Spiker-guiden

En spiker kan være så mangt, her får du oversikt over det viktigste

Spiker i mange fasonger Foto: Brynjulf Blix
Spiker i mange fasonger Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Spiker bruker vi til å feste både det ene og det andre, fortrinnsvis i tre, men også i andre materialer. Forutsetningen for at en spiker er et egnet festemiddel er at materialet den blir slått inn i er elastisk, stabilt og med en stor grad av tetthet. Materialet må gi etter for spikeren samtidig som det sørger for å gi hold til spikeren med stor friksjon.

Spiker er ikke noe nytt, vi finner referanser til bruk av spiker allerede i det gamle testamentet (1.Krøn. 22.3) da David bygde tempelet. Romerne bygget også med spiker, og fra begynnelsen og videre gjennom hele middelalderen ble spiker laget på samme måten: For hånd, smidd av smeder. Først på 1600-tallet ble det laget maskiner til hjelp i produksjonen, og da industrialiseringen for alvor kom i gang på 1800-tallet ble tilbudet av spiker kraftig utvidet. Flere varianter og produksjonsmetoder ble utviklet, og det pågår fremdeles.

Grunnleggende om spikring

Når man fester noe med spiker er det en hovedregel: Spikeren skal være 3 ganger så lang som tykkelsen på det stykket som spikeren fester. Skal du feste et panel som er 1 cm tykt skal spikeren altså være 3 cm lang - eller mer. Forankringslengden blir da 2 cm eller mer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer