- Soverommet blir det nye oppholdsrommet

Vi flytter inn på soverommet, og mannen vil bestemme.

SOVEROMMET BLIR DET NYE OPPHOLDSROMMET: Åpne kjøkkenløsninger tvinger fram alternativ bruk av somerommet, tror interiørarkitekt. Foto: Colourbox
SOVEROMMET BLIR DET NYE OPPHOLDSROMMET: Åpne kjøkkenløsninger tvinger fram alternativ bruk av somerommet, tror interiørarkitekt. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Norstat for Finn oppdrag, har 48 prosent av oss planer om å pusse opp i boligen i høst og vinter, og soverommet er på oppussingstoppen.

Hovedandelen, eller 24 prosent, av de som sier de ønsker å fikse på boligen i løpet av den mørke årstida som ligger foran oss, ønsker å fikse på soverommet. Deretter følger de som ønsker å pusse opp bad og kjøkken (23 prosent for begge).

Mye kan tyde på at soverommet er viktigst for personer under 30 år. Hele 38 prosent av disse prioriterer et stilig soverom fremfor alt annet. Videre viser undersøkelsen at trøndere er de mest oppussingsglade. Nordlendinger og vestlendinger følger hakk i hæl. De ivrigste er i aldersgruppen 40 til 49 år. Svarene fordeler seg ganske likt mellom kjønnene, men det er litt flere menn enn kvinner som har slike planer.

Det nye oppholdsrommet, for mannen

Tv på soverommet

Har du eller ønsker du deg tv på soverommet? (Avsluttet)
Det er uaktuelt(44%) 590
Har det(30%) 398
Ønsker meg det(21%) 277
Vet ikke(6%) 76
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Ifølge Trond Ramsøskar, interiørarkitekt og president i norske interiørarkitekter og møbeldesigneres landsforening (NIL), er soverommet det nye oppholdsrommet. Og mannfolkene vil være mer med å bestemme hvordan det skal se ut. Dette er helt i tråd med det Per Mølgaard i Skeidars designduo Per & Per, sa til DinSide tidligere i høst: Nå skal det se hjemmelaget ut, og gutta vil være med og bestemme

- Når man river ned veggen mellom kjøkken og stue, sitter man igjen med ett oppholdsrom. Man har behov for å gå til de andre rommene og se på bruken der. Så da må man se på soverommet, og der er det veldig ofte mannen som går, sier Ramsøskar.

- Man skaper et behov i forhold til den som bruker det mest. Det er grenser for hvor lenge man kan sitte på do også, sier Ramsøskar.

Soverommet blir på en måte mannens tilfluktsted, ifølge interiørarkitekten. Og for mannen er det ikke like interessant at alt i rommet går ton-i-ton som for kvinnen. Ifølge Ramsøskar er menn mer opptatt av den ene stolen som de kanskje synes er kul. Det teknologiske blir mer viktig.

- Menn tror jeg alltid har villet ha tv på soverommet. Med flatskjermene får man mye mer integrerte løsninger, og da vil damene også gå med på det, så jeg tror vi vil få se mye mer av det på soverommet, sier Ramsøskar.

Er dette verdens kuleste soverom? Se de fantastiske bildene

Vil vise seg fram

At man har så mye teknologiske dippedutter på kjøkkenet, er ikke fordi kona absolutt har lyst til å sette inn steika 12 timer i forkant, men fordi menn gjerne liker å vise seg fram når de lager mat, sier Ramsøskar.

Og slik blir det også med soverommet, det er ifølge Ramsøskar ofte mannen som blir forvist til soverommet, og det blir viktig med teknologisk utstyr også der. Og døra til soverommet står i større grad oppe.

- Man har behov for å bruke de vinduene man har på soverommet også, så døra står oppe. Da krever det mer av dekor på soverommet, som puter og vaskbare sengeoverkast.

- Soverommet blir det nye oppholdsrommet. Det blir utsmykket med bøker, dekor, bilder og møbler som tradisjonelt sett har med stuen å gjøre, sier Ramsøskar.

Interiørarkitekten tror trenden går mot mer sofaliknende hodegjerder og en stueseksjon på soverommet, med sengen plassert midt i rommet - brukt som sofa like mye som seng.

- Trender på soverommet er veldig knyttet opp mot hotellrom. Vi vil ha den samme komforten hjemme, som på hotellet, sier Ramsøskar. Det blir mer en sofa i et rom, enn en seng i et rom.

Har du problemer med å få plass til TV på soverommet, rent fysisk? Se de smarte løsningene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer