Spår prisras på flat-TV

Neste år vil prisene på plasma- og LCD-TVer synke med hele 30 prosent, sier ekspertene.

Publisert
Sist oppdatert
En standard 32-tommer blir stusselig i forhold til de lekre Plasmaskjermene

Bildet viser Hitachis 42-tommers Plasma-TV, som akkurat nå er inne til test. Testen kommer i neste uke. Følg med!
En standard 32-tommer blir stusselig i forhold til de lekre Plasmaskjermene

Bildet viser Hitachis 42-tommers Plasma-TV, som akkurat nå er inne til test. Testen kommer i neste uke. Følg med! Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]


Få slike TVer over 30 tommer fås i dag kjøpt under 30.000 kroner. Og selv i dag koster flere av toppmodellene rundt 100.000 kroner. Det er omtrent det samme som en nyere bruktbil.

Likevel: Prisene har gått nedover. Allerede nå er det fullt mulig å skaffe seg en 42-tommers plasmaskjerm til rundt 40.000 kroner. Det er nesten halvparten av hva du måtte ut med for bare litt over ett år siden.

En tiendedel

Men fremdeles har ikke den vanlige lønnsmottaker råd til å betale slike priser. Folk flest kjøper derfor billige billedrørs-TVer til en tiendedel av prisene for plasma eller LCD.

Dette gjør at flat-TVene kun utgjør tre prosent av det totale TV-salget i verden. For bransjen er konklusjonen enkel: For å øke salgsvolumet må prisene ned.

Konkurrerer

- Dagens prisnivå vil holde seg noenlunde konstant i noen måneder. Neste år vil prisene være betydelig lavere, sier Sean Wargo, analytiker i The Consumer Electronics Association i USA til CNN.

En annen viktig grunn er økende og mer effektiv produksjon fra flere og flere selskaper. Antallet nye LCD-TVer ventes å øke fra fire til 10 millioner fra i år til neste år.

Dette gir lavere priser til deg og meg. Wargo spår priskutt på over 30 prosent i 2004 i USA. Mindre LCD-apparater på 17 til 20 tommer vil synke fra 1.000 amerikanske dollar til 700 dollar.

- Kanskje blir de enda billigere, sier han.

Venter

[Ugjyldig objekt (NAV95133)]

Bob O'Donnell, analytiker i markedsanalyseselskapet IDC, mener store LCD-modeller mellom 30 og 39 tommer vil bli opptil 38 prosent billigere neste år.

- Folk drømmer om slike TVer, men ser prisene i dag og tenker at de venter til neste år, sier O'Donnell.

Utviklingen i USA er ofte en god pekepinn på utviklingen i andre deler av verden. Priskuttene vil antagelig komme også i Norge, men muligens litt forsinket i forhold til USA.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer