Stinker boligen røyk?

Ny maling skal fjerne lukten med ett enkelt strøk.

Mal bort skjemmende nikotinflekker, vannskader - og dårlig lukt.  Foto: Beckers
Mal bort skjemmende nikotinflekker, vannskader - og dårlig lukt. Foto: Beckers Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stinker boligen din røyk? Skal du selge, kan det gi store tap, skal man tro Karsten Onsrud, salgsdirektør i eiendomsmeglerselskapet Fokus Krogsveen. Han anslår et verditap på inntil fem prosent for nikotinskadede leiligheter.

- Hvis leiligheten skjemmes av røyklukt, kan det være enda vanskeligere å få solgt i et stadig tøffere boligmarked, sier Onsrud. I verste fall kan man miste et boligsalg som følge av dårlig lukt.

Ny isolasjonsmaling kan være redningen.

- Det er kanskje ikke så godt kjent, men det er veldig enkelt å bli kvitt gammel røyklukt med isolasjonsmaling, sier malermester Chresten Nielsen, teknisk ansvarlig i Beckers.

Kombinert grunning og maling

Scotte isolermaling er miljømerket med Svanen og EU-blomsten. Et 10-litersspann med Isolermaling koster rundt tusenlappen. Foto: Beckers
Scotte isolermaling er miljømerket med Svanen og EU-blomsten. Et 10-litersspann med Isolermaling koster rundt tusenlappen. Foto: Beckers Vis mer


Scotte Isolermaling fungerer som både grunning og toppstrøk i ett, og ifølge produsenten skal ett strøk være nok. - Malingen isolerer både lukt og skjemmende flekker fra brann, vann eller røyk, sier Nielsen til DinSide Bolig. Skal du male etter vannskader, er det veldig viktig å vente til underlaget er helt tørt.

Malingen er beregnet på vanlig slette tak og vegger, men egner seg ikke for panel eller tregulv. Med ordinær maling må du gjerne både grunne og male både ett og to strøk for å bli kvitt både skjemmende farge, og ikke minst, lukten.

Alt om oppussing på DinSide Bolig

Når du skal selge

I kjøpers marked, slik det er i dag, er det spesielt viktig at boliger skiller seg positivt ut. - Det handler mye om hvilken magefølelse potensielle kjøpere får når de kommer på visning. Erfaringsmessig er lukt avgjørende for mange, sier Onsrud.

Ikke overraskende reagerer barnefamilier og ikke-røykere sterkest på røyklukt.

– Vi oppfordrer våre boligselgere til å røyke ute fra den dagen de har bestemt seg for å selge og helt til kjøper overtar, slik at lukten blir så lite fremtredende som mulig for ny eier, sier Onsrud.

Den nye isolasjonsmalingen gir også nytt håp til eldre hus og leiligheter, hvor det ofte sitter gammel lukt i veggene – noe som kan være like skjemmende som røyklukt. En omgang med malerrullen gjør leiligheten visuelt mer attraktiv, samtidig som lukten fjernes.

Les mer: Triksene for deg som skal selge bolig.

Les også hvordan du klargjør boligen for salg, på budsjett.

Malingen føres blant annet av Byggmakker, Byggetorget og Neumann Bygg, og fås kjøpt i spann på 4 og 10 liter. Veiledende pris er cirka 1.000 kroner for et 10-litersspann.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer