, fordi vi trodde den ikke tålte frosten og hadde sluttet å virke. Det stemte ikke. Det var bare så mørkt at den kun hadde nok energi til en knapp halvtime, og vi var aldri hjemme den havltimen lysene sto på. Heldigvis kastet vi et blikk ut vinduet i rett tid på en fridag, og lyslenken henger fortsatt og lyser opp balkongen vår, nesten ett og et halvt år senere.

Utelamper kan også tilkobles bevegelsessensor, slik at de bare virker når du trenger dem: Les mer om ordinære utelamper med sensor

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer