Her glemmer vi å vaske

Stedene du «aldri» vasker

...men det burde du absolutt gjøre!

VASKING: Det er flere steder og gjenstander i boligen som vi glemmer eller kanskje aldri vasker, her forklarer vi hvor man må huske å dra over kluten. Video: Linn Merete Rognø. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer
Publisert

Å vaske huset et par ganger i måneden er som regel nok når huset ellers holdes ryddig og jevnt over rent.

Samtidig er det flere steder og gjenstander i boligen som vi glemmer eller kanskje aldri vasker.

Kjøleskapshyller

- Kjøleskapshyller bør rengjøres ofte og nøye, særlig hvis det lekker fra kjøtt og annet animalsk materiale inkludert fisk og skalldyr.

Det understreker Henning Sørum, professor og bakteriolog ved Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet.

- Det er viktig med et årvåkent renhold i kjøleskapet der det er søl og fuktighet. I kjøleskapet er luftfuktigheten alltid høy, men en bør være ekstra forsiktig med synlig fuktighet der en oppbevarer matvarer i kjøleskapet, sier Sørum.

Det er særlig en bakterie som kalles Listeria monocytogenes som ofte forekommer i matingrediensene en bør ha i tankene, advarer han.

Ifølge professoren vokser denne bakterien relativt godt ved kjøleskapstemperatur og kan gi infeksjoner som kan være livstruende hvis den får vokse opp lenge nok i matvarer i kjøleskapet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.