Biotex flekkfjerner lagde hull i skaphylla:

Stine fikk seg en sviende overraskelse da hun sjekket skapet på vaskerommet

– Jeg hadde ikke trodd et sånt produkt kunne gjøre så mye skade, sier Stine Ljungquist Knudsen.

HULL: Sprayflasken er misfarget og blass, og der den sto har det dannet seg sprekker som går tvers gjennom hylleplaten. Foto: Privat
HULL: Sprayflasken er misfarget og blass, og der den sto har det dannet seg sprekker som går tvers gjennom hylleplaten. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søndag kveld var Stine Ljungquist Knudsen på vaskerommet for å ordne litt. Det var da hun la merke til at noe ikke var som det skulle.

– Jeg så at det var noe som hang ned under skapet, og at det hadde blitt et hull. Jeg tenkte ikke så mye over det, men så pirket jeg litt borti med fingeren, sier Knudsen.

Uten at hun tenkte noe videre over det, tok hun seg til skulderen. Det skulle hun ikke ha gjort.

– Da jeg tok meg på skulderen begynte det å svi. Så jeg sjekket inni skapet og flyttet unna litt vaskemiddel. Det første jeg tenkte var at det måtte være fra en avløpsåpner, sier hun.

SKREMMENDE: Stine L. Knudsen hadde ikke trodd en flekkfjerner kunne gjøre så mye skade. Foto: Privat
SKREMMENDE: Stine L. Knudsen hadde ikke trodd en flekkfjerner kunne gjøre så mye skade. Foto: Privat Vis mer

Blass sprayflaske

Etter at hun hadde fått ryddet ut av skapet, ble det klart hvem som var synderen.

– Jeg så denne sprayflasken som var litt blass og rar. Under den hadde det blitt et hull, så det var tydelig at det var sterke saker.

Sprayflasken var flekkfjerneren Enzym Power fra Biotex. Ifølge Miljødirektoratets produktinformasjonsbank er den merket med «Advarsel – gir alvorlig øyeirritasjon», noe dette databladet også bekrefter. Den er tilsynelatende ikke merket med andre advarsler.

– Jeg synes det er litt skremmende. Jeg hadde ikke tenkt tanken at et produkt man skal bruke på klærne inneholder så sterke ting og kunne gjøre sånn skade, sier Knudsen.

Savner informasjon

Hun mener Biotex burde informert bedre dersom det her er snakk om at produktet har gått ut på dato, og at det da eventuelt kan skje en kjemisk reaksjon med innholdet.

– Det er jo mulig man ikke skal ha et sånt produkt over flere år, men i så fall tror jeg ikke vanlige forbrukere er klar over det. Det bør opplyses om, dersom dette er noe som kan skje.

Av naturlige årsaker vet hun ikke om det står noe om det på sprayflasken.

– Det er mulig det står noe der om det, men det er jo etset bort, så ...

SKADE: Slik ser hullet ut fra undersiden av hylleplaten. Foto: Privat
SKADE: Slik ser hullet ut fra undersiden av hylleplaten. Foto: Privat Vis mer

– Første gang

Ved Unilever, konsernet som eier Biotex, har de ikke hørt om lignende tilfeller.

– Dette er første gang vi hører om noe sånt, svarer Riitta Jantunen i Unilevers kommunikasjonsavdeling.

– Produktsikkerhet er vår høyeste prioritering, og Unilever iverksetter nøye test- og evalueringsprosedyrer før vi tar produkter ut på markedet.

Etter å ha fått oversendt bildene og litt bakgrunnsinformasjon kommer hun med følgende kommentar:

– Dette produktet burde ikke kunne gjøre skade slik forbrukeren her viser til. Dessverre kan vi ikke kommentere på denne saken spesielt, ettersom vi ikke har hatt mulighet til å undersøke flasken eller dens innhold, sier Jantunen.

Hun opplyser at de helst skulle gjort litt tester og forsikret seg om at flasken ikke har blitt brukt til oppbevaring av noe annet innhold, og understreker nok en gang at skadene Knudsen har tatt bilder av ikke skal kunne forekomme.

– Basert på hva flasken skal inneholde, skal det ikke være mulig hverken at det kommer seg gjennom plastemballasjen eller forårsake etseskader, sier Jantunen.

Ikke etsing

Vi sendte bildene til SINTEFs avdeling for materialer og kjemi. Etter en titt på varedeklarasjonen er deres tilbakemelding at det ikke kan være snakk om etsing, ettersom ingen av stoffene kan etse gjennom beholderen, som vanligvis er laget av polyeten eller polypropen.

De har imidlertid et forslag til hva som kan ha skjedd.

– Men hvis det av en eller annen årsak har vært et hull i beholderen, kunne innholdet renne ut, skriver SINTEF i en e-post.

Et slikt hull kan for eksempel være en skjøt som har åpnet seg.

– Innholdet vil da kunne angripe belegg, eventuelt kantene av belegget, og hylla er av trespon. Det er å forvente at den løses opp.

– Kanskje enzymene også bidrar til å løse opp sponet og limet, skriver de videre, og legger til at en trolig ville fått en lignende skade dersom det hadde vært snakk om en vannlekkasje.

Misfargen på beholderen og hylleplaten kan forklares med at det er masse salter i løsningen, noe som vil kunne gi de avsetningene en ser på bildene.

HAR SPREDD SEG: Noen dager etter at vi først snakket med henne, ser Stine Ljungquist Knudsens skap slik ut. Foto: Privat
HAR SPREDD SEG: Noen dager etter at vi først snakket med henne, ser Stine Ljungquist Knudsens skap slik ut. Foto: Privat Vis mer

Må rive hylla

Da vi først snakket med Stine Ljungquist Knudsen sa hun at hun tenkte å bare bruke hylla som vanlig, og heller sette ting rundt hullet.

Etter noen dager ble det imidlertid klart at dette ikke lenger er en mulighet. Væsken har nemlig trukket inn i sponplaten og gjort mer skade.

– Jeg kommer til å ta ned skapet før det ødelegger enda mer. Det ser ut til at det bare sprer seg og trekker videre bortover, skriver hun i en tekstmelding.

LES OGSÅ:
Vi har testet tre flekkfjernere
Dette trikset fjernet madrassflekken på minutter
Vi testet «magiske» svamper

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer