Hvordan sjekke kledning

Stikk kniven i husveggen

Trikset kan avdekke alvorlig skade i kledningen.

SJEKKE KLEDNING: For å sjekke om kledningen på huset fremdeles er i god forfatning, kan du bruke en kniv. Her får du vite hvordan du bør kontrollere fasaden steg for steg! Foto: Linn Merete Rognø.
SJEKKE KLEDNING: For å sjekke om kledningen på huset fremdeles er i god forfatning, kan du bruke en kniv. Her får du vite hvordan du bør kontrollere fasaden steg for steg! Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Våren og sommeren er en ypperlig tid til å vaske husfasaden, og da kan du samtidig sjekke tilstanden til treverk og maling.

Oppdager du småskader som hakk og sprekker i kledningen tidlig, rekker du å fikse opp i dette før det utvikler seg til større skader.

For å sjekke kledningen grundig nok, bør du gå systematisk til verks. Her får du tipsene!

Vask kledningen først

- Å sjekke utvendig kledning bør være en del av en boligeiers regelmessige oppgaver. Dette er den mest synlige delen av en bygning som kan bli skadet av vær og vind, understreker Svein Stormoen, skadesjef hos Norsk Hussopp Forsikring.

Kledningen er bygningens klimaskjold, og at en slik del av bygningen blir skadet over tid er ikke uventet, mener han.

- Det er viktig å vite at selv om kledningen er hel og pen, så kan det være skader innenfor i konstruksjonen som følge av andre årsaker, sier Stormoen.

Det er lurt å starte med å vaske kledningen før du tar helsjekken. Her har Ifi følgende hovedregel: Vask av fasade og terrasse kan gjøres straks det er trygt å ha hageslangen fremme uten at vannet fryser i løpet av natten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer