Spise eggeskall

Stek skallet i ovnen!

Vi tester: Slik lager du kosttilskudd av eggeskall.

RESSURS: Eggeskall kastes oftest i søpla, men det er faktisk ganske mange nyttige ting du kan bruke skallet til bla. kan du lage ditt eget kosttilskudd. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De færreste av oss tar vare på eggeskallet når egget er spist opp. Men det burde vi absolutt gjøre. På grunn av eggeskallets høye innhold av kalsium, er dette et rent vidundermiddel for kroppen!

Men å tygge i seg eggeskall er nok ikke særlig fristende, derfor skal du få et genialt tips her.

VITAMINBOMBE: Eggeskallet kan du fint spise, det er nemlig gull for kroppen. Hvordan du kan bruke det, viser vi deg i artikkelen under! Foto: Linn Merete Rognø
VITAMINBOMBE: Eggeskallet kan du fint spise, det er nemlig gull for kroppen. Hvordan du kan bruke det, viser vi deg i artikkelen under! Foto: Linn Merete Rognø Vis mer

Derfor er kalsium viktig

Men først: Hvorfor er kalsium så viktig for kroppen?

Ifølge FHI har mange studier vist at lavt kalsiuminntak og lavt kalsiumnivå øker risikoen for å utvikle høyt blodtrykk. Det er også flere andre grunner til at vi trenger kalsium; mineralet er viktig for skjelett, tenner, muskler - og nervenes funksjon.

Mangel på kalsium kan føre til osteoporose, som øker risikoen for beinbrudd. Denne risikoen øker med alderen, men også kostholdet har en viktig betydning. Kalsium, vitamin D og K bidrar til å vedlikeholde normal benmasse. Vitamin D og K bidrar altså til å støtte opptak og utnyttelse av kalsium i benmassen. Noen studier har samtidig antydet at effekten av lavt kalsiuminntak blir enda større dersom man spiser mye salt og lite frukt og grønt.

Lag kosttilskudd av eggeskall

For mange er melk hovedkilden til kalsium, men om du ikke bruker meieriprodukter i ditt daglige kosthold, kan det å inkludere eggeskall i mat og drikke være ett blant flere, gode alternativer, ifølge forskere. Et eggeskall fra høne inneholder nemlig rundt 90 prosent rent kalsium.

Eggeskall-trikset går ut på å lage ditt eget kosttilskudd av skallet. En halv teskje av pulveret inneholder cirka 400 mg kalsium.

Her får du oppskriften:

1. Begynn med å skylle så mange eggeskall som du ønsker (vi brukte skall fra åtte egg) i et dørslag. Skyll nøye, men pass på at den tynne hinnen i skallet blir igjen:

Stek skallet i ovnen!

2. Legg eggeskallet i en kasserolle med kokende vann, kok i 10 minutter:

Stek skallet i ovnen!

3. Ta opp eggeskallet og sil av det overflødige vannet i dørslaget:

Stek skallet i ovnen!

4. Legg eggeskallet på et stekebrett og stek i ovnen på 200 grader i 15 minutter:

Stek skallet i ovnen!

5. Når eggeskallet har blitt ordentlig tørket og sprøtt, ta det ut og la det avkjøle seg. Deretter knuser du eggeskallet i en blender, eventuelt moser det i en morter slik at skallet blir til et finkornet pulver:

Stek skallet i ovnen!

6. Nå har du helt naturlig kalsiumpulver som du kan tilsette i flere måltider - for eksempel strø over supper, sauser, eller ha i drikker og smoothies, ja du kan til og med drysse det i desserter - pulveret er nemlig helt smakløst. Pulveret holder seg lenge, og du kan oppbevare det i et Norgesglass, et rent syltetøyglass eller lignende:

Stek skallet i ovnen!

Se video av prosessen øverst i saken!

Leger småsår

Tidligere har vi skrevet om flere andre måter du kan utnytte eggeskallet på. Et av tipsene er å bruke den tynne eggehinnen inni skallet som plaster, ifølge Britt Marlene Kåsin som er matrådgiver og eggekspert i Matprat.

Bonustips: Mat til hagen

  • Tørk eggeskall i en krukke på kjøkkenbenken.
  • Når krukken er full kan du knuse skallene og strø i hagen som næringstilskudd.

Tips fra MatPrat.no

Eggehinner er rike på aminosyrer, og noen aminosyrer inneholder svovel. Dette har blant annet en legende effekt på huden, ifølge Store Norske leksikon.

- Den tynne egghinnen på innsiden av egget har en helende effekt og kan derfor brukes på små sår eller som gnagsårplaster, opplyser Kåsin.

Eggeskallet kan du også inkludere i hudpleien generelt for å få en renere hud. Oppskriften som gjelder, er å løse opp eggeskallet i et lite glass med eplesidereddik. Dette tar omtrent to dager. Når skallet er oppløst, kan du bruke blandingen på små hudirritasjoner som skulle dukke opp, skriver Startsiden.

Vanskelig å skrelle?

Det kan være et styr å skrelle hardkokte egg, og det er spesielt irriterende når halve egget følger med skallet. Men hvorfor er det så vanskelig?

Dette har forskere ved Fødevaremikrobiologi på Danmarks Tekniske Universitet sett nærmere på. De har nemlig funnet ut at jo ferskere eggene er, jo vanskeligere er de å skrelle, noe Jens Kirk Jensen, en av forskerne bak studien, har uttalt til Videnskap.dk.

Så hvis du vil gjøre det litt enklere for deg selv, bør du altså ikke kjøpe eggene stemplet med den nyeste holdbarhetsdatoen i butikken.

Ifølge en undersøkelse fra matforskningsinstituttet Nofima er det ikke farlig å spise flere måneder gamle, norske egg, noe også Dagbladet har omtalt tidligere.

Eggene er holdbare i minst to måneder etter påstemplet dato, forutsatt at de er oppbevart kjølig, ifølge undersøkelsen. Selv i sju måneder gamle egg ble det ikke funnet bakterier. Gamle egg smaker selvsagt ikke like godt som ferske egg, men det er altså ingen helsefare knyttet til å spise dem, ifølge forskerne.

Her kan du forresten se hvordan du kan skrelle et egg på sekunder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer