Sommerferie i boligmarkedet

Ingen oppgang i boligprisene i juli.

I boligannonsene vender balkongene ofte ned eller mot venstre. Det betyr ikke at de er sør- eller vestvendte. Foto: Finn.no
I boligannonsene vender balkongene ofte ned eller mot venstre. Det betyr ikke at de er sør- eller vestvendte. Foto: Finn.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Boligprisene falt med 1,5 prosent i fellesferiemåneden juli.

Siden boligprisene normalt faller noe i måneden der «alle» er på ferie, endte de sesongjusterte prisene på pluss 0,1 prosent. Det betyr altså at den underliggende prisutviklingen er flat.

– Juli følger trenden fra tidligere år med lavere aktivitet og noe lavere priser enn juni. Det legges normalt ut færre nye objekter i juli, og en høyere andel av det som selges i denne måneden er eiendommer som er lagt ut i tidligere måneder, sier styreleder Terje Buraas i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff), i en pressemelding.

Selv om det ikke ble noe stort pluss i prisene i juli, har boligprisene det siste året hatt en formidabel utvikling. Prisene er nå hele 6,6 prosent høyere enn samme måned for et år siden.

Eiendomsmeglerbransjens månedlige boligprisstatistikk er utarbeidet av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff) i samarbeid med Econ Pöyry og Finn.no.

Hvor mye er boligen din verdt?

Finn ut med vår boligtakstkalkulator

Nedgang for alle boligtyper

Alle boligtypene rammes av at prisene i juli ble litt lavere enn prisene i juni. prisene på eneboliger pleier å blir hardest rammet av fellesferien, og årets prisutvikling er intet unntak. Prisene på eneboliger sank med 3.9 fra juni til juli, men var 7,6 prosent høyere enn i juli 2009.

Prisene på delte boliger sank med 2,1 prosent fra juni til juli, men var 9,9 prosent høyere enn for 12 måneder siden.

Leiligheter hadde den minste prisnedgangen, og endte bare opp med en nedgang på 0,6 prosent den siste måneden. Prisene på leiligheter var i juli 5,8 prosent høyere enn for et år tilbake.

Sunt marked?

Buraas mener at de siste to måneders utflating av boligprisene viser at markedet både er sunt og godt.

- Den generelle prisutviklingen i 2010 viser at vi nå har et eiendomsmarked som i større grad fungerer som et boligmarked, og i mindre grad som et kortsiktig spekulasjonsmarked. Man kjøper en bolig fordi man trenger en bolig eller ønsker å spare i bolig, og ikke for å investere penger, sier Buraas.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer