Sparer du deg til fant?

Stråling fra sparepærer kan ødelegge veggpryden din.

Ett stykk kunstverk og tre lamper. Det er ikke nødvendigvis lurt. Har du feil lys i lampene kan det ødelegge fargene i bildet på veggen. Har du verdifull kunst, eller bilder du er glad i, bør du ikke slumse med lyssettingen. Foto: Ifi.no
Ett stykk kunstverk og tre lamper. Det er ikke nødvendigvis lurt. Har du feil lys i lampene kan det ødelegge fargene i bildet på veggen. Har du verdifull kunst, eller bilder du er glad i, bør du ikke slumse med lyssettingen. Foto: Ifi.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Glødelampen er i ferd med å fases ut, og blant de mange ulike erstatningspærene er sparepærene rimeligst i innkjøp, og foreløpig også enklest å få tak i. I tillegg er de langt billigere i drift enn ordinære glødelamper, fordi de trekker mindre strøm.

Men har du mye kunst i hjemmet ditt, spesielt kunst på papir, bør du tenke deg om. Stråling fra sparepærene påvirker nemlig farger over tid.

Les også: Disse sparepærene varer lengst

- Du får samme stråling fra sparepærer som du får fra lysrør i taket. Det er ikke farlig for oss, men vil bleke pigmenter i farger, sier Hilde Hauge ansvarlig avdeling for lysdesign ved Høgskolen i Buskerud til DinSide. - Kunstmuseer og gallerier bruker ikke den lysrørteknologien, fordi de avgir stråling som tar farger.

Dersom du utsetter malerier, akvareller, fotografier eller lignende for direkte lys fra sparepærer, risikerer du å ødelegge kunsten eller minnene - helt eller delvis.

Solen skader mest

Det er imidlertid ikke bare det du putter i lampen som er med på å bleke kunst.

- Så lenge dagslyset er til stede, så er det en mye større kilde til bleking av alt som er av farger enn disse lyskildene noen gang kommer til å bli, påpeker Hauge. - Det er det det er snakk om er i museum der en ikke slipper inn dagslys i det hele tatt, fordi man skal ta vare på fargene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer