Stillhetens pris

Hva er stillheten din verdt? Er prislappen 12.000 kroner eller 15 millioner? Selv om det er ganske sikkert at stillhet har en verdi, tyder mye på at svaret beror på hvem du er.

Publisert
Sist oppdatert

Høyt verdsatt - av mange

Hva er egentlig verdien av å kunne høre regn og fuglekvitter uforstyrret av trafikkstøy? Spørsmålet opptar mange, ikke minst de mange boligeiere som daglig plages av trafikkstøy, og gjerne kunne tenke seg å tilbringe søndager uten bråk fra trafikkåren utenfor huset.

Vi har gode nyheter til alle som lever uten trafikkstøy, men kan glede seg over naturens egne lyder når de er hjemme:

Alle kildene vi har sjekket med, bekrefter at dere har en gullgruve i stillheten.

Nytten

Ifølge Transportøkonomisk institutt, opererer transportetatene med et anslag over verdien (nytten) av å fjerne trafikkstøy som problem i en bolig. Hvis et støyreduserende tiltak fører til at én person, som har vært sterkt støyplaget, ikke er støyplaget lenger, gis tiltaket en verdi på 12.000 kroner. Fjernes støyplager for fire personer, er verdien 48.000 kroner, og så videre.

Vegdirektoratets analyser verdsetter støyreduserende tiltak i forhold til antall desibel (DB). Dersom et tiltak reduserer støy i boligen med 1 DB, anslås verdien av tiltaket til 240 kroner per år per person.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer