Inneklima

Sov med lukket vindu!

Mange har som vane å la soveromsvinduet stå på gløtt om natten. Men det kan føre til en fuktfelle, grobunn for midd og kan gi dårlig nattessøvn.

LUFT GJENNOM PÅ DAGTID: På dagtid er været mildere og man kan fint lufte gjennom huset. Men om natten er det både kaldt og rått, med andre ord en perfekt grobunn for kondens og råte.
LUFT GJENNOM PÅ DAGTID: På dagtid er været mildere og man kan fint lufte gjennom huset. Men om natten er det både kaldt og rått, med andre ord en perfekt grobunn for kondens og råte. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange synes det er deilig å ligge under en varm dyne, mens den friske og krispe vinterlufta suser gjennom soverommet. Men vet du om middfaren?

Fagsjef for inneklima, Kai Gustavsen i Norges Astma- og Allergiforbund har en klar oppfordring til alle som ønsker å bedre inneklima og redusere fremkomsten av husstøvmidd: Ikke sov med et åpent vindu om natta slik at rommet kjøles ned.

Hvor utsatt man er for husstøvmidd avhenger nemlig av om du har et nyere eller eldre hus, og hvor godt isolert huset er. Men dersom man gjør forebyggende tiltak, kan du i de fleste tilfellene iverksette tiltak slik at ikke midden trives.

- Midden trives nemlig aller best i kaldere rom med fukt og mugg, sier Gustavsen til DinSide.

Han forteller at mange av de som kontakter ham leier bolig og ofte har gjort funn av muggsopp - og har merket at det er dårlig luft eller oppdaget svarte flekker på senga eller på veggene.

- Dersom det er økt fuktighet i boligen, vil det bli gode vekstforhold for midden, forklarer Gustavsen.

Luft gjerne på dagtid, men vil du unngå husstøvmidd i store mengder, bør du lukke vinduet om natten. Foto: Celina Stamper
Luft gjerne på dagtid, men vil du unngå husstøvmidd i store mengder, bør du lukke vinduet om natten. Foto: Celina Stamper Vis mer

Ifølge Norges Astma- og Allergiforeningen vil høy varme og sterk kulde drepe midd. På dager med kulde (-15 til -20 ºC) kan man legge madrassen, dyna og puta til lufting utendørs i cirka åtte timer og banke den godt før den tas inn. Dyner og puter bør også vaskes på 60 ºC. Det vil ikke midden overleve.

Et tegn på økt fuktighet eller for mangelfull ventilasjon i boligen er blant annet kondens på glasset og maling som flasser av rundt vinduskarmen.

Mange vil kanskje tenke at det da bør luftes godt hele døgnet? Svaret er nei!

Om vinteren er det kaldt ute og når den kalde uteluften møter varme innervegger og inventar i rommet der man kanskje svetter og er varme under dyna, oppstår det kondens. Områder som er spesielt utsatt for fukt og muggsopp er ofte bak møbler, seng og bokhyller er flater der det blir stillestående luft. Muggsopp kan i de fleste tilfeller forebygges ved å påse at inventar og seng har en luftespalte mellom veggen slik luften ikke blir stående stille.

- Det er mye lurere å lukke vinduet og vurdere å ha døra på gløtt på soverommet, sier han.

Har man en åpen dør om natta bør man være oppmerksom på at 10 års forskning utført av UL Firefighter Safety Research Institute (FSRI) viser at dersom det oppstår brann i et hjem, kan en lukket dør være en effektiv barriere mot dødelige nivåer av karbonmonoksid, røyk og flammer.

Gustavsen anbefaler også bedre ventiler på veggen og bruke dem aktivt.

- Midden henger overalt, på oss mennesker og. Vi må gjøre at den ikke trives hos oss, sier han og poengterer at midden spiser de døde hudcellene våre og at det er middens avføring man reagerer på ved middallergi.

Kan bo bak tapetet

Gustavsen forteller også at dersom du har tapet på soverommet som har begynt å gå opp i liminga, bør du være observant.

- Dersom det er fuktig på soverommet og tapeten har sluppet litt taket i hjørnene, kan midden begynne å leve bak der og.

Han anbefaler heller ingen å ha vegg-til-vegg teppe på soverommet, selv om det er en del av trendbildet for soverommet i 2022.

- Heldekkende tepper er en risiko på soverommet, vi anbefaler heller å legge en tekstilmatte som kan ristes ute og luftes. Da tar du også med sengemidd og støv ut av huset.

Men dersom man allerede har et vegg-til-vegg teppe på soverommet, har han dårlige nyheter.

- Jeg ville vurdert å fjerne det for å bedre inneklimaet og luftkvaliteten. Tepper fungerer som oppsamlingsplass for organisk materiale. Teppegulv er samleplass for allergener (dyreflass, middrester, pollen, matrester), bakterier og bakterierester, støv og partikler, så det er mer fornuftig å ha et renholdsvennlig underlag.

Kan hjelpe på luftgjennomstrømningen

Søvnforsker Bjørn Bjorvatn ved Universitetet i Bergen forteller at det i Norge er mange som liker å ligge med åpent vindu året rundt, fordi de føler det gir bedre luft på soverommet.

KJØLIG: Når du har luftet soverommet, bør du sørge for å varme det opp igjen. Video: Embla Hjort-Larsen / Bjørn Eirik Loftås. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer

- Fra et søvneksperts ståsted er det interessant, fordi det jo betyr at soverommet holder lav temperatur, av og til ned mot frysepunktet! Ofte anbefales at soverommet bør ha ca 18-20 grader, noe som jo ikke er mulig med vindu åpent om vinteren, forteller han.

Likevel legger han til at dokumentasjonen på at rommet bør ha 18-20 grader er svak.

- Jeg tenker nok at mye dreier seg om individuelle preferanser. Å holde soveromsdøra åpen kan nok hjelpe på luftgjennomstrømningen, men jeg tviler på om det vil hjelpe dem som trives med frisk og kjølig uteluft, forteller Bjorvatn.

Han forteller at man må huske på at også dynen varmer mye, slik at soveromstemperaturen er ikke alt. En varm dyne gjør gjerne susen hos dem som ligger med åpent vindu.

- Svaret er at hvis man fryser, vil søvnen forstyrres, og hvis man er for varm, vil søvnen forstyrres, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer