Stadig flere installerer varmepumpe

60 prosent har spart strøm på å installere varmepumpe.

VANLIG: varmepumpa blir stadig vanligere, og gir strømsparing - for noen.
VANLIG: varmepumpa blir stadig vanligere, og gir strømsparing - for noen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stadig flere velger å installere varmepumpe i boligen. I 2009 hadde 18,5 prosent av alle norske husholdninger installert varmepumpe, mens dette kun gjaldt fire prosent av husholdningene i 2004.

Det er spesielt i eneboliger bruken av varmepumpe har tatt av. I 2009 hadde nemlig 33 prosent av eneboligene her til lands installert varmepumpe, viser den nylig publiserte undersøkelsen "Energibruk i husholdningene for 2009" fra SSB.

Du bør ikke installere den selv

Kan gi strømsparing

At en varmepumpe skal gi et lavere energibruk og dermed også lavere strømutgifter, trenger ikke å være tilfelle. Av de som deltok i undersøkelsen som har installert varmepumpe, har 40 prosent fått økte strømutgifter, mens 60 prosent har redusert strømutgiftene. SSB påpeker at årsakene til en økning kan være alt fra mindre fyring med ved, som 55 prosent bekrefter, eller at flere har økt innetemperatur eller varmer opp flere rom enn tidligere.

Ifølge Enova kan varmepumper være lønnsomme i boliger med åpen planløsning for rommene som er mest i bruk, slik at varmluften spres fritt rundt i rommene. Dessuten er det mest å spare for boliger som har et årlig energiforbruk på mer enn 20.000 kWh.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer