Hvordan bli kvitt sølvkre?

Spiser «alt» de kommer over

Livnærer seg til og med på såpe – og vasker du gulvet for ofte, trives de ekstra godt.

SØLVKRE: Dersom insektet dukker opp i boligen din, bør du sjekke om det har oppstått fuktskader. Foto: Norsk Hussoppforsikring. Video:Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et plagsomt og guffent insekt, som like ofte kan dukke opp i både eldre og nye boliger, er «sølvfisk», bedre kjent som sølvkre.

Sølvkre likner på det utskjelte skadedyret, skjeggkre, og mange tar derfor feil av disse to.

- Det er viktig at du får fastslått hvilken type du har fått i hus før det iverksettes tiltak. Dette fordi insektene har forskjellig levemåte og dermed krever forskjellige bekjempelsestiltak, forteller Svein Svendsen, rådgiver Skadedyrkontroll – fukt og insektskader hos Rentox AS.

Sølvkre har en sølvaktig farge og løper veldig fort, som om de svømmer på overflaten, derfor kalles de også «sølvfisk». Denne typen insekt trives i fuktige miljøer som på badet, i kjelleren og loftet.

Skjeggkre er imidlertid større, mer hårete og trives i tørrere luft.

Her forklarer tre eksperter hvorfor sølvkre dukker opp i boligen, hvordan du blir kvitt dem, og hva du kan gjøre for å holde dem unna!

Årsaken til sølvkre

Som med skjeggkre, er også sølvkre mest aktiv om natta, derfor er det som oftest seint på kvelden og tidlig på morgen når lyset slås på at insektet observeres.

Den vanligste årsaken til sølvkre i boligen, er fuktighet.

- Sølvkre er avhengig av fuktighet for å gjennomføre livssyklusen sin, sier Stian Valestrand hos Bergen Skadedyrkontroll AS.

I Norge lever sølvkre bare innendørs, så de kommer ikke utenifra og inn, opplyser Kenneth Ervik, undertautorisert skadedyrbekjemper hos Skadedyrbutikken AS.

- De trives best på bad og vaskerom, men også på kjøkken og soverom, samt tilstøtende rom til der det er høy fuktighet eller luftfuktighet, sier Ervik.

Den ideelle temperaturen for insektet er cirka 25-30 grader, ifølge Svein Svendsen.

De tre ekspertene opplyser at sølvkre dukker opp uavhengig om boligen er ny eller gammel.

- I nye hus kan problemet i starten faktisk være mer omfattende enn i eldre hus grunnet byggfukt. Det er fuktoverskudd i en bygningsdel når den står ferdig, forklarer Ervik.

Kan spise vaskepulver

Sølvkre er konstant på jakt etter næring, og er så å si altetende. Nettkilder hevder at sølvkre til og med kan livnære seg på vaskepulver dersom de finner veien inn til såpekammeret i vaskemaskinen!

Både Svendsen og Ervik bekrefter at dette kan forekomme:

- Hvis dette oppstår, vil rengjøring av såpekammer være tilstrekkelig i de fleste tilfeller, understreker Svendsen.

Ervik anbefaler å oppbevare vaskepulveret i en emballasje med lokk.

Men - såpe ikke står øverst på ønskelista til sølvkre, understreker ekspertene.

- Sølvkre lever stort sett av stivelse og sukkerholdige stoffer, matsmuler, døde insekter, muggsopp, papir, tapetlim og liknende, opplyser Ervik videre.

Ifølge FHI er klekketida på eggene til sølvkre 20-40 dager, etter dette går det cirka fem-seks måneder før det er blitt til et voksent, kjønnsmodent individ. Sølvkreet kan bli fire år, og hunnene kan legge 20-100 egg i løpet av livet.

Fare for fukt

Mange opplever sølvkre som ubehagelig og stressende å ha i hus, men du kan trøste deg med at insektet i seg selv ikke utgjør noen fysisk skade på selve boligen.

Derimot kan sølvkre indikere at det har oppstått et fuktproblem i huset, understreker ekspertene.

- Det som er «fint» med sølvkre er at de kan advare oss om at vi har for høy fuktighet i boligen vår, for eksempel en vannskade. Derfor bør man ta insektet på alvor dersom det dukker opp, og huseier bør absolutt undersøke nærmere hvorfor sølvkreet overlever i boligen - og utbedre dette, råder Valestrand.

Slik blir du kvitt sølvkre

Fjerner man sølvkre sine levevilkår, vil de dø ut av seg selv. For å bli kvitt sølvkre er det viktigst å sørge for korrekt ventilasjon, og passe på at inneklimaet ikke består av for høy luftfuktighet.

Om vinteren bør luftfuktigheten være mellom 20-40 prosent relativ luftfuktighet. På sommeren mellom 40-60 prosent relativ luftfuktighet. Men luftfuktigheten bør ikke overstige 60 prosent relativ luftfuktighet over tid, opplyser Ervik.

Videre har de tre ekspertene følgende råd:

  • Kartlegg problemet ved å utplassere limfeller med lokkemiddel. Er fangsten stor og/eller det er aktivitet i mange rom, må du identifisere fuktproblemet.
  • Tetting av sprekker og åpninger som kan være tilholdssteder kan være aktuelt.
  • I tillegg til limfeller, kan hyppig støvsuging fjerne sølvkre. Unngå våte metoder som gulvvask. Husk å kaste eller fryse støvsugerposen etter bruk.
  • Du kan benytte insektmidler. Forgiftet åte er det sikreste produktet, det beste aktive stoffet mot sølvkre er Imidakloprid. Dette finnes i et produkt som heter Kvitt Superkonsentrat.
  • Dersom dette ikke virker, kan du benytte små mengder med sprøytemidler som sprøytes ut etter anvisning. Etter bekjempelse er utført, utplasseres feller igjen med lokkemiddel for å måle effekten.

Forebygging av sølvkre

For å unngå sølvkre i boligen, er igjen det viktigste å sørge for at luftfuktigheten ikke er for høy.

Ekspertene oppsummerer:

Sørg for at ventilasjonen i boligen fungerer som den skal.

  • Ikke bruk store mengder vann når du vasker gulv.
  • Tørking av klær innendørs, i rom som ikke er dimensjonert og ventilert for dette formålet, bør unngås. Har du ikke et egnet rom for tørking av klær, og ingen tørketrommel, bør du tørke klær utendørs. Må klærne tørkes inne, bør det gjøres i nærheten av et åpent vindu.
  • Følg med og se etter potensielle fuktkilder som ikke skal være i huset–for eksempel fuktighet under belegg, bak lister eller sprekker i fliser.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer