Sparedusj: En magisk oppfinnelse?

ANALYSE: I årevis har det norske folk blitt anbefalt å montere sparedusj - som nærmest på magisk vis skal gi både økonomiske og miljøvennlige gevinster. Er sparedusjen en genial oppfinnelse - eller har medaljen en bakside?

Sparedusjen påstås å senke forbruket av varmtvann, noe som i neste omgang gir lavere strømutgifter og et bedre miljø. Genialt? Eller har medaljen en bakside? Foto: COLOURBOX
Sparedusjen påstås å senke forbruket av varmtvann, noe som i neste omgang gir lavere strømutgifter og et bedre miljø. Genialt? Eller har medaljen en bakside? Foto: COLOURBOX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Amerikanerne har mange gode ordtak, deriblant "There's no such thing as a free lunch". Sparedusjen har imidlertid i mange år av en rekke aktører blitt fremstilt som nettopp en "gratis lunch". - Installer sparedusj og du vil spare både penger og miljø, har vært gjennomgangsmelodien.

"Montering av sparedusj er et enøk-tiltak som har meget god lønnsomhet. Tommelfinger-regelen sier: Skifter du til sparedusj, halverer du dusj-kostnadene dine.", skriver Enøk-senteret.

"En sparedusj til en drøy hundrelapp kan bli den lureste investeringen din på aldri så lenge.", skriver Grønn hverdag.

- Skuffet

Men hvis sparedusjen er en så genial oppfinnelse, hvorfor har ikke da alle nordmenn - og alle andre verdensborgere for den saks skyld - installert sparedusjhoder for lenge siden?

Jo, sannsynligvis fordi også sparedusj-medaljen har en bakside.:

"Har akkurat kjøpt sparedusj, og er så skuffet! Bruker feks nå 4 ganger lenger tid på å vaske håret enn før, fordi det liksom ikke er nok vann til å få skylt", skriver "Alse" på gronnhverdag.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer