Sopp i hagen

Sopp er gull for plantene dine

Vokser det sopp i hagen din? Det skal du være glad for!

SOPP I HAGEN: Mange synes at det er plagsomt når sopp dukker opp i hagen, men soppen har stor nytteverdi for plantene i bedet. I artikkelen under, får du vite hvorfor. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.
SOPP I HAGEN: Mange synes at det er plagsomt når sopp dukker opp i hagen, men soppen har stor nytteverdi for plantene i bedet. I artikkelen under, får du vite hvorfor. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Hvis det har dukket opp sopp i bedet ditt, er du kanskje bekymret for at dette vil skade plantene dine. Men det har du ingen grunn til.

Soppen er nemlig gull verdt for hagen din!

Her får du vite hvorfor.

- Gir næring til plantene

Flere av oss synes at det er både stygt og plagsomt med soppen som plutselig har begynt å vokse i blomsterbedet eller gressplenen, og vi er redde for at soppen skal ødelegge hele hagen.

Den gode nyheten er at soppen, slik de fleste kjenner den med stilk og hatt, har stikk motsatt effekt på plantene:

- Sopp er egentlig en vaktmester for plantene dine, altså søppeltømmeren i hagen. Så hvis du har sopp i hagen er det bare fint for plantene, forteller Lene Johansen hos Norges sopp- og nyttevekstforbund.

Johansen forklarer nærmere:

- Soppen lever i nettverk under jorden. Dette nettverket utsondrer enzymer som bryter ned dødt organisk materiale og frigjør næringsstoffer fra det, forteller hun.

Sopp er altså en viktig del av livet i hagen og naturen forøvrig, ifølge Tove Ladstein hos Norsk Gartnerforbund, Opplysningskontoret for blomster og planter:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer