CES 2021:

Sony med «kognitiv intelligens»

Mener de har forbedret kunstig intelligens.

SMARTE: Sony har lagt mye jobb i bildeprosesseringen på sine nye XR-TV-er og hevder at de er først ute med kognitivt intelligente TV-er. Foto: Sony
SMARTE: Sony har lagt mye jobb i bildeprosesseringen på sine nye XR-TV-er og hevder at de er først ute med kognitivt intelligente TV-er. Foto: Sony Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I forbindelse med årets «digitale» CES-messe har Sony løftet sløret av flere av sine 2021-modeller. Her kommer det fem nye TV-er i Bravia XR-serien: én 8K-TV (LED), to OLED-TV-er og to LED-TV-er.

Alle de fem modellene er utstyrt med det Sony kaller «kognitiv intelligens», som selskapet selv mener er en videreføring av kunstig intelligens, og som japanerne hevder er først ute med.

De sammenlikner den kognitive prosessoren med hvordan den menneskelige hjernen fungerer. Når vi ser objekter, fokuserer vi ubevisst på enkelte punkter, og det er nettopp det prosessoren prøver å gjenskape. Den deler bildet inn i mange soner og finner til enhver tid hvor «fokuspunktet» er, for så å gjøre en ekstra god jobb med disse punktene og justere bildet ellers slik at det oppleves så naturlig som mulig.

Sony med «kognitiv intelligens»

Også lyden skal dra nytte av denne prosessoren, som ved å analysere bildet også skal klare å prikke inn akkurat hvor lyden kommer fra og by på kunstig surround.

De to OLED-modellene har såkalt Acoustic surface audio+, der aktuatorer lager vibrasjoner i hele TV-en slik at den i sin helhet blir en høyttaler. Vi hadde en Sony A8 (OLED) til låns før jul som vi dessverre ikke rakk å gjøre en test av før den måtte sendes videre, men vi kan skrive under på at Sony byr på usedvanlig god TV-lyd med den teknologien.

De fem nye XR-modellene fra Sony, med 8K-flaggskipet Z9J i midten. Foto: Sony
De fem nye XR-modellene fra Sony, med 8K-flaggskipet Z9J i midten. Foto: Sony Vis mer

Modellene

Her er de nye modellene i Bravia XR-serien som Sony lanserer nå:

  • Z9J (75", 85") - 8K LED-TV
  • A90J (55", 65", 83") - 4K OLED-TV
  • A80J (55", 65", 77") - 4K OLED-TV
  • X95J (65", 75", 85") - 4K LED-TV
  • X90J (50", 55", 65", 75") - 4K LED-TV

Priser og lanseringsdato er ennå ikke kjent, men det er nok naturlig å anta at prislappen vil følge den samme sorteringen som over, der Z9J blir den dyreste TV-en. Både den og A90J er i Sonys såkalte «master»-serie og tilbyr blant annet en sensor som måler lyset i omgivelsene og tilpasser hvitbalansen deretter. De har også håndfri styring, altså der fjernkontrollen lar deg bruke stemmekommandoer uten at du trenger å trykke på noe. Sistnevnte gjelder for øvrig også for X95J.

A90J har også et nytt varmeskjold i aluminium som skal sørge for at dette er en mest lyssterke OLED-TV-en Sony har laget til nå.

Fjernkontrollen har snarveier til flere strømmetjenester og er bakbelyst slik at knappene lyser i mørket. Foto: Sony
Fjernkontrollen har snarveier til flere strømmetjenester og er bakbelyst slik at knappene lyser i mørket. Foto: Sony Vis mer

Samtlige av TV-ene støtter HDMI 2.1, 4K-oppløsning med 120Hz, variabel bildeoppfriskningsrate*, automatisk lav-forsinkelsesmodus* og eARC. Og de har alle støtte for Dolby Vision HDR.

* Loves som en oppdatering i 2021

Egen strømmetjeneste

Ferdig installert kommer også Bravia Core, en strømmetjeneste fra Sony der man kan se utvalgte filmer av nyere dato fra Sonys filmselskap (Sony Pictures Entertainment), samt en katalog med flere hundre titler, der mange av dem er i IMAX Enhanced-format.

Bravia Core-tjenesten er ferdig installert på Sonys nye XR-TV-er. Foto: Sony
Bravia Core-tjenesten er ferdig installert på Sonys nye XR-TV-er. Foto: Sony Vis mer

Interessant er det at strømmingen kan skje med opptil 80 Mbps, som er tett opptil bitraten som brukes på UHD Blu-ray-plater.

Avhengig av hvilken TV du går for, vil du få enten 10 eller 5 kreditter som kan løses inn i filmer (10 kreditter for Z9J og A90J), og filmene du velger kan sees i henholdsvis 24 eller 12 måneder. Merkelig nok er det ikke mulig å kjøpe flere kreditter, ifølge vilkårene på Sonys nettsider.

Google TV

De fem nevnte modellene kommer alle med Google TV innabords, altså Googles videreutviklede Android TV som også er å finne i den nyeste Chromecasten, som vi fortsatt venter på her til lands.

Grensesnittet på Google TV. Foto: Sony
Grensesnittet på Google TV. Foto: Sony Vis mer

Som nevnt kan noen av dem også styres direkte med stemmen, altså uten å måtte trykke på en knapp på fjernkontrollen.

Samtlige modeller støtter også Apple-teknologien AirPlay 2.

Antirefleks

De to gjeveste LED-TV-ene, altså Z9J og X95J, har fått et antirefleksbelegg (X-Anti Reflection), samt en såkalt X-Wide Angle-teknologi som skal sikre gode farger også fra spissere vinkler. Begge disse har også føtter som kan brukes på tre måter, enten med smalt eller bredt mellomrom, samt heving dersom du vil ha plass til en lydplanke under.

I det hele tatt er det mange buzzwords her, for selvsagt er det meste av prosessering og den slags forbedret siden sist, enten det dreier seg om XR Triluminos Pro for å sikre naturlige farger, XR Motion Clarity for å sikre jevne bevegelser, XR Contrast Booster for å forbedre kontrasten i bildet og så videre. TV-ene skal også ha fått bedre algoritmer for å oppskalere lavoppløst innhold til 4K og 8K, med henholdsvis (ja, du gjettet det:) XR 4K/8K Upscaling.

Som nevnt har ikke Sony gått ut med priser og lanseringsdato ennå, men XR-modellene (og særlig de i Master-serien) blir nok neppe blant de rimeligste produktene på markedet.

Sjekk også ut hva Samsung har å by på i sine nye modeller:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer