Spar 16.000 kroner på riktig pære

LED, halogen eller sparepære? Det er mye å spare på å velge riktig pære.

BILLIGST I INNKJØP - DYRT I LENGDEN: Halogenpærene er billigst i innkjøp, men varer mye kortere og bruker mye mer strøm enn både LED og sparepærer. I løpet av ti år, koster det deg 16.000 kroner mer å drifte 40 lyspunkter med halogenpærer, kontra LED-lamper. Foto: KRISTIN SØRDAL
BILLIGST I INNKJØP - DYRT I LENGDEN: Halogenpærene er billigst i innkjøp, men varer mye kortere og bruker mye mer strøm enn både LED og sparepærer. I løpet av ti år, koster det deg 16.000 kroner mer å drifte 40 lyspunkter med halogenpærer, kontra LED-lamper. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Glødepærene er utfaset, og selv om du kan finne en og annen glødepære i butikkene, er de i det store og hele erstattet av mer miljøvennlige halogen-, LED- og sparepærer. Så hva skal du velge?

I løpet av ett år, er den gjennomsnittlige besparelsen inntil 1.597 kroner, om du velger LED fremfor halogen.

Velger du sparepærer i stedet for halogen, kan gevinsten ligge på summer over 13.000 kroner på ti år. Velger du LED er gevinsten enda høyere under visse forutsetninger om bruk og antall lyspunkter.

LES OGSÅ: Slik leser du lampe-pakken

Ligg unna de billigste lampene

Vi har sjekket hva det koster å kjøpe og erstatte husets lyspunkter med halogen-, LED- eller sparepærer.

Glødepærene er utfaset fordi de bruker for mye energi. Av energien brukt i en glødelampe, er det kun ti prosent som blir lys - resten blir varme. Du vil likevel fremdeles, i all overskuelig fremtid, få tak i spesialpærer - som for eksempel lampe til komfyren. Du kan nemlig ikke sette for eksempel en LED-lampe i stekeovnen, den ville ikke tåle de høye temperaturene.

Men når du etterhvert skal investere i nye lamper i lyspunkter som ikke krever spesialpærer, er konklusjonen klar:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer