Søppelbøtte som sladrer

Ny teknologi lar deg ikke forsøple usett.

SLØV? Søppelbøttene som kan avsløre om du er en dårlig sorterer. Foto: Per Ervland
SLØV? Søppelbøttene som kan avsløre om du er en dårlig sorterer. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I august skrev DinSide om at Ikea nå satser for fullt på søppelsortering. Og det er ikke uten grunn at giganten kaster seg inn på dette feltet. I Norge sorterer stadig flere avfallet sitt. Selv i hovedstaden, som har brukt lang tid på å få sortering på plass, begynner det nå å flaske seg.

- Alle skal ha tilbud om å sortere matavfall og plastemballasje innen utgangen av 2011, sier Kristin Bergersen, kommunikasjonssjef i Renovasjonsetaten i Oslo på informasjonsnettsiden Sortere.no.

Og de som sorterer må holde tunga rett i munnen. Enkelte steder er det egne beholdere for ulike avfallstyper, og ulike leveringstider. Andre steder skal avfallet pakkes i ulike fargede poser for å skille avfallstypene. Og da vil det av og til skje feil. Dette kan nå bli dyrt for huseiere i Cleveland, USA.

Her er råd for hvordan du kildesorterer uten å fylle hele kjøkkenet

Søppelbøtta sladerer - og det kan koste dyrt

Byrådet i Cleveland vil fra neste år utplassere resirkuleringsbeholdere ved 25.000 hjem årlig, til alle byens innbyggere er omfattet av ordningen. Ikke så spesielt, dette i disse miljøtider. Men disse søppelbøttene har fått noe ekstra. Det er installert en chip, som kan avleses av renholdsarbeiderne. Dataene viser hvor ofte resirkuleringsbeholderen har blitt plassert ved veien for avhenting. Går det for lang tid, vil en søppelkontrollør gå gjennom husstandens søppel. Dersom den inneholder mer enn ti prosent resirkulerbart materiale, kan husstanden bli bøtelagt. Og boten er på 100 dollar (625 kroner) skal vi tro Cleveland.com.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer