Sover du med denne?

Midden legger opptil 30 egg om dagen.

Æsj - en midd er ikke det deiligste å hvile hodet på. Foto: Wikipedia
Æsj - en midd er ikke det deiligste å hvile hodet på. Foto: Wikipedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fett fra kropp og hår vil i løpet av ett år trenge inn i puten og gjøre det til et paradis for bakterier og allergifremkallende midd. Men bruker du en bestemt type trekk, kan levetiden fordobles til to år, ifølge Fpn.dk.

Midd lever best i fuktig luft. Dyner og madrasser er et dermed et godt sted å være. Der lever de av å spise våre døde hudceller.

Les også: Supervaksine mot allergi

Ikke re sengen

En midd lever ikke lenger enn én måned, men i perfekte omgivelser legger de mellom 20 og 30 egg om gangen. En uvasket og fuktig seng kan derfor være et godt ynglested for midd, og en kilde til rennende øyne for allergikere. Bare to av fem småbarnsfamilier vasker dyner og puter én gang i halvåret eller oftere.

- Et godt middel mot husstøvmidd er en uoppredd seng. En oppredd seng holder på fuktigheten og gir midden et lunt og godt hjem. Midden dør lettere i en uoppredd seng, sier rådgiver Helle Stordrange Grøttum i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) i en pressemelding.

Husstøvmidd er bare 0,2 millimeter store og kan ikke sees med det blotte øye. De er i nær slekt med edderkopp og flått, og kalles gjerne kakerlakkens lillebror.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer