Hvordan sjekke kledning

Stikk kniven i husveggen

Trikset kan avdekke alvorlig skade i kledningen.

SJEKKE KLEDNING: For å sjekke om kledningen på huset fremdeles er i god forfatning, kan du bruke en kniv. Her får du vite hvordan du bør kontrollere fasaden steg for steg! Foto: Linn Merete Rognø.
SJEKKE KLEDNING: For å sjekke om kledningen på huset fremdeles er i god forfatning, kan du bruke en kniv. Her får du vite hvordan du bør kontrollere fasaden steg for steg! Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Våren og sommeren er en ypperlig tid til å vaske husfasaden, og da kan du samtidig sjekke tilstanden til treverk og maling.

Oppdager du småskader som hakk og sprekker i kledningen tidlig, rekker du å fikse opp i dette før det utvikler seg til større skader.

For å sjekke kledningen grundig nok, bør du gå systematisk til verks. Her får du tipsene!

Vask kledningen først

- Å sjekke utvendig kledning bør være en del av en boligeiers regelmessige oppgaver. Dette er den mest synlige delen av en bygning som kan bli skadet av vær og vind, understreker Svein Stormoen, skadesjef hos Norsk Hussopp Forsikring.

Kledningen er bygningens klimaskjold, og at en slik del av bygningen blir skadet over tid er ikke uventet, mener han.

- Det er viktig å vite at selv om kledningen er hel og pen, så kan det være skader innenfor i konstruksjonen som følge av andre årsaker, sier Stormoen.

Det er lurt å starte med å vaske kledningen før du tar helsjekken. Her har Ifi følgende hovedregel: Vask av fasade og terrasse kan gjøres straks det er trygt å ha hageslangen fremme uten at vannet fryser i løpet av natten.

- Men du bør vente med å utbedre skader og male huset til døgntemperaturen er stabil over + 5-10 grader, slik at malingen får gode forhold å tørke og herde under, anbefaler Ifi.

Slik gjennomfører du sjekken

Det er lurt å ta notater underveis når du sjekker kledningen. Ifi tipser også om å ta bilder som du kan bruke til planlegging av fremtidig utbedring og vedlikehold.

Stormoen har dernest følgende råd:

 • Sjekk om fasaden er skitten eller misfarget. Da trengs kanskje en vask eller ny påføring av beis/maling. Beis/maling hindrer fukt i å trenge inn i treverket.
 • Påse at kledningen er tett. Det skal ikke være åpninger i kledningen, sprekker i treverket eller lignende. Slikt gjør det lettere for nedbør å trenge inn i kledningen, og videre inn i konstruksjon.
 • Buler og bobler i maling kan være tegn på fukt og råteskade. Denne fukten kan komme fra nedbør eller fra kondens eller lekkasje fra innvendig side.
 • Kjenn og se i underkant av kledning om det er malt, tørt og fast. Det er viktig å hindre vannopptak i endeved hvor treverket lettest trekker opp vann.
 • Et nøkkeltips er å kontrollere kledning med en syl eller kniv inn i kledningen. Den skal være skal være fast.

Vær obs på

 • Sprekkdannelser i kledning
 • Slagskader
 • Bart treverk
 • Bevegelser i treverket
 • Dårlig kantdekk

Tips fra Ifi

Sjekk ekstra nøye her

Åsa Schaanning hos malingsprodusenten Jordan forteller at en liten sprekk eller et sår i malingen kan se ubetydelig ut til å begynne med. Men også gjennom de små skadene kommer fukt og regn inn i treverket bak den beskyttende overflatebehandlingen, understreker hun.

- På sikt fører fukten til at malingen flasser og at kledningen råtner, sier Schaanning.

Hun råder deg til å være spesielt oppmerksom på tilstanden nederst på kledningen og alle utgående hjørner og kanter rundt vinduer og andre detaljer.

- På skarpe kanter og utgående hjørner er det vanskelig å få malt tykt nok, og dårlig kantdekk fører til at malingen slites raskt, sier hun.

Se godt etter

Hold særlig fokus på nederste meteren på kledningen, samt rundt vinduer og på vindskier og andre utsatte detaljer.

 • Endeved
 • Kuttflater
 • Spikerslag
 • Innfestinger
 • Kalde bygningsdeler
 • Vinduer og omramminger
 • Sprosser

Tips fra Ifi

Et typisk varseltegn er sorte streker i kledningen:

- Har treverket skarpe kanter, dannes det raskt en sort strek i malingsfilmen over kanten. Etter en tid går det hull i malingen der streken er, opplyser Thor Ingar Røneid hos malingsprodusent Butinox i en pressemelding.

Dersom du oppdager at kledningen har sår og skader, råder Stormoen deg om følgende:

- Det vanligste er enten å behandle kledningen med ny beis eller maling hvis treverket er fast og fint. Ellers kan det hende at du må skifte ut deler eller hele kledningen hvis den er utslitt eller råteskadet, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer