Spyl ovenfra og ned

Husvasken kan forhindre råteskade, men vasker du feil kan du gjøre mer skade enn gagn.

OVENFRA OG NED: Dette er spesielt viktig å passe på om du har liggende panel. Foto: IFI.NO
OVENFRA OG NED: Dette er spesielt viktig å passe på om du har liggende panel. Foto: IFI.NO Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En årlig vask av huset sørger ikke bare for at det ser rent og pent ut, det motvirker også soppangrep, og bidrar til at du ikke trenger å male så ofte. Det skal likevel ikke så mye til at jobben du gjør har helt motsatt effekt.

Trikset er: Du skal både vaske og skylle nedenfra og opp - men det er viktig at du spyler ovenfra. Og det er enklere enn det kan høres ut.

Stå på stige

Det viktigste er altså at vannet treffer husveggen ovenfra, selv om du skal begynne lengst nede på boligen og arbeide deg oppover når du vasker og skyller.

Her er det bare å finne frem stigen!

KOM DEG OPP I HØYDEN: Hvis du spyler husveggen med høytrykkspyler, ber du om å få fuktskader i veggene, sier Raymond Myrland. Foto: MESTERHUS
KOM DEG OPP I HØYDEN: Hvis du spyler husveggen med høytrykkspyler, ber du om å få fuktskader i veggene, sier Raymond Myrland. Foto: MESTERHUS Vis mer


- Hvis du står på bakken og spyler husveggen med hageslange, er det fare for at vann samler seg i veggene. Det kan få voldsomme konsekvenser. Hvis det oppstår sopp og råte må alle veggene skiftes ut. Det er ren og skjær latskap å ikke bruke stige, sier Raymond Myrland, kjedeleder i husprodusenten Mesterhus, til Dinside.

Bor du i en bolig med liggende panel, bør du være ekstra observant, men det er også viktig å passe på rundt vinduer og karmer, selv om du har stående panel.

Du bør også være varsom når du spyler. Myrland advarer sterkt mot å bruke høytrykksspyler rett mot veggen. For høyt trykk kan skade husvegger, flise opp panel, og lage sprekker i malingen.

Du bør heller ikke bruke terrassevaskeren til husvask, altså den rotorbørsten du kan montere på høytrykkspyleren. Terrassevaskeren er nemlig for grov til husveggen, og er kun designet for terrasser med steinheller, fliser eller solid plank.

Men advarsler med måte: Står du langt unna, med lite trykk, kan du bruke høytrykksspyleren. Det gjelder å være forsiktig, og vite hva du gjør.

Lei av husvask? Nå får du selvrensende maling til både murhus og trehus

Bruk oppvaskmiddel

Du får kjøpt spesialmidler til å vaske boligen med på byggevarehus eller hos malingsforhandlere, men det trenger du ikke. En svensk test viser at du like godt kan bruke flytende oppvaskmiddel som husvask når du skal vaske bort muggsopp.

De testet Yes! oppvaskmiddel fra Procter & Gamble, som ble lansert på det norske markedet et par år tilbake, men har du ikke det, kan du fint bruke annet oppvaskmiddel, som for eksempel Zalo.

Skal du male huset også, bør du imidlertid velge en spesialvask som matter malingen, slik at du får bedre feste for nye strøk.

- Da kan det også være behov for å spraye soppdreper på veggen og la det tørke etterpå, sier Myrland.

NB: Vær forsiktig med husvask hvis du har selvrensende vinduer!

Slik vasker du huset - utenpå

Myrland anbefaler følgende fremgangsmåte for husvasken:

1. Spray vaskemiddel fortynnet i vann på veggen nedenfra og oppover.

2. La virke noen minutter før du går over med en halvstiv børste/kost for å komme til i alle fordypninger. Viktig: Børst alltid nedenfra og oppover for å unngå såkalte vaskestriper og skjolder.

3. Vaskemiddelet fjernes ved å skylle rikelig med hageslange ovenfra og nedover. Ikke bruk høytrykkspyler.

NB! Husk at du må holde veggen våt under hele vaskeprosessen. Ikke vask i direkte solskinn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer