Inneklima

Sov med lukket vindu!

Mange har som vane å la soveromsvinduet stå på gløtt om natten. Men det kan føre til en fuktfelle, grobunn for midd og kan gi dårlig nattessøvn.

LUFT GJENNOM PÅ DAGTID: På dagtid er været mildere og man kan fint lufte gjennom huset. Men om natten er det både kaldt og rått, med andre ord en perfekt grobunn for kondens og råte.
LUFT GJENNOM PÅ DAGTID: På dagtid er været mildere og man kan fint lufte gjennom huset. Men om natten er det både kaldt og rått, med andre ord en perfekt grobunn for kondens og råte. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange synes det er deilig å ligge under en varm dyne, mens den friske og krispe vinterlufta suser gjennom soverommet. Men vet du om middfaren?

Fagsjef for inneklima, Kai Gustavsen i Norges Astma- og Allergiforbund har en klar oppfordring til alle som ønsker å bedre inneklima og redusere fremkomsten av husstøvmidd: Ikke sov med et åpent vindu om natta slik at rommet kjøles ned.

Hvor utsatt man er for husstøvmidd avhenger nemlig av om du har et nyere eller eldre hus, og hvor godt isolert huset er. Men dersom man gjør forebyggende tiltak, kan du i de fleste tilfellene iverksette tiltak slik at ikke midden trives.

- Midden trives nemlig aller best i kaldere rom med fukt og mugg, sier Gustavsen til DinSide.

Han forteller at mange av de som kontakter ham leier bolig og ofte har gjort funn av muggsopp - og har merket at det er dårlig luft eller oppdaget svarte flekker på senga eller på veggene.

- Dersom det er økt fuktighet i boligen, vil det bli gode vekstforhold for midden, forklarer Gustavsen.

Ifølge Norges Astma- og Allergiforeningen vil høy varme og sterk kulde drepe midd. På dager med kulde (-15 til -20 ºC) kan man legge madrassen, dyna og puta til lufting utendørs i cirka åtte timer og banke den godt før den tas inn. Dyner og puter bør også vaskes på 60 ºC. Det vil ikke midden overleve.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer