Sparepærer fusker i kaldt vær

Du bør tenke deg om to ganger før du velger sparepære i utelampen.

Når det er kaldt, blir sparepærene trege, og det kan ta mange sekunder å tenne dem. Det er da det hjelper med halogenlys i gatelyktene.  Foto: Colourbox.com
Når det er kaldt, blir sparepærene trege, og det kan ta mange sekunder å tenne dem. Det er da det hjelper med halogenlys i gatelyktene. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Glødelampene er på vei ut fra det europeiske markedet, og selv om de ennå ikke er forbudt i Norge, er norsk handel så nært knyttet opp mot EU-landene at det i praksis snart er slutt for glødelampen her hjemme også.

Dette byr på mange utfordringer, kanskje spesielt i forhold til sparepærer som er dyrere i innkjøp. Det finnes også erstatningspærer med LED-teknologi, men disse er ikke like vanlige. En må til en spesialforhandler for å få fatt i dem, og de koster gjerne flere hundre kroner per stykk.

En test utført av det svenske forbrukermagasinet Råd & Rön bekrefter også at sparepærer egner seg dårlig når gradestokken kryper under nullpunktet. Dette gjelder spesielt når du skal skru på lyset.

Her knuser vi syv myter: Nei, du vil ikke få kreft av sparepærer

Treeegt

Den oppmerksomme forbruker har sikkert lagt merke til at man må smøre seg med tålmodighet når man skrur på lyset dersom man bruker sparepærer. De ulmer litt først, og det tar gjerne et par sekunder før de starter. For de fleste sparepærene som ble testet gikk det enda lenger tid før lyset kom på ved lavere temperaturer. Megamans Liliput plus lyste knapt etter hele ti sekunder ved ti minusgrader. Andre var imidlertid raskere ved lave temperaturer, men ekstremt trege i varmen. I tabellen under kan du se hvor raskt lyspærene reagerte ved ulike temperaturer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer