Her glemmer vi å vaske

Stedene du «aldri» vasker

...men det burde du absolutt gjøre!

VASKING: Det er flere steder og gjenstander i boligen som vi glemmer eller kanskje aldri vasker, her forklarer vi hvor man må huske å dra over kluten. Video: Linn Merete Rognø. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer
Publisert

Å vaske huset et par ganger i måneden er som regel nok når huset ellers holdes ryddig og jevnt over rent.

Samtidig er det flere steder og gjenstander i boligen som vi glemmer eller kanskje aldri vasker.

Kjøleskapshyller

- Kjøleskapshyller bør rengjøres ofte og nøye, særlig hvis det lekker fra kjøtt og annet animalsk materiale inkludert fisk og skalldyr.

Det understreker Henning Sørum, professor og bakteriolog ved Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet.

- Det er viktig med et årvåkent renhold i kjøleskapet der det er søl og fuktighet. I kjøleskapet er luftfuktigheten alltid høy, men en bør være ekstra forsiktig med synlig fuktighet der en oppbevarer matvarer i kjøleskapet, sier Sørum.

Det er særlig en bakterie som kalles Listeria monocytogenes som ofte forekommer i matingrediensene en bør ha i tankene, advarer han.

Ifølge professoren vokser denne bakterien relativt godt ved kjøleskapstemperatur og kan gi infeksjoner som kan være livstruende hvis den får vokse opp lenge nok i matvarer i kjøleskapet.

- Generelt kan kjøleskapet være en mye større risiko for bakterieproblemer hos folk enn mange andre steder i husstanden. Flere andre bakterietyper som kan være med matvarene vil også konserveres i kjøleskapet, og det er kvaliteten på råvarene som bestemmer om det blir et problem i kjøleskapshyllene, sier Sørum.

Vask hver uke

Så hvor ofte bør kjøleskapshyller rengjøres?

At det er enklere å holde rent, enn å gjøre rent, er mantra til Line Mercedes Åramnes, leder kvalitet og utvikling hos CityMaid.

- Vask hyllene i kjøleskapet når du har «spist deg ut» mot slutten av uka. Det er en god anledning til å rydde opp, få ut middagsrester som ligger bakerst og skapt orden i hyllene, sier Åramnes.

Hun tipser:

  • Vask hyller og skuffer med mikrofiberklut og eventuelt fettløselig såpe
  • Tørk over med ren mikrofiberklut før du setter varene tilbake på plass.
  • Putt gjerne matvarene i en kjølebag mens du vasker, så unngår du at temperaturen blir for høy.

Mellom hvitevarer

Det er gjerne bare noen centimeters glipe mellom gulvet og kjøleskapet eller oppvaskmaskinen, men her kan det samle seg opp mye skitt.

- Da kan du bruke en tynn lang gjenstand til å dytte inn en mikrofiberklut for å komme til, og eventuelt støvsuge der du kommer til, sier Åramnes.

Kjøkkensvampen

En annen gjenstand som ofte går i glemmeboken, er kjøkkensvampen.

I en slik svamp er det mye fuktighet og rikelig tilgang av bakterier fra ulike matkilder, ifølge professor Sørum.

- Generelt bør man vaske kjøkkensvampen hyppig, særlig hvis det er en risiko for at man overfører bakteriene i svampen til flater som kommer i kontakt med mat som blir tilberedt, råder Sørum.

Åramnes anbefaler at kjøkkensvampen vaskes på lik linje med klut.

- Vask den gjerne på 90 grader i maskinen om den tåler det, sier Åramnes.

Sørum mener samtidig:

- En kjøkkensvamp er ikke er det mest optimale verktøyet på et kjøkken utfra bakteriehensyn. Da er det bedre med en fille eller koster som tørker ut lettere mellom hver bruk.

Lysbrytere og andre kontaktpunkt

Det er vanlig å glemme rengjøring av typiske kontaktpunkter i huset, forteller Åramnes.

- Lysbrytere, ofte brukte dørhåndtak, vannkran og såpedispenseren på badet bør vaskes med mikrofiberklut og vann. Dette for å hindre oppbygging av smuss. Døren på kjøleskap, oppvaskmaskin, håndtak på kjøkkenskap og skuffer er andre eksempler på hyppig brukte kontaktpunkter.

Hvor ofte kontaktpunktene bør vaskes, avhenger av hvor mye du bruker dem og hvor ofte du har besøk, understreker rengjøringseksperten.

Ta en ekstra titt her

Det er også flere andre steder og gjenstander i huset som ikke blir rengjort så ofte som de burde, mener Åramnes.

- Det er for eksempel viktig med et godt inneklima på soverommet. Det kan derfor lønne seg å huske å vaske gardinene iblant, og løfte opp madrassen for å få fjernet støvet under og rundt sengen, tipser hun.

Og neste gang du vasker huset, råder Åramnes å ta en ekstra titt her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer