Sprell levende dokumentavgift

Skal du kjøpe eller selge bolig til neste år, bør du regne med uendret dokumentavgift, selv om to partier har programfestet krig mot den. Og dette gjelder både selveiere og borettslag.

Publisert
Sist oppdatert

Selv om både Høyre og Fremskrittspartiet har programfestet krig mot dokumentavgiften, er deres alliansepartnere for usikre til at det kan gjøres sikre prognoser om avgiftens svekkelse og død.

I jubelrus etter Høyres landsmøtevedtak forrige helg om å arbeide for å redusere dokumentavgiften, sendte Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) ut en pressemelding hvor de hevdet at det nå er politisk flertall for å redusere avgiften.

Boligprisvekst

Hvis boligkjøpere og -selgere føler seg sikre på en fremtidig reduksjon av avgiften, kan det få betydning for boligprisene. Skulle for eksempel hele avgiften på 2,5 prosent av kjøpesummen bortfalle, tilsier økonomisk teori at dagens "skattegap" (differansen mellom hva selger mottar og kjøper betaler for en bolig) faller bort. Dette vil kunne føre til en betydelig prisøkning på boliger. Vi bestemte oss derfor for å gå grundig til verks, og saumfare grunnlaget for NEFs prognose.

Som du ser av vår tolkning av funnene i tabellen nedenfor, er det bare ett utfall som ser ganske sikkert ut, nemlig at Høyre og Fremskrittspartiet vil stemme for en reduksjon i avgiften, nesten uansett situasjon ved de kommende budsjettbehandlingene. Dette tror vi fordi begge partiene flagger denne veldig synlige saken i selveste partiprogrammet for årene 2005 - 09.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.