Kjøpe eller leie hytte

Spinnville hytte-tilstander: Sjekk prisene

Vi gir deg oversikt, enten du vil kjøpe eller leie hytte.

SOMMERIDYLL: Sørlandsperla Risør er på hytte-toppen, både når det gjelder nordmenn som vil eie eller leie hytte her. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
SOMMERIDYLL: Sørlandsperla Risør er på hytte-toppen, både når det gjelder nordmenn som vil eie eller leie hytte her. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tvunget norgesferie har gitt hyttemarkedet et betydelig løft. Det er nemlig mange nordmenn som gjerne har tenkt på hyttekjøp over lang tid, og endelig fikk et «spark bak» nå.

- Rundt påsketider var omsetningen av fjellhytter liten, på grunn av coronavirusutbruddet og hytteforbudet, men etter påske har markedet våknet igjen, spesielt for sjøhytter, sier Henning Lauridsen, administrerende direktør i Eiendom Norge, til Dinside.

Finn.no melder om en oppgang på 34 prosent for fritidsboligannonsene i mai sammenlignet med samme måned i fjor, selv om det er en nedgang i nye annonser. Til tross for en noe svakere fritidsboliginteresse på begynnelsen av året, har april og mai vist kjempetall, ifølge markedsplassen.

Ikke nok hytter til salgs

Mange meglerforetak melder imidlertid at de ikke klarer å møte etterspørselen, for det legges rett og slett for få hytter ut på markedet:

- En sannsynlig årsak til dette er trolig at mange utsetter salg av hytta si, siden de vil bruke den som feriemulighet inntil virusutbruddet og restriksjonene er over, sier Lauridsen.

- Den store etterspørselen etter hytter kan likevel føre til prisoppgang mange steder til tross for coronaviruset, legger han til.

I slutten av mai kunne Eiendom Norge og flere meglerforetak melde om at hyttene som legges ut for salg, selges på 1-2-3.

- Det er raskere omsetning og mer interesse. Hytter som ble lagt ut i fjor, selges nå på 1-2-3, sa Stein Vidar Loftås i Sparebank1 Nord-Norge til NRK.

Her er de dyreste hyttene

Eiendom Norge legger fram sin årlige sjøhytteprisindeks 20. juni, som Lauridsen synes blir ekstra spennende å se resultatene av i år.

Inntil videre kan vi se til SSBs prisstatistikk for i fjor som en pekepinn på hva hytteprisene ligger på rundt omkring i landet:

Kilde: SSB
Kilde: SSB Vis mer

Som du ser troner Vestfold på toppen med de dyreste hyttene. Dette fylket, som nå heter Vestfold og Telemark, har populære hytteområder langs kysten, som Kragerø og Tjøme.

- Brennhett leiemarked

Men, det er ikke bare nordmenn som er interessert i hyttekjøp som har eksplodert i det siste. Også de som vil leie hytte i sommer øker i antall.

- De siste ukene har det vært en dobling i søk etter ledige hytter til leie i Norge. I forrige uke var trafikkveksten på 120 prosent sammenlignet med samme uke i fjor, sier Terje Berge, kommersiell direktør i Finn.no Reise, til Dinside.

- Det er rett og slett et brennhett marked akkurat nå, sier han videre.

SOMMERFERIEN: For de aller, aller fleste vil sommerferien i år bli i Norge, og her er det et hav av muligheter! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Over 100.000 kroner for én uke

Leieprisene varierer fra 2000 til 3000 kroner per uke, til opp mot 105.000 kroner per uke, avhengig av størrelsen på hytte, lokasjon og lignende, ifølge Berge.

«Sørlandet» er det mest brukte søkeordet de siste to ukene, tett etterfulgt av «Kragerø», «Kristiansand», «Hvaler», «Risør», «Arendal», «Grimstad» og «Tjøme», ifølge Finn.no.

I likhet med kjøpemarkedet, er det altså sjøhyttene som er mest populære på leiemarkedet også.

Det er, derimot, ikke bare sørlandsdestinasjonene som har hatt en formidabel vekst når det gjelder søk: Lofoten og Vestlandet er særdeles ettertraktet, med en økning på henholdsvis 270 prosent og 445 prosent i antall søk i mai mot samme måned i fjor.

Leie eller eie?

De, til tider, skyhøye leieprisene på hytter kan få deg til å lure på om det er best å kjøpe hytta først som sist. Du må, imidlertid, ta høyde for at ei hytte du eier, men sjelden besøker, også koster deg dyrt:

De fleste kostnader for en hytteeier er nemlig faste, uavhengige av bruken. Riktignok kan det bli litt dyrere strøm og innvendig vedlikehold for en som bruker hytta mye, men de fleste kostnader, som festeavgift, eiendomsskatt, renter og forsikring, er de samme uavhengig av om du er på hytta ti eller seksti dager i året, skriver siviløkonom Hallgeir Kvadsheim på Pengeverkstedet.no.

Bruker du hytta lite, kan det derfor være lønnsomt å leie i stedet for, ifølge ham.

Kvadsheim setter opp følgende regneeksempel for ei hytte til to millioner kroner fullfinansiert via økt boliggjeld som viser hvor mye døgnprisen på hytta blir etter hvor mye eierne bruker den:

Utgift Pris
Renter31.200 kroner
Vedlikehold15.000 kroner
Strøm5000 kroner
Forsikring3000 kroner
Eiendomsskatt2500 kroner
Veiavgift/brøyting, festeavgift etc.3000 kroner
Tv/Internett500 kroner
Totalt60.200 kroner
Antall hyttedøgnDøgnpris
106020 kroner
203010 kroner
302007 krnner
501204 kroner

Den smarteste måten å få et mer lønnsomt hyttekjøp er å leie den ut, men bare seks prosent sa at de planlegger å leie ut sin fremtidige hytte, viste en tidligere undersøkelse fra Prognosesenteret, skriver Kvadsheim videre.

Dette er skuffende lavt, spesielt siden skattereglene for hytteutleie er svært gunstige: De første 10.000 kronene er uansett skattefrie, og eier du flere hytter, gis et fribeløp for hver eiendom.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer