Vedlikehold av gressplen

Spadetrikset kan gi deg svar på hvorfor plenen blir brun

Joda, vanning, gjødsling og riktig klipp er viktig for at gressplenen skal trives. Men det er det som ligger under plenen som teller mest.

SJEKK MED SPADEN: Sliter du med å holde plenen grønn og frodig, kan du bruke spaden for å finne ut av selve årsaken til problemet. Foto: NTB Scanpix.
SJEKK MED SPADEN: Sliter du med å holde plenen grønn og frodig, kan du bruke spaden for å finne ut av selve årsaken til problemet. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Vil du ha en fin plen til sommeren, er det nå du bør gå i gang med jobben. Er plenen din brun og pistrete nå, er det likevel fullt mulig å få den i grønn og frisk igjen.

Så kommer jobben med å holde gresset frodig gjennom sesongen. Men det kan bli tøft om jorden under ikke er god.

Spadetrikset

I bunn og grunn ligger svaret på grønn plen-løsningen nederst, kan gartnertekniker Edith Leland fortelle.

- Som regel er det enklere å holde en eldre, godt etablert plen grønn. Det vi ser er at gressplenerS i eldre byggefelt gjerne er penere og lettere å holde grønne og friske enn gressplener i nye byggefelt. I dag tar de bort all jorden når fjell skytes ut og det bygges nye hus - det gjorde de ikke før. I eldre byggefelt er det ofte mye mer jord under plenene enn det er under plenene i de nye byggefeltene, sier Leland.

Når det etableres nye hus med ny gressplen er hovedproblemene at man enten legger ferdigplen rett oppå sand og grus, eller at man fyller på et altfor tynt lag med jord før man sår eller ruller på ferdig gressplen, mener gartnerteknikeren.

- Dermed blir plenen vanskeligere å holde grønn og frisk, og blir derfor fortere brun og tørr, sier Leland videre.

Har du allerede en plen men er usikker på om den har nok jord under seg, kan du bruke spadetrikset for å sjekke dette, tipser gartnerteknikeren.

- Da trykker du spaden rett ned i plenen. Dersom hele spadehodet går ned i plenen, har du nok jord. Om litt av spadehodet vises, bør du faktisk fylle på mer jord hvis du vil holde plenen grønn år etter år, forklarer Leland.

Vanning tidlig morgen eller kveld

Vanning er svært viktig for å holde plenen frisk, men det må gjøres riktig. Og her kommer vi tilbake til mengde jord under gresset. For hvor mye og hvor ofte du bør vanne plenen, handler om hvor mye jord plenen er bygget opp med.

- Før man vanner må man først vite hva slags plen man har; om man har mye jord eller lite jord under plenen. Det utgjør hele forskjellen, for det er to ulike måter å behandle den på, sier Leland og presiserer:

- Har du én meter med jord under plenen, trenger du ikke å vanne særlig ofte. Har du ti centimeter med jord må du vanne nesten hver dag, særlig hvis det er en svært tørr sommer.

Det er også greit å vite hva slags type jord som ligger under plenen med tanke på vanning.

- Hvis det er normal, god jord som kommer fra naturens side - den som er bygget opp av litt løv, leire og litt sand, holder den bedre på fuktigheten enn en jord basert på sand, sier Leland.

Men uansett jord, må plenen vannes tilstrekkelig:

- Når man skal vanne plen, skal man vanne med ganske store mengder slik at man får en ordentlig rotbløyte. Deretter kan du la det gå en god stund mellom. Hvis du vanner med skvettvanning får du god vanning der og da, men vannet går ikke ordentlig ned til røttene, dermed tørker plenen fortere ut, forklarer Jon Atle Repstad, plantespesialist hos Felleskjøpet.

En god rotbløyting vil si rundt 20 millimeter med vann, ifølge Repstad. Gir du for eksempel bare fem millimeter vil du få en mindre slitesterk plen som blir fortere brun, og du kan også få mer mose.

Om gresset har gode jordforhold kan det rekke å vanne ukentlig.

Vann tidlig på morgenen eller sent om kvelden for å unngå fordamping i varmt vær, tipser Leland.

- Gjødsle i regnvær

Når gresset har begynt å bli grønt, kan du begynne å gjødsle forsiktig - lite og ofte, understreker ekspertene.

- Du bør gjødsle plenen med små menger over flere ganger, da får du en jevnere og penere vekst, sier Repstad.

Plenen bør gjødsles forsiktig gjennom hele sommeren, rundt en gang i uken, ifølge Leland. Er det mose på plenen, kan du gjerne blande i litt kalk.

Etter gjødsling må du ikke glemme vanningen. Det beste er å gjødsle når det regner slik at gjødselet får løse seg skikkelig opp.

- Om det ikke regner, må du rotbløyte med vann i minimum en time på hver del av plenen, sier Leland.

Det finnes egen type gjødsel egnet for plen, men Repstad mener at du også kan bruke vanlig hagegjødsel.

- Den kan du bruke på andre planter også, ikke bare på plenen, sier han.

- Ikke klipp plenen rett før ferien

Plenen skal også friseres jevnlig, men ikke snauklippes.

- Klipp aldri mer enn en tredjepart av gresset, understreker Repstad.

Er plenen nyetablert, er det spesielt viktig at den ikke klippes kortere enn fem centimeter de første tre årene.

- Vanligvis holder det å klippe gresset en gang i uken på sommeren, sier Repstad.

For på sommeren må gresset ha litt høyde. Og skal dere være borte i ferien bør du ikke klippe plenen rett før du drar fra den, mener Leland.

- Når vi klipper plenen tar vi fra den all mulighet til å produsere sin egen næring. Og dermed må gresset begynne på nytt igjen. Lar du gresset være litt langt når du drar bort, har plenen litt ekstra energi og kraft å ta av, tipser hun.

Lufting av plen

- Det kan være fornuftig å lufte plenen noen ganger, og det gjør du når den er i god vekst og når det er utsikter til at den skal være i god vekst lenge fremover, tipser Repstad.

Når man skal lufte plenen, kan man bruke en plenlufter som kan leies på flere hagesenter. Det er en maskin med pigger på som går rundt og rundt og stikker hull i selve gressmatten.

Men man kan også bruke en vanlig greip og stikke hull selv.

Det er likevel ikke sikkert at du selv må gjøre jobben med å lufte plenen - ofte skjer det naturlig, ifølge Leland.

- På vinteren fryser jorden, og da blir det tele i bakken. Dette blir en naturlig lufting av plenen, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer