Selge uten megler

Sparer 70.000 kroner på å selge selv

Forbrukerrådet anbefaler deg likevel om å involvere en profesjonell part til oppgjøret og andre kritiske faser av boligsalget.

VIL HA KONTROLL: Kirill Miaine likte ikke at eiendomsmegleren tok full kontroll over salgsprosessen, og derfor velger han å gjøre jobben selv ved hjelp av en tredjepartstjeneste. Det er mye penger å spare med en slik løsning, men fortsatt er det få som velger å gjøre det samme. Foto: privat og Føyen Torkildsen advokatfirma.
VIL HA KONTROLL: Kirill Miaine likte ikke at eiendomsmegleren tok full kontroll over salgsprosessen, og derfor velger han å gjøre jobben selv ved hjelp av en tredjepartstjeneste. Det er mye penger å spare med en slik løsning, men fortsatt er det få som velger å gjøre det samme. Foto: privat og Føyen Torkildsen advokatfirma. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På Snarøya utenfor Oslo skal snart Kirill Miazine legge toromsleiligheten sin ut for salg.

I stedet for å gjøre som rundt 98 prosent av andre nordmenn og selge ved hjelp av eiendomsmekler, velger han å selge selv.

– Da jeg bestemte meg for å selge leiligheten var jeg først i kontakt med en hyggelig, erfaren mekler, men merket at jeg ble dyttet til side og mistet kontroll over salgsprosessen, sier Miazine.

Han jobber som advokat med spesialområde innenfor media og IKT. Yrkesbakgrunnen er, derimot, ikke avgjørende for at han velger bort mekleren.

Miazine har bestemt seg for å prøve den meklerfrie tjenesten Propr. Nå venter han bare på takst og tilstandsrapport, så kan boligen annonseres.

– De fleste sparer minst 40.000 kroner

Det finnes flere nettjenester som kan hjelpe deg med boligsalget. Med tjenestene Propr eller Selgboligselv kan du velge nøyaktig hva du trenger hjelp til, og prisen justeres deretter.

Velger du meklertjenesten Marton, betaler du én fastpris på 25.000 kroner.

Miazine valgte å benytte seg av nesten alle tjenestene Propr tilbyr, både selv og gjennom eksterne leverandører, og det koster ham 35.775 kroner.

Boligselgeren har regnet ut at han sparer om lag 70.000 kroner på dette i forhold til å bruke mekler.

Ifølge Thomas Bartholdsen, fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet, sparer de fleste som selger bolig selv ved hjelp av tredjepart eller advokat mellom 40.000 og 80.000 kroner.

Hittil er Miazine svært fornøyd med tredjepartstjenesten. Han sier til Dinside at han føler han har full kontroll på prosessen, mens de håndterer alt det «kjedelige», til dels uoverkommelige papirarbeidet.

Bruke bare advokat?

Det er imidlertid svært viktig for ham at den mest kritiske fasen av boligsalget, som er oppgjøret, kjøres gjennom en profesjonell part. I dette tilfellet er det Sem og Johnsen Oppgjør AS.

I tillegg har Miazine fått en fullstendig tilstandsrapport og tegnet boligsalgsforsikring, slik at kjøperen skal føle seg trygg.

Dersom du ikke vil bruke en nettjeneste som tredjepart ved boligsalget, kan du også bruke kun advokat.

– En advokat kan bistå med hele eiendomssalget eller kun deler av det, sier Finn Linde Eriksen, advokat og avdelingsleder i Codex Eiendomsadvokater.

Ved privat salg, kan en advokat formalisere avtaleinnholdet i en kjøpekontrakt, samt hjelpe med det økonomiske oppgjøret. Dette koster mellom 10.000 og 20.000 kroner, informerer Eriksen.

Arbeidskrevende å selge selv

Det er fortsatt få som velger å selge boligen sin selv.

Tall fra Finn.no viser at andelen som annonserte bolig på egen hånd i fjor var i underkant av to prosent. Andelen har sunket siden 2011, men fikk et lite løft i fjor gjennom tredjepartstjenestene.

Johan Fredrik Høvås, salgsdirektør i Finn.no, forklarer den lave prosentandelen med at det er arbeidskrevende å selge bolig selv, også gjennom tredjepart.

TA DEG TID: Thomas Bartholdsen, fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet, ser ikke noe problem med at folk velger å selge bolig uten megler, men understreker viktigheten av å ha god tid og søke profesjonell hjelp til enkelte deler av kjøp- og salgsprosessen. Foto: Kjell Håkon Larsen.
TA DEG TID: Thomas Bartholdsen, fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet, ser ikke noe problem med at folk velger å selge bolig uten megler, men understreker viktigheten av å ha god tid og søke profesjonell hjelp til enkelte deler av kjøp- og salgsprosessen. Foto: Kjell Håkon Larsen. Vis mer

Forbrukerrådet framholder at det er mye penger å spare på å gjøre salgsjobben selv men at du må bestemme deg for å gjøre en god og grundig jobb.

– Det er veldig viktig at du bruker en profesjonell part, advokat eller mekler til oppgjøret etter handelen, sier Bartholdsen.

Dette er for å sørge for at overføring av kjøpesummen og tinglysingen blir ordnet trygt. ​​ Forbrukerrådet har også utarbeidet en sjekkliste for deg som vurderer eller vil selge bolig uten hjelp av eiendomsmekler.

Mener det er bra med forbilder

I likhet med Bartholdsen ber Huseiernes Landsforbund forbrukerne om å vite hva de gjør og ikke undervurdere arbeidsmengden som følger med selvsalg.

Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseiernes landsforbund. Foto: Moment studio.
Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseiernes landsforbund. Foto: Moment studio. Vis mer

– Det er bra at det er nettjenester som legger til rette for å selge selv. Det øker konkurransen og bidrar til innovasjon, bedre tilbud og flere valgmuligheter, sier generalsekretær Morten Andreas Meyer.

Han tror likevel at volumet av egensalg vil være lavt i årene framover, men mener det er viktig at noen har mot til å gå foran og vise at det går an.

Bartholdsen i Forbrukerrådet påpeker at det for 40 år siden var svært få som brukte eiendomsmekler, men nå er dette mest vanlig.

Høye krav til meklere

Carl Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), mener at forbrukere går glipp av flere viktige faktorer ved boligsalg hvis de velger bort mekleren.

Han påpeker at eiendomsmeklere er lovpålagt tre års utdanning og to års praksis, i tillegg til etterutdanning. Utdanningen omfatter blant annet jus, markedsføring og kundebehandling.

Når det gjelder prisforskjellen mellom boligsalg med eller uten mekler, forklarer Geving dette med at meklerne gjerne har større nettverk, mer erfaring og garanterer trygghet for selgeren.

– Det kan også fort bli dyrere å ikke bruke mekler ettersom du ofte får høyere pris for boligen samt flere på visning når du bruker eiendomsmeklerfirma, hevder Geving.

Det er fordi mange boligkjøpere ofte er skeptiske til de som selger selv.

KVALITETSBEVISST: Administrerende dirketør i Norges eiendomsmeglerforbund, Carl Geving, mener at forbrukere går glipp av viktig kompetanse hvis de velger å selge uten megler. Foto: CF-Wesenberg/Kolonihaven.
KVALITETSBEVISST: Administrerende dirketør i Norges eiendomsmeglerforbund, Carl Geving, mener at forbrukere går glipp av viktig kompetanse hvis de velger å selge uten megler. Foto: CF-Wesenberg/Kolonihaven. Vis mer

NEF-direktøren trekker videre fram at nettjenesten Propr fikk kritikk for villedende markedsføring, av Forbrukertilsynet i fjor .

– Vi oppfattet kommunikasjonen vår som tydelig, men har selvfølgelig rettet oss etter Forbrukertilsynet når de mente at vi ikke var tydelige nok, sier Propr-sjef Kjetil Eriksson.

Han understreker at boligsalgstjenesten ikke er en eiendomsmekler, som de heller ikke ønsker å være. De mener boligselgere kan gjøre jobben bedre selv.

Eriksson legger også til at en rapport fra Handelshøyskolen i Gøteborg viser at de som selger selv får gjennomsnittlig 2,7 prosent mer for boligen, samt at de selger fortere enn dem som bruker mekler.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer