Veps

Spår mye veps i sommer

Blir du plaget av veps på uteområdet ditt, kan trikset være å plassere ut en vepsefelle.

VEPS: Hvert partallsår er vepseår, ifølge Anticimex - slik blir du kvitt dem. Video: Berit B. Njarga / Dinside Vis mer
Publisert

Ifølge Anticimex er det vepseår hvert partallsår, som betyr at det kan bli mye veps nettopp i år.

- Hvordan våren har vært spiller inn på hvor mye veps det blir, og hvor varm og tørr sommeren blir. Men vi har allerede fått en del henvendelser om mye veps, forteller Stein Norstein i Anticimex til Dinside.

Dersom det blir mye veps og du ikke får sitte i fred på verandaen, kan trikset være å lage en enkel felle av en tom brusflaske.

Har viktig rolle

Før du går i gang med å lage en felle, er det greit å være klar over at vepsen har flere viktige funksjoner i naturen. Er du ikke plaget av den, bør du altså la den være i fred.

- Stikkeveps fyller en svært viktig rolle i naturen som pollinatorer og rovdyr som kan holde nede bestander av andre insekter, sier Frode Ødegaard, vitenskapelig rådgiver ved Norsk institutt for naturforskning til Dinside.

Kommer det veps, anbefaler han å være rolig og heller studere vepsen enn å vifte den bort.

- Den vil ikke stikke så fremt den ikke havner i klem, noe som fort inntreffer ved panikk, påpeker han.

Plagsom veps? Lag en vepsefelle

Skulle det bli store mengder veps der du oppholder deg, kan en vepsefelle være en løsning. Da bruker du noe søtt inni fella, som vepsen tiltrekkes av.

Hvordan du lager en vepsefelle ser du i videoen øverst i artikkelen.

Stien Norstein i Anticimex anbefaler at man prøver seg frem med innholdet i vepsefella for å se hva som fungerer best av for eksempel saft eller brus. Han anbefaler at man plasserer den litt unna der man skal oppholde seg ute.

- Det fine med slike feller er at de ikke inneholder gift og er helt ufarlige for folk, sier Norstein.

Ofte kan det være ekstra mye veps i august. Da er det ifølge Øvergaard i hovedsak snakk om jordveps som har skjulte bol som kan inneholde mange tusen arbeidere.

- Bestandstoppen på disse er ellers kortvarig og noe vi kan leve med, sier Øvergaard.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer