Hytteforbudet

Spørsmål og svar om hytteforbudet

Og disse kan faktisk overnatte på hytta i påsken.

OVERNATTE? Bor du med en som er smittet og er i isolasjon, eller krever hytta di akutt vedlikehold, som ved måking av taket? Da tillater reglene overnatting. Foto: NTB Scanpix
OVERNATTE? Bor du med en som er smittet og er i isolasjon, eller krever hytta di akutt vedlikehold, som ved måking av taket? Da tillater reglene overnatting. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

15. mars ble det innført et eget hytteforbud i Norge, som ett av mange tiltak i forbindelse med spredningen av coronaviruset.

Er du i tvil om noe rundt dette hytteforbudet, har vi innhentet svar på det du måtte lure på.

Hvorfor hytteforbud?

Da forskriften som kan forby nordmenn å dra på hytta i andre kommuner enn den de bor i ble innført, var målet å hjelpe de små hyttekommunene i tilfelle hyttefolket skulle bli smittet.

Helseminister Bent Høie har påpekt at helse- og omsorgstjenestene i disse kommunene ikke er dimensjonert til å skulle ta hånd om hyttebeboere i tillegg til egen befolkning, ifølge en pressemelding fra regjeringen.

Hvor lenge varer hytteforbudet?

I første omgang var varigheten på hytteforbudet til 3. april. Ifølge statssekretær Anne Grete Erlandsen i Helse- og omsorgsdepartementet besluttet regjeringen tirsdag at dette tiltaket forlenges til 13. april.

Er det overnattingsforbud på hytta?

Ja, regjeringen innførte et forbud mot å overnatte på fritidseiendom utenfor egen kommune den 19. mars, som også gjelder til 13. april

Men det er ett unntak - og dette er da de eneste som har lov til å overnatte på hyttene sine i andre kommuner:

Personer i samme husstand som en som er smittet og i isolasjon i sitt eget hjem. Dette bekrefter Erlandsen.

CORONAVIRUS: I ekstraordinært statsråd søndag formiddag har regjeringa fastsatt en forskrift om å forby folk å dra på hytta. Programleder: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Kan jeg dra på hytta ved behov for vedlikehold?

I reglene om det midlertidige hytteforbudet, står det at strengt nødvendig vedlikehold eller tilsyn som er nødvendig for å avverge store materielle skader tillates.

Ifølge statssekretæren kan dette for eksempel være hvis det er nødvendig å fjerne store mengder snø som kan ødelegge tak-konstruksjonen, eller hvis man må tette igjen en knust rute.

- I slike tilfeller kan man overnatte til vedlikeholdet er utført. Men dersom man kan leie inn folk lokalt til å gjøre dette, er det det beste, sier Erlandsen.

TORSDAG 26. MARS: Siste nytt om coronakrisen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Hvilke hytter er omfattet av hytteforbudet?

Statssekretæren forklarer at hytteforbudet gjelder fritidseiendom som man har i annen kommune enn der man er bostedregistrert.

Gjelder hytteforbudet også om man leier hytte?

- Forbudet gjelder også opphold på lånt eller leid hytte, forklarer Erlandsen.

GJelder hytteforbudet opphold på campingplass?

Helseminister Bent Høie uttalte på en av regjeringens pressekonferanser at hytteforbudet ikke automatisk gjelder campingvogner og bobiler, skriver NRK.

Dette fordi mange kommuner har minre oppstillingsplasser eller campingplasser som ikke utfordrer helsetjenesten, ifølge Høie.

Høie understreker at kommuner som har store campingplasser med mange mennesker har tillatelse til å stenge disse.

Bryter hytteforbudet med menneskerettighetene?

Hytteforbudet som regjeringen har innført kan utgjøre et inngrep i flere menneskerettigheter, ifølge direktøren for Norges institusjon for menneskerettigheter, skriver NRK.

Adele Matheson Mestad forklarer at staten lovlig kan gjøre slike inngrep, men at det må være nødvendig og forholdsmessig. Det betyr for eksempel at det må vurderes om man kan oppnå det samme med andre og mindre inngripende tiltak, sier hun, og viser til at staten har en menneskerettslig plikt til å sikre liv og helse, og at disse forpliktelsene må veies mot hverandre.

- REIS HJEM: Helse- og omsorgsminister Bent Høie ber de som fremdeles oppholder seg på hytta om å reise hjem. Video: Regjeringen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer