Spektakulær husdrøm

Beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet. Og en oppsiktsvekkende innside.

NESTEN KAMUFLERT: Det er en kunst å bygge i skogen. Dette huset smelter nesten sammen med de grønne omgivelsene. Foto: Cameron Neilson
NESTEN KAMUFLERT: Det er en kunst å bygge i skogen. Dette huset smelter nesten sammen med de grønne omgivelsene. Foto: Cameron Neilson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helt siden den berømte amerikanske arkitekten Frank Lloyd Wright tegnet ett av sine hovedverk, Fallingwater, så tidlig som i 1934, har det å smelte moderne arkitektur sammen med natur vært en utfordring for mange arkitekter. Betong og tre går i utgangspunktet ikke spesielt godt sammen.

Arkitektene hos amerikanske Robert Harvey Oshatz, Architect oppgir blant annet Wright som en inspirasjonskilde for sin "organiske" og "grønne" arkitektur, noe som skinner klart igjennom når en ser på Wilkinson Residence.

Helt på kanten

Den spektakulære bygningen ligger lokalisert i skogen i Portland, Oregon i USA, og har så mange runde former og myke vinkler at du er tilgitt hvis du tenker på alt fra kvinneformer til cello-skrog til geometrien som du aldri fikk taket på på videregående.

Huset ble tegnet i 1997, men sto ikke ferdig før i 2004. Wilkinson Residence kaster seg nesten utenfor den bratte kanten der tomta ligger, som dessuten ligger flott til ytterst i skogkanten med store trær som bugner over hele eiendommen.

Oppdragsgiver Roy Wilkinson skal være veldig glad i musikk, og skal ha bedt om et hus som ble "en del av landskapet", i tillegg til å representere "strømmende musikk". Fotografen som har tatt bildene av Wilkinsons hjem sier det er vanskelig å gjengi nøyaktig hvor organisk huset er bygget, og at en kun kan oppleve flyten fra utside til innside ved å bevege seg gjennom det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.