Vond lukt i klesskapet

Stinker det i garderoben?

Her er ekspertenes råd mot sur lukt i klesskapet.

TRENGER EN RENS: Det kan begynne ålukte litt stramt i garderobeskap eller i gangen - selv om klesplaggene ikke er møkkete. I saken under får du gode tips til hvordan du kan forsøke å løse dette. Foto: NTB Scanpix.
TRENGER EN RENS: Det kan begynne ålukte litt stramt i garderobeskap eller i gangen - selv om klesplaggene ikke er møkkete. I saken under får du gode tips til hvordan du kan forsøke å løse dette. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

At vond lukt plutselig kan oppstå i huset, er et velkjent problem for mange.

Hvor i huset stanken oppstår, kommer an på flere faktorer, for eksempel hva rommet som lukter ekkelt brukes til, enten det er til matlaging, dusjing eller oppbevaring av ting og tang, samt temperatur- og fuktighetsforhold i rommet.

Ett av stedene i huset som kan begynne å lukte surt, er i garderoben: Klesskap, walk-in closet eller i gangen.

Men hva kan være årsaken til det, og hvordan skal du løse dette problemet?

- God ventilasjon

Kai Gustavsen, fagsjef inneklima for Norges Astma- og Allergiforbund, forteller at det aller meste av vonde lukter i boliger ofte er menneskeskapt:

- Vond lukt i huset kan være noe så enkelt som gamle, fuktige sko som lukter i gangen eller i garderoben, sier han.

Line Mercedes Åramnes, leder kvalitet og opplæring hos rengjøringsbyrået CityMaid, mener at dersom lukten kommer fra sko eller treningstøy, bør du se på alternativer for luktreduksjon for de skoene eller klærne dette gjelder.

Vi kan skille mellom to typer lukt, ifølge rengjøringseksperten:

- Lukt som kommer av manglende ventilasjon, altså når det lukter innestengt, og vond lukt som kommer fra en kilde som må identifiseres, sier Åramnes.

- Dersom fuktige jakker og sko oppbevares i et lukket rom, kan det lukte innestengt. Dette er ikke heldig verken for klær eller boligen. Da vil det være best å bedre ventilasjonen i rommet, legger hun til.

Finn årsaken

Og har garderobeskapet, walk-in closet eller gang begynt å lukte innestengt, er det første rådet til Åramnes altså å lufte godt ut.

- Da er det også lettere å kartlegge hvor lukten kommer fra. Dersom luktkilden har trukket ned under gulvet, eller i lister, er det dessverre ofte behov for å bytte materialet for å få bukt med lukten.

John Einar Thommesen, forsker ved SINTEF, understreker at du raskt bør forsøke å finne årsaken til stanken som har oppstått og definere hva slags lukt det er.

- Lukter det «kjeller» eller mugg, kan det være soppvekst på materialer. Er det kjemisk lukt, kan det for eksempel være fukt i limet under et gulvbelegg, ifølge Thommesen.

- Klarer du å lokalisere luktkilden selv, er det bra. Men i mange tilfeller er dette vanskelig. Etter en tid blir man gjerne vant til lukten, slik at man ikke kjenner den lenger, og det kompliserer letejobben, sier han.

Så hvis du ikke finner ut av hvorfor det lukter surt av garderobeskapet, anbefaler Thommesen at du tar kontakt med fagpersoner på feltet, som kan gjøre objektive vurderinger.

- De har erfaring og de har måleapparater som kan brukes i en kartlegging av årsakssammenheng, sier han.

Kan ris funke?

Som alltid finnes det lassevis av kjerringråd for å få bukt med blant annet dårlig lukt i garderoben.

De fleste av kjerringrådene må testes over tid for å sjekke om de virker. Skal du forsøke, er det viktig at det ikke er kjerringråd som utsetter deg og omgivelsene for fare.

Kanskje ris-trikset kan være verdt å prøve?

Ris skal visstnok være nyttig til mer enn matlaging, ifølge nettsiden Tiphero.com. For dersom det har begynt å lukte stramt fra garderoben, kan en liten skål med ukokt ris være redningen.

Nettsiden hevder at dersom du setter denne inn i garderoben, skal risen hjelpe på å trekke ut vond lukt og fuktighet fra klær og sko, som mest sannsynlig er roten til luktproblemet i garderoben.

Du kan rett og slett lage din egen luktrenser basert på ris, og vil du teste dette, trenger du følgende:

 • En liten skål eller krukke.
 • Cirka 2,5 desiliter med hvit, ukokt ris. Jasminris er beste å bruke.
 • 15-20 dråper med eterisk olje (som du kan kjøpe både på parfymeri og ulike helsekostbutikker).

Slik gjør du:

 • Hell alle ingrediensene i skålen og bland oljen godt sammen med risen.
 • Legg gjerne et tynt tøystykke oppå skålen og fest med et gummistrikk rundt.
 • Sett skålen inn i garderobeskapet.
 • Luktrenseren skal vare noen måneder, men du kan friske den opp med flere dråper olje eller bytte ut risen når det trengs.
LA STÅ: Den lille skålen med ris kan du plassere et trygt sted i garderoben. Dekk den gjerne til med et tynt tøystykke om du ønsker det. Foto: Linn Merete Rognø.
LA STÅ: Den lille skålen med ris kan du plassere et trygt sted i garderoben. Dekk den gjerne til med et tynt tøystykke om du ønsker det. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer

Åramnes har ikke prøvd ris-trikset selv, men tenker at om noe slikt skal fungere, kommer det an på hvilken lukt man ønsker å fjerne.

- Ulike midler og tips og triks kan være til midlertidig hjelp, men om du ønsker å unngå å gjøre dette regelmessig, må kilden til lukten fjernes helt.

Andre kjerringråd mot vond lukt

 1. Å bruke natron i en skål skal fungere på samme måte som ris-trikset: hell natron i en liten skål, drypp noen dråper essensiell olje i skålen, sette et plastlokk som du kan stikke hull i på, la skålen stå i garderoben. Tipset kommer fra Wikihow.com.
 2. Den samme nettsiden tipser også om at du kan helle litt natron i skoene dine dersom disse lukter vondt. Dette har vi testet ut før, les om resultater her!
 3. Onlyhangers.com foreslår å legge ett eller flere ferske såpestykker på en hylle i garderoben. Såpestykket bør være av typen som lukter relativt sterkt. Du skal helt enkelt pakke inn såpestykket i et lite, tynt tøystykke, så gjør såpen resten av jobben.
 4. Den samme nettsiden kan nok en gang dra frem hvit eddik som et vidundermiddel i husholdningen. Eddiktipset som går ut på å friskmelde garderoben fra vond lukt, går som følger: Du kan blande en spiseskje eddik med tøymykneren før du vasker klærne i maskinen. Du kan også blande en del eddik sammen med en like stor del rent vann i en sprayflaske, og spraye blandingen direkte inn i klesskapet for å friske opp lukten – bare vær forsiktig med å komme for nær delikate plass når du sprayer. Vi har testet flust av ulike eddiktips for blant annet rengjøring. Flere av dem kan du lese om her!
 5. Youtube-vloggeren som kaller seg Average Jane, kommer med et annet tips i denne videoen. Det er så enkelt som det høres ut som: smør litt parfyme på kleshengerne. Hun samler opp og tar vare på gratis parfymeprøver, og smører en liten dæsj med godlukt helt øverst på kleshenger-halsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer