Sprit opp plastikken

Hagemøbler i plast er så godt som vedlikeholdsfrie. Med enkle grep får du dem til å skinne som om de skulle være helt nye.

Publisert
Sist oppdatert

1: En real vask

Har du tatt enkle forholdsregler, og beskyttet hagemøblene under tak eller trekk i vinter, er det sannsynligvis ikke store operasjonen som skal til for å få plastmøblene i tipp-topp stand til sommersesongen.

Men etter en vinter under presenning, i et uthus, eller i kjelleren, fortjener møblene en real vask! Det finnes spesialprodukter for dette, for eksempel egner de ulike malingsprodusentenes "husvask" eller "forvask"-produkter seg til dette, eller du kan bruke et vaskemiddel for plastbåter - som skal bite på det meste. Har du ikke noe av dette for hånden, kommer du imidlertid langt med en omgang godt, gammeldags såpevann.

2: Polér

En vask gir rene og pene møbler, men vil du at de skal skinne litt ekstra - og, ikke minst - holde seg pene lenger og være lettere å rengjøre, anbefales det å sette dem inn med en voks som er spesialtilpasset plastmøbler.

Dette får du kjøpt de fleste steder som selger plastmøbler, eller du kan ta kontakt med din nærmeste fargehandler. Voksen poleres inn med en myk klut i sirkulære bevegelser.

Du bør følge punktene over, enten du har gamle eller splitter nye møbler. Under følger noen greie tips til hvordan du hanskes med plastens problemområder.

Med en god vask og litt polering, blir gamle og skitne plaststoler som nye. Foto: www.ifi.no
Med en god vask og litt polering, blir gamle og skitne plaststoler som nye. Foto: www.ifi.no Vis mer


Flekker som ikke vil vekk?

Har du fått flekker eller skader på plasten som ikke vil vekk (for eksempel svimerke), kan dette fikses ved å slipe ned det aktuelle området. Bruk poleringsstålull av type 0000 (den aller fineste stålullen) for å slipe vekk skadet plast. Arbeid med lett hånd.

Tips: Er det en stor eller dyp skade i plasten, kan det lønne seg å slipe lett med fint sandpapir, før du går over med fin stålull. Vær oppmerksom på at både sandpapir og stålull kan ripe opp plasten, men ved etterbehandling med voks, vil det likevel se bedre ut enn store flekker eller svimerker.

Falmet plast

Solen er fargete plastmøblers største fiende. Sammen med regn og vind sørger solen for at spreke plastmøbler kan miste fargen, og glatte overflater kan føles porøse eller matte.

Fargete plastmøbler vil falme. For å minimere problemet, anbefales det å sette fargete plastmøbler under tak, eller under presenninger, når du ikke bruker dem.

Kilde: Nordsjø, Jotun, Maling1000, Informasjonskontoret for farge og interiør.

Denne artikkelen ble første gang publisert på DinSide i mai 2008

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer