Stiger overraskende mye

Nye boligpristall lagt frem i dag.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prisene i februar var 2,7 prosent høyere enn i januar. Korrigert for sesongvariasjoner var prisene 1,9 prosent høyere enn i januar. Prisstigningen er med andre ord ganske kraftig i forhold til det som er vanlig for denne måneden.

Prisene er nå 4,9 prosent lavere enn samme måned for et år siden.

Prisene på eneboliger steg med 1,1 prosent, mens det var delte boliger og leiligheter som sto for den største prisøkningen på henholdsvis 3,4 og 3,1 prosent.

Boligpristallene ble lagt frem av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) i dag.

Hvor mye er boligen din verdt?

Sjekk her!

- Det er vel først nå vi ser hva rentenedsettelsene gjør. Det begynner å virke på lommeboken. Det er noe rart med det, hvis du plutselig får mer penger, er du villig til å bruke mer, og det er åpenbart det som skjer nå, sier nestleder i EFF, Torbjørn Ek.

EFF har tidligere spådd en prisnedgang på mellom 7-10 prosent i år. De positive tallene de kunne presentere i dag, er ikke nok til at de vil justere prognosene riktig ennå.

- Vi er usikre. Vi har hatt en kraftigere vekst enn det vi hadde forventet, men det er for tidlig å justere prognosene våre ennå, sier Ek.

Lang formidlingstid

Det går fortere å selge boliger i februar enn i januar, selv om formidlingstiden fortsatt er høy. I snitt tok det 54 dager å selge boligen i februar, mot 61 dager i januar.

Antall solgte boliger har gått ned 2 prosent på et år, noe som NEF karakteriserer som "dønn likt" som for ett år siden.

Pilene skal peke nedover igjen

Men det er ikke sikkert den positive utviklingen vil fortsette. Ferske prognoser fra MakroSikt, viser at den positive trenden i markedet kan være kortvarig, og at markedet ikke har nådd bunnen riktig ennå.

- Vi regner med at økt ledighet og usikkerhet om fremtidig inntekt blant forbrukerne, igjen vil dempe prisveksten og redusere boligprisene igjen frem til høsten. Det meste av rentefallet er allerede kommet, mens brorparten av den økte arbeidsledigheten ligger foran oss, heter det i MakroSikts rapport.

Arbeidledigheten bekymrer også meglerbransjen..

- Det er fremdeles en relativt lav arbeidsledighet i Norge, spørsmålet er jo hvor mye større blir den. Hadde det ikke vært for den, hadde vi hatt et veldig lyst bilde foran oss, sier leder Christian Dreyer i NEF.

Om MakroSikt får rett, vil prisnedgangen i år bli betydelig.

- Vi regner med at boligprisene vil være ca 5 prosent lavere i slutten av året enn i januar 2009, melder Makrosikt. Gjennomsnittsprisen i år forventes å bli 7 prosent lavere enn gjennomsnittsprisen i 2008.

Eie eller leie?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer