Sprikende bankpraksis

Før du skal kjøpe bolig, bør du sjekke med flere banker for å kontrollere hvor gammel boligtakst de aksepterer. Her er det nemlig store forskjeller.

- Vi har endret rutinene som følge av det usikre boligmarkedet, sier Johnny Anderson fra Skandiabanken til DinSide.  Foto: Oskar Andersen
- Vi har endret rutinene som følge av det usikre boligmarkedet, sier Johnny Anderson fra Skandiabanken til DinSide. Foto: Oskar Andersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I går skrev vi om hvordan taksten på boligen din kan være utdatert. Spesielt i det nedadgående boligmarkedet som vi i dag står overfor, er det viktigere enn før å kunne vise til en rykende fersk takst på boligen din.

Administrerende direktør, Arne M. Støbakk i Norges TakseringsForbund (NTF), gikk i går ut og oppfordret deg som skal selge til å fornye taksten hver tredje måned.

Holder det?

Jo oftere du ber om takst, jo mer vil det koste deg, og jo mer vil takstmennene ha å gjøre. Er det virkelig nødvendig at du fornyer taksten din så ofte som det NTF oppfordrer deg til å gjøre?

I debatten under artikkelen skrev en av leserne våre at banken hans ikke godtok hans tre måneder gamle takst. De krevde takst som var nyere enn en måned. Vi har snakket med fire ulike banker, for å høre hvilke krav de stiller til hvor ferske takstpapirene må være ved en eventuell finansiering av bolig.

Resultatet viser at bankenes rutiner er svært sprikende.

Fra en måned....

Mens en av bankene krevde at taksten ikke måtte være mer enn en måned gammel, tillot en annen bank at den kunne være opptil tre år gammel. - Kunder som ønsker boliglån må fremlegge en verdivurdering fra eiendomsmegler eller boligtakst fra en autorisert takstmann, og denne kan ikke være eldre enn én måned, sier pressetalsmann for Postbanken, Kristine Paus til DinSide.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer