Stavanger er den dyreste byen å etablere seg i

Vi har tatt en ny kikk på tallene, og fortsatt er Stavanger verst. Selv når du flytter milevis ut av byen.

Vi har sett på tallene, og Stavanger er vanskeligst å etablere seg i, selv om du er villig til å pendle 40 minutter hver vei. Foto: Panther Media
Vi har sett på tallene, og Stavanger er vanskeligst å etablere seg i, selv om du er villig til å pendle 40 minutter hver vei. Foto: Panther Media Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I mars skrev vi at Stavanger manglet et helt boligsegment. Vi hadde sjekket hvor mange boliger, med totalpris under to millioner kroner, vi fant til salgs på Finn.no.

Resultatet var mildt sagt nedslående.

Nå har det gått fem måneder siden vi gikk gjennom tallene, og vi har sjekket tallene på nytt. Målet var å se om tallene i mars var tilfeldige, eller om dette var en situasjon som vedvarte over tid.

Kritikk fra lesere

Da vi publiserte forrige sak kom det en del kommentarer på at stavangerområdet (Stavanger, Sandnes, Randaberg, Sola) og Oslo ikke kunne sammenlignes, på grunn av forskjell i størrelse på områdene.

En leser mente vi burde ta med Stor-Oslo hvis vi først skulle sammenligne. En annen mente det uansett ville bli feil siden Stavanger var en geografisk liten kommune (71 km2) sammenlignet med Oslo (454 km2).

Skal du leie? Slik kom hun seg kjapt inn på boligmarkedet

Vår oppfatning er at man kan lite gjøre med kommunenes geografiske størrelser, men det vi kan gjøre noe med er kriteriene for utvalget.

Pendleravstand

Derfor bestemte vi oss for å sammenligne tilstandene i boligmarkedet for dem som skal ha seg en jobb i Oslo/Stavanger. Dette er en relevant problemstilling for unge i etableringsfasen: Hvor kan jeg jobbe, og samtidig ha råd til å bosette meg?

Vi sier at personen X får jobb i byen (Oslo/Stavanger) og er villig til å pendle inntil (cirka) 40 minutter hver vei med raskeste reisemåte. Budsjettet er som før - maks to millioner, inkludert fellesgjeld.

Her handler det altså først og fremst om å komme seg inn på markedet.

Les også: Unge og innvandrere presses ut av boligmarkedet

Finn-søket for Stavanger inkluderer følgende kommuner: Stavanger, Sandnes, Sola, Randaberg, Rennesøy, Finnøy, Kvitsøy, Strand, Time, Klepp, Gjesdal, Hå.

Finn-søket for Oslo inkluderer følgende fylker/kommuner: Oslo, Akershus, Drammen, Lier, Røyken, Moss.

I begge søk vil det være noen områder som havner utenfor pendleravstanden, men tallene burde likevel være representative.

Tallenes tale

Finn-søket for Stavanger, eller la oss kalle det Jæren da det blir mer presist, ga oss 24 treff. Finn-søket for Oslo og omegn ga oss 525 treff. Det er altså langt flere ledige boliger i Oslo og omegn.

Men er det også flere om beinet?

Med søkeområdet vi allerede har definert er det ifølge Statistisk sentralbyrå 1.331.867 innbyggere i Oslo-søket vårt. I Stavanger-søket er det 318.595 innbyggere.

Da ser tabellen slik ut:

OmrådeInnbyggereFinn-annonserInnbyggere per annonse
Oslo og omegn1.331.8675212.536
Stavanger og omegn318.5952413.274
Kilde: Statistisk sentralbyrå


Det er altså i teorien fem ganger så mange om benet i Stavanger, i forhold til Oslo.

For moro skyld kan vi også sammenligne Jæren (altså Stavanger, Sandnes, Sola, Randaberg, Rennesøy, Finnøy, Kvitsøy, Strand, Time, Klepp, Gjesdal, Hå) med Oslo kommune.

Les også: Se om du kan få gullånet fra Husbanken

I Oslo kommune er det 2437 innbyggere per ledige bolig. Vårt definerte område på Jæren er altså fortsatt over fem ganger så vanskelig å bosette seg i, med 13.274 innbyggere per ledige bolig.

Klar trend

Vi har også sett på tallene vi presenterte i forrige artikkel for å se om det har vært en utvikling.

Det vi registrerer er at det i samtlige byer er flere boliger tilgjengelig, og dermed færre innbyggere per ledige bolig.

Dette er i tråd med hvordan boligmarkedet oppfører seg i sommermånedene.

Denne gang har vi også utvidet søke forbi Trondheim og tatt med Tromsø og Bodø.

Boliger med totalpris under to millioner kroner:
ByTreffInnbyggereInnbyggere per bolig (mars)Innbyggere per bolig (august)
Oslo256623.9662.8492.437
Bergen108267.9503.3912.481
Trondheim84179.6923.0982.139
Stavanger7129.19125.83818.455
Kristiansand12784.476782665
Tromsø5070.358-1.407
Bodø3049.203-1.640
Kilde: Statistisk sentralbyrå


Hva får du?

For å gi et lite bilde av hva man kan få for pengene i hver enkelt by har vi tatt utgangspunkt i annonse nummer fem fra toppen på førstesiden av hvert søk.

I denne bildeserien kan du se hva du får:


Som du kan se av bildene er det stor variasjon når det gjelder hva du får for pengene. Vi fant også ut at annonsene fra Tromsø og Stavanger ikke en gang burde være på listen, da de hadde en høyere reell pris enn oppgitt.

Les også: Ingvild tjener 100.000 i året på gjesterommet

De andre annonsene viser at det er mulig å komme seg inn på boligmarkedet selv med begrensede midler.

Så lenge du ikke velger feil by.

Søkene er gjort rundt klokken 11, torsdag 15. august 2013.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer