Matbudsjett

Spar tusenvis på enkle handleråd

Med noen små grep kan mange spare flere tusen i året.

LAG EN PLAN: Et av de mest åpenbare måtene å spare penger på mat og drikke, er å handle etter en ferdig ukesplan. Men hvor ofte gjør du egentlig det? Foto: NTB Scanpix.
LAG EN PLAN: Et av de mest åpenbare måtene å spare penger på mat og drikke, er å handle etter en ferdig ukesplan. Men hvor ofte gjør du egentlig det? Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Et vanlig nyttårsforsett for mange er å bli bedre på sparing. For å lykkes med målet, er det lurt å starte med det vi absolutt bruke penger på, nemlig mat.

Matvarehandling kan fort bli veldig dyrt dersom du for eksempel drar på butikken og handler på tom mage, eller ikke har laget deg en handleliste som du kan følge slavisk.

Men ved å handle litt smartere, er det ikke så vanskelig å spare mange tusen i året, og ofte skal det bare et par grep til.

Her får du noen gode råd.

Regn ut ditt budsjett

For å legge til rette for et godt økonomisk år, bør du først og fremst vite hvor mye penger dere har å rutte med:

- For å sjekke hvor mye penger du og din husholdning kan klare dere på, kan du ta utgangspunkt i SIFO-budsjettet som sier noe om hva normalt forbruk bør ligge på, så kan du se hvor mye du har igjen til å spare, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom hos DNB, til Dinside.

Ved å fylle ut denne referansekalkulatoren , vil du finne et cirkasvar på dette.

Før du handler

Når du så har funnet ut hvor mye penger dere har råd til å bruke på mathandling hver måned, vil det neste, smarte steget være å ha klart for deg hva du faktisk trenger før du går i butikken.

For eksempel kan du starte det nye året med å tømme kjøleskapet og fryseren for all mat og drikke, og deretter sortere bort det som er utgått på dato og ikke lenger er spiselig. Så kan du sette inn igjen alt som fortsatt kan brukes.

Det lønner seg å plassere matvarene strategisk i hyller og skuffer: det du bruker ofte, og som har kort holdbarhetsdato på fremst, og det som holder seg lengre kan du plassere bak.

Vips, så har du ryddet og organisert kjøleskap og frys.

- Det viktigste grepet du kan ta er å ikke kjøpe inn for mye mat hver gang du handler. Det vil si mat du ikke kommer til, eller ikke rekker å spise.

Det mener en av Norges fremste matbloggere, Ina Johnsen, som står bak bloggen Matpaabordet.no,

Johnsen understreker at det alltid er lurt å ha en plan før du drar til matbutikken.

- Er du veldig organisert, kan du lage en ukeplan og handle inn mat og drikke deretter, sier hun.

Matbloggeren tipser deg om å starte med følgende:

  • Sjekk alltid hva du har i kjøkkenskapene først, slik at du ikke handler dobbelt opp.
  • Ta en titt i kjøleskapet og fryseren før du legger ukeplanen slik at du kan planlegge måltider rundt det du allerede har.
  • Husk at det ofte blir rester etter middagen. Du trenger altså ikke å planlegge syv middagsretter for uken.
  • Tenk at du skal kaste minst mulig mat, det er rett og slett penger ut av vinduet. Lag derfor restemiddager - eller inviter på restefest, der alle tar med seg rester eller retter laget av rester.

I butikken

Når du er i butikken, er det ikke bare lurt å holde deg til handlelisten, du bør samtidig se etter de rimeligste variantene av maten du skal handle:

- De fleste matbutikker har et hjørne eller en kjøledisk med nedsatte varer. Ta alltid en titt der for å se om det er noe du kan bruke, råder Johnsen.

I denne saken lister vi opp hva slags matvarer du typisk kan få for halv pris.

Hun understreker også at priser ellers i butikken ofte kan være misvisende.

- For eksempel er det lurt å alltid sammenligne kilopriser, sier matbloggeren.

Tidligere har vi også skrevet om at det kan være like dyrt å kjøpe én pose bernaisesaus som å kjøpe en firepakning.

En annen måte å handle smart på, kan være å kjøpe butikkenes egne merkevarer: De er ofte mye billigere enn de kjente merkevarene. Bare vær litt obs. Det kan være lurt å sjekke innholdsfortegnelsen. Hvor mye vann og salt inneholder egentlig kjøttdeigen eller kyllingen? Du kan vurdere om det kanskje er verdt å betale en tier ekstra for litt bedre kvalitet.

En ting som mange kjenner seg igjen i, er at når det er salg i matbutikken, er det lett å gå «bananas» ved å handle inn mye mer enn man egentlig trenger.

Her har Johnsen et siste råd:

- Handler du på salg, husk at det er viktig å bruke opp det du har handlet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer