Vedlikehold av gressplen

Spadetrikset kan gi deg svar på hvorfor plenen blir brun

Joda, vanning, gjødsling og riktig klipp er viktig for at gressplenen skal trives. Men det er det som ligger under plenen som teller mest.

SJEKK MED SPADEN: Sliter du med å holde plenen grønn og frodig, kan du bruke spaden for å finne ut av selve årsaken til problemet. Foto: NTB Scanpix.
SJEKK MED SPADEN: Sliter du med å holde plenen grønn og frodig, kan du bruke spaden for å finne ut av selve årsaken til problemet. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Vil du ha en fin plen til sommeren, er det nå du bør gå i gang med jobben. Er plenen din brun og pistrete nå, er det likevel fullt mulig å få den i grønn og frisk igjen.

Så kommer jobben med å holde gresset frodig gjennom sesongen. Men det kan bli tøft om jorden under ikke er god.

Spadetrikset

I bunn og grunn ligger svaret på grønn plen-løsningen nederst, kan gartnertekniker Edith Leland fortelle.

- Som regel er det enklere å holde en eldre, godt etablert plen grønn. Det vi ser er at gressplenerS i eldre byggefelt gjerne er penere og lettere å holde grønne og friske enn gressplener i nye byggefelt. I dag tar de bort all jorden når fjell skytes ut og det bygges nye hus - det gjorde de ikke før. I eldre byggefelt er det ofte mye mer jord under plenene enn det er under plenene i de nye byggefeltene, sier Leland.

Når det etableres nye hus med ny gressplen er hovedproblemene at man enten legger ferdigplen rett oppå sand og grus, eller at man fyller på et altfor tynt lag med jord før man sår eller ruller på ferdig gressplen, mener gartnerteknikeren.

- Dermed blir plenen vanskeligere å holde grønn og frisk, og blir derfor fortere brun og tørr, sier Leland videre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer