Sparepærene som gir deg skikkelig lys

Trodde du sparepærer var synonymt med dunkel belysning i vinterhalvåret? Da har du ikke prøvd de heftigste sparepærene på markedet.

Lei av tussmørke? Ikke fortvil, det finnes i dag en rekke aktører som tilbyr heftige sparepærer. Foto: Colourbox/Jogrim Aabakken
Lei av tussmørke? Ikke fortvil, det finnes i dag en rekke aktører som tilbyr heftige sparepærer. Foto: Colourbox/Jogrim Aabakken Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange klager over at sparepærer ikke gir like godt lys som de gode gamle glødepærene. Hvorfor?

Forklaringen er sannsynligvis sammensatt. For det første er det nok mange som har erstattet 60-watts glødepærer med rimelige 11 watt sparepærer. Disse produserer i teorien samme lysmengde som en 55 watts glødepære. Dermed forsvinner litt lys allerede her.

Svekkes over tid

I tillegg har en rekke tester vist at mange sparepærer ikke produserer like mye lys (lumen) som det antall watt skulle tilsi. Dette fordi sparepære-teknologien bærer i seg flere ulemper. For eksempel bruker sparepærene lang tid - ofte flere minutter - før de kommer opp i full lysstyrke. De avgir også mindre lys ved lave temperaturer og - ikke minst - pærenes evne til å produsere lys svekkes over tid.

Les mer: Mister 20 prosent av lysstyrken etter 2.000 timer

Belegg

Det faktum at sparepærer har mye lengre levetid enn glødepærer, innebærer også en betydelig økt risiko for at det legger seg et belegg på selve pæren, noe som ytterligere reduserer pærens evne til å projisere lys ut i rommet.

Les mer: Ikke glem å vaske sparepærene

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer