- Sparepærer er brannfarlige

Svensk ekspert advarer, men bør du bli bekymret?

Sparepærene seiler opp som det rimeligste alternativet til glødelampene, men det er ikke alle som er like begeistret for lavenergilampene. Foto: Colourbox.com
Sparepærene seiler opp som det rimeligste alternativet til glødelampene, men det er ikke alle som er like begeistret for lavenergilampene. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sparepæren har seilt opp som det enkleste og rimeligste alternativet, nå når glødelampen sakte men sikkert fases ut. Dette til tross for mer eller mindre usanne advarsler om de mulige farene ved bruk.

Nå slår brannutreder David Widlund ved Södertörns brandforsvar alarm:

- De nye lampene er brannfarlige, sier Widlund til svenske Rapport.

Like bra med billigpærer? Les test av sparepærer med tolagsglass.

Det er plasten rundt lampen som er hovedproblemet, fordi den lett kan antenne ved høye temperaturer, men også teknikken i lampen kan lett ta fyr, melder Rapport. I tillegg finnes det ikke regler eller standarder for at lampen må slå seg av ved for høye temperaturer.

- Dette er egentlig et dårligere alternativ, sier han, og etterspør strengere krav til pærene.

Se video og intervju med Widlund på Rapport.ses nettsider

Norske eksperter er ikke bekymret

Tor Øynes, senioringeniør i Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB), synes dette virker rart. Han bekjent er det ikke registrert noen branntilfeller i Norge der sparepærer er oppgitt som årsak.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer