Vedlikehold av hytte

Sommerens viktigste hyttesjekk

Nok en sommerferie hvor de fleste av oss må feriere i Norge gir hytteeierne enda en gyllen anledning til å forebygge dyre skader som, i verste fall, ikke dekkes av forsikringen.

SJEKKLISTE: Som hytteeier er det er flere ting du bør passe på for å unngå å bli en del av forsikrings-skadestatistikken. Vis mer
Publisert

De av oss som er så heldige å ha hytte har nok tilbrakt mer tid enn de pleier på den det siste halvannet året, ettersom pandemien har hindret oss i år reise så mye som vi pleier.

Og, forhåpentligvis har hytteeierne brukt denne ekstra tida til å ta tak i forsømt vedlikehold fra tidligere år, slik at hytta gjerne ser bedre ut enn på lenge.

Har du, derimot, ikke tatt en grundig hyttesjekk ennå, er sommerferien er gyllen anledning til å gjøre nettopp dette, og i det følgende får du noen gode tips til sjekken.

Knivtriks avslører råte

Det er kanskje litt tidlig å tenke på vinteren nå i sommersola, men forsikringsselskapet Fremtind mener det viktigste hytteeierne kan sjekke på denne tida av året, er om hytta er klar for en ny vintersesong.

- Du bør først og fremst undersøke om taket trenger utbedringer, og det samme gjelder takrenner og nedløp. Deretter bør du se på utvendig panel, vinduer og dører, sier skadeforebygger Therese Nielsen til Dinside.

Øyvind Magerøy, fagsjef i Norsk Hussopp Forsikring, har tidligere rådet om å bruke en kniv til å kontrollere hyttekledningen:

- Ser du malingbobler bør du sjekke det med én gang. Bruk gjerne en kniv for å kontrollere om materialene har fasthet, omtrent som når du sjekker om potetene er ferdig kokte. Fjern bobla med kniven, og se hva som er under, forklarer Magerøy overfor Dinside.

- Føles materialene myke, kan du stikke kniven inn og spenne opp. Hvis det lett oppstår tverrbrudd på trefiberen, er det fare for råteskader. Treverket skal være litt tøyelig og fast, fortsetter Magerøy.

KNIVTRIKS: Bruk en kniv til å avdekke råteskader i hyttekledningen. Foto: Norsk Hussopp Forsikring.
KNIVTRIKS: Bruk en kniv til å avdekke råteskader i hyttekledningen. Foto: Norsk Hussopp Forsikring. Vis mer

Hvis murpuss har begynt å falle av veggene eller grunnmuren, er det et tydelig tegn på fuktopptrekk, som igjen tyder på at det kan være fuktskade. Det er fordi vannet presser malingen løs fra veggen, og hvis malingen flasser av, mister muren sine vannavisende egenskaper som malingen gir. Bobler eller bølger i malingen kan også være tegn på fuktskader.

Fjern mose fra tak

Mose på taket bidrar til å holde på fuktigheten. Får mosen ligge lenge, kan frø slå rot i den, og med litt uflaks kan røttene finne sin vei inn til undertaket og gjøre skade. I tillegg kan mose føre til frostsprengning på taksteinen, advarer Huseierne - og kommer med følgende råd:

  • Fordelen med å fjerne mosen nå om sommeren, er at du samtidig har god tid til å utbedre eventuelle skader før høsten, i tillegg til at taket er mindre sleipt når været er tørt.
  • Før du begynner med å rense taket for mose, bør du sjekke at taktekket er helt - altså at taksteinene er hele, eller om shingelen sitter godt, eventuelt om den gliper noen steder.
  • Dersom du skal bruke høytrykksspyler til å fjerne mosen, bør du være ytterst forsiktig, slik at du ikke får vann inn på undertaket som kan få skader. Huseierne anbefaler deg derfor å ikke bruke kraftigere stråle enn 150 bar.
  • Videre bør du alltid begynne å spyle på takmønet og «med» taksteinen eller shingelen i den retningen vannet renne. Husk også å rense takrennene og nedløpene i etterkant, da de kan være fylt med alskens mose og skitt.
MAUR I HUSET: Har det dukket opp maur i boligen, er du ikke alene, men hvorfor kommer de inn i huset, og hvordan unngår du det? Svaret får du her! Foto: Norsk Hussopp Forsikring. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer

Forebygg vann- og flomskader

Ifølge Nielsen i Fremtind er vannskader de hyppigste og mest kostbare hytteskadene de registrerer.

- Ytre påvirkning, som styrtregn og annen nedbør, er én av hovedårsakene til dette, men frost gir også mange skader, sier hun - og leger til:

- Har du innlagt vann på hytta, må du huske å stenge vannet når du forlater hytta. Det er kanskje ikke så viktig midt på sommeren og så lenge det er varmegrader, men er du borte mer enn én uke, skal vannet være avstengt via hovedstoppekranen. Om ikke, risikerer du avkortning på forsikringen om uhellet skulle være ute.

Forsikringsselskapet If har tidligere rådet om at de som har hytte i nærheten av ei elv eller en stor bekk, bør sørge for å sikre løse gjenstander de har stående ute, slik at de ikke kan bli tatt av eventuell flom og medføre fare videre nedover elva.

Ta gjerne en titt i terrenget rundt hytta, og se på bekke-/elveløpet. Elva kan endre retning hvis det blir flom, så se om du kan rydde rundt elva, for å hindre at den tar ugunstrig retning med tanke på hytta di.

Frukt og blomster til besvær

Nedfallsfrukt og søppel tiltrekker gnagere, og bør derfor fjernes så fort som mulig, ifølge Fremtind.

I tillegg har mange hytter blomster og busker inntil hytteveggen. Dette er pent å se på, men vekstene kan gjøre det enklere for skadedyr å komme inn i hytta, samt bidra til utvikling av fukt- og råteskader, ifølge Norsk Hussopp Forsikring.

- Når du vanner blomsterbuskene, bør du ikke spyle vann direkte mot veggene. Både mur, betong og treverk trenger god beskyttelse mot vann, og veggene er ikke laget for at du skal spyle mot dem. Da spyler du under «husets paraply», og her er det mer utsatt for fukt- og vannskader, forklarer fagsjef Magerøy.

FINT, MEN FARLIG: Blomsterbusker inntil hytteveggen er fint visuelt, men kan dessverre by på vannskader og skadedyr. Foto: Shutterstock
FINT, MEN FARLIG: Blomsterbusker inntil hytteveggen er fint visuelt, men kan dessverre by på vannskader og skadedyr. Foto: Shutterstock Vis mer

En annen grunn til å unngå blomster tett inntil hytteveggen, er å hindre maur og andre skadedyr fra å komme inn i hytta. Rosebusker, for eksempel, tiltrekker seg ofte bladlus, som igjen trekker til seg maur.

Rotter og mus er sky, og liker ikke å bevege seg over åpent lende. Høy vegetasjon nær hytta vil derfor gi ly, slik at gnagerne fritt kan bevege seg inn og ut av hytta.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer