Søppelbøtte som sladrer

Ny teknologi lar deg ikke forsøple usett.

SLØV? Søppelbøttene som kan avsløre om du er en dårlig sorterer. Foto: Per Ervland
SLØV? Søppelbøttene som kan avsløre om du er en dårlig sorterer. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I august skrev DinSide om at Ikea nå satser for fullt på søppelsortering. Og det er ikke uten grunn at giganten kaster seg inn på dette feltet. I Norge sorterer stadig flere avfallet sitt. Selv i hovedstaden, som har brukt lang tid på å få sortering på plass, begynner det nå å flaske seg.

- Alle skal ha tilbud om å sortere matavfall og plastemballasje innen utgangen av 2011, sier Kristin Bergersen, kommunikasjonssjef i Renovasjonsetaten i Oslo på informasjonsnettsiden Sortere.no.

Og de som sorterer må holde tunga rett i munnen. Enkelte steder er det egne beholdere for ulike avfallstyper, og ulike leveringstider. Andre steder skal avfallet pakkes i ulike fargede poser for å skille avfallstypene. Og da vil det av og til skje feil. Dette kan nå bli dyrt for huseiere i Cleveland, USA.

Her er råd for hvordan du kildesorterer uten å fylle hele kjøkkenet

Søppelbøtta sladerer - og det kan koste dyrt


Byrådet i Cleveland vil fra neste år utplassere resirkuleringsbeholdere ved 25.000 hjem årlig, til alle byens innbyggere er omfattet av ordningen. Ikke så spesielt, dette i disse miljøtider. Men disse søppelbøttene har fått noe ekstra. Det er installert en chip, som kan avleses av renholdsarbeiderne. Dataene viser hvor ofte resirkuleringsbeholderen har blitt plassert ved veien for avhenting. Går det for lang tid, vil en søppelkontrollør gå gjennom husstandens søppel. Dersom den inneholder mer enn ti prosent resirkulerbart materiale, kan husstanden bli bøtelagt. Og boten er på 100 dollar (625 kroner) skal vi tro Cleveland.com.

Hjelper ikke med uvitenhet: Dette kan du få bot for

Og ikke bare her

Samme sted kan vi lese at lignende system er tatt i bruk andre steder i USA også, samt at det i England enkelte steder blir brukt datateknologi for å veie hvor mye søppel enkelthusstander kaster.

Kommentar: Er dette greit? Naboer dumper søppel i oppgangen

I Norge har det vært mer fokus på motivasjon og informasjon, enn bøter og kontroll ved kildesortering. Og sorteringen kan synes å ha en viss effekt på volumet. Totalt sett kaster nordmenn mindre nå enn før. Mens hver nordmann kastet 434 kilo søppel i 2008, viser søppelregnskapet for fjoråret at det blir færre kilo. I 2009 kastet hver enkelt nordmann i snitt 14 kilo mindre.

Men hvor mye avhenger av hvor i landet du bor. I fem fylker har faktisk søppelberget per innbygger vokst: Her bor søppelverstingene.

Her finner du offentlig informasjon om kildesortering

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer