Forsikring av bolig:

- Spesielt ett tiltak hindrer mange skadetilfeller i boligen

Her er de vanligste skadene som blir meldt inn til forsikringsselskapene i desember.

TREKK UT KONTAKTEN: Sparebank 1 Forsikring opplever at mange av oss slurver med å trekke ut støpselet fra stikkontakter på elektriske apparater med varmeelementer, som vannkokere og mikrobølgeovn, når vi forlater huset for å dra i juleselskap. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
TREKK UT KONTAKTEN: Sparebank 1 Forsikring opplever at mange av oss slurver med å trekke ut støpselet fra stikkontakter på elektriske apparater med varmeelementer, som vannkokere og mikrobølgeovn, når vi forlater huset for å dra i juleselskap. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Desember er full av julebord og -feringer, bilturer fra en slektning til en annen, og hus som står tomme over flere dager.

Dinside har spurt tre forsikringsselskap hva som er de vanligste skadene i juletida, samt hva de mener vi kan gjøre for å forebygge dem.

Kjøkkenbrann

Det er spesielt ett enkelt tiltak som kan hindre mange skadetilfeller: Å dra ut støpselet fra stikkontaktene.

- Vår erfaring er at mange er slurvete med elektriske apparater og levende lys. Dette er klassiske kilder til brannskader i hjemmet, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i Sparebank 1 Forsikring, til Dinside.no.

Derfor anbefaler hun at du trekker ut alle elektriske apparater med varmeelementer, for eksempel kaffetraktere, vannkokere, mikrobølgeovner og brødristere, før du reiser hjemmefra i jula. Men, det er ikke dumt å gjøre dette også når du er hjemme.

Brann er også en vanlig skade forsikringsselskapet If ser knyttet til jula.

- En ting du bør tenke på i jula, er å sørge for at røykvarslerne fungerer. Sjekk at de virker og har batteri med strøm. Det er også lurt om de er seriekoblet, slik at hvis én piper, så piper alle, sier informasjonssjef Sigmund Clementz til Dinside.no.

If anbefaler optisk røykvarsler i alle oppholds- og soverom.

Frost- og vannskader

Reiser du bort i jula må du huske å stenge hovedkranen for vann.

- Dersom du får strømbrudd kan vannet fryse i rørene og forårsake store skader, advarer Ole Irgens, kommunikasjonsrådgiver i Tryg.

Dette er også en skade If og Sparebank 1 Forsikring ser en del av rundt jul. Hvis det blir mange kuldegrader, kan vannrørene sprekke og vannet fosse ut under stort trykk. Det fører gjerne til store vannskader.

- Når det tar lang tid før skaden blir oppdaget, risikerer du å komme hjem til ishockeybane i kjelleren eller Norges største isbit på badet. En innredet kjeller som blir fylt med vann, koster fort 300.000 til 400.000 kroner å sette i stand igjen hvis den også har baderom, sier Clementz i If.

Forsikringsselskapet anbefaler at boligen har en temperatur på minst ti til tolv plussgrader når du er borte over flere dager. Skal du være lenge borte, bør du også vurdere å skru igjen stoppekranen for å stenge vanntilførselen, som nevnt tidligere.

«Fall fra samme nivå»

Sparebank 1 Forsikring forteller at det også blir meldt inn en del personskader i juletida, såkalte fall fra samme nivå-skader.

- Her skiller vinteren seg ut, spesielt desember, januar og februar. Vær og føre spiller selvfølgelig inn, men det hender vi kaller dette «julebordskadene» også. De fleste fallskadene inntreffer nemlig på lørdager, sier skadeforebygger Nielsen.

De siste tre årene har de registrert 45 bruddskader og 42 «fall fra samme nivå»-skader i uke 51 og 52. Her varierer erstatning litt etter årsak, men ligger samlet på over fem millioner kroner.

Bilskader

- Julestri er stresstid, og det ser vi spesielt på skademeldinger på bilskader, fortsetter Nielsen.

Det småbulkes over en lav sko før julaften, men feillasting av bil er også en kilde til bilskader: En feil lastet bil oppfører seg annerledes, spesielt på glatt før hvor godt veigrep er ekstra viktig, ifølge henne.

Clementz i If legger til at en av dagene før julaften kommer det som forsikringsbransjen gjerne kaller «Den store bulkedagen», som gjerne faller på enten 22. eller 23. desember.

- Parkér litt i utkanten og ikke rett foran døren til butikken. Dra ut når rushet er litt mindre, og hold avstand og kjør etter forholdene. Lad opp batteriet, eller ta bilen på en lengre kjøretur slik at batteriet får ladet seg skikkelig, råder Irgens i Tryg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer