Stadig lettere å være singel

Ensliges situasjon i boligmarkedet er kraftig forbedret på få måneder.

Unge, enslige førstegangsetablerere bruker nå i snitt 20 prosent av inntekten sin på renteutgifter forbundet med boliglån. Det er mye mindre enn for bare noen få måneder siden. Foto: colourbox.com
Unge, enslige førstegangsetablerere bruker nå i snitt 20 prosent av inntekten sin på renteutgifter forbundet med boliglån. Det er mye mindre enn for bare noen få måneder siden. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke lenge siden bankenes utlånsrenter var skyhøye, men etter gjentatte rentekutt fra Norges Bank, ligger nå utlånsrentene på svært lave nivåer. Det er nå mange banker som tilbyr renter på under tre prosent.

Det er selvfølgelig gode nyheter for alle som betaler ned på et stort boliglån. Og spesielt unge og enslige førstegangsetablerere vil merke at renteutgiftene heldigvis ikke er like store som for kort tid tilbake.

Eiendomsmeglerbransjen anslår nå at enslige førstegangsetablerere bruker om lag 20 prosent av inntekten sin på renteutgifter på boliglån. Et ungt par er anslått å bruke cirka 11 prosent av inntekten på renter. Et etablert par bruker bare seks prosent av inntekten sin på renter.

EIE ELLER LEIE? Se hva som lønner seg for deg

Betydelig verre før

Siden slutten av fjoråret har andelen av inntekt brukt på renteutgifter gått betydelig ned. Eiendomsmeglerbransjen anslo i fjor høst at single førstegangsetablerere måtte la 33 prosent - en tredel- av inntekten sin gå til renteutgifter. Et ungt par måtte ut med 18 prosent av inntekten sin, mens et etablert par måtte ut med 11 prosent.

Og selv om dette kan høres ganske voldsomt ut, er det viktig å sette tallene i perspektiv. For situasjonen har vært verre. Betydelig verre. I 1987 brukte nemlig enslige førstegangsetablerere utrolige 60 prosent av inntekten sin på renteutgifter. Ja, du leste riktig: 60 prosent!

I den andre enden av skalaen ser vi at husholdningens renteutgifter var på sitt laveste i 2004, da enslige førstegangsetablerere bare brukte 16 prosent av inntekten sin på renteutgifter. Et ungt par med boliglån brukte 8 prosent på renteutgifter, mens et etablert par slapp unna med 5 prosent.

Stadig lettere å være singel


Sjekk hvor mye boligen din er verdt med vår boligtakstkalkulator

Kilde: NEF, EFF, FINN.no og Econ Pöyry

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer