Fjerne tåfis

Stinker det i skoene dine?

To triks som funker som bare det!

VOND LUKT: Med dette trikset kan du fjerne vond lukt fra sko helt uten å vaske dem! Video: Embla Hjort-Larsen. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Naturlig nok svetter man på trening, og da er det ikke så rart at treningsskoene etter hvert begynner å lukte rimelig surt.

Men også hverdagsskoene kan få en riktig så ubehagelig eim av tåfis, spesielt om sommeren når man er ekstra varm på føttene, og kanskje ikke bruker sokker i skoene.

Den gode nyheten er at det heldigvis er mulig å fjerne stanken fra skoene.

Nederst i artikkelen, viser vi deg et genialt tips som vi testet ut!

Men først skal du få noen andre, god råd fra to eksperter.

- Bruk innleggsåler

Veronica Sivertsen hos Lille Vinkel Sko i Bergen, forteller at metoder man kan ta i bruk for å fjerne den vonde lukten, avhenger det først og fremst hva slags materiale skoen er laget av.

- De fleste sneakers har nylontrekk på innsiden, og da vil lukten sette seg mye fortere. Så hvis man er plaget med lukt fra føtter, er det en fordel å investere sko med skinnfôr, sier Sivertsen.

Trine Bjordal ved skobutikken Bianco Lagunen, forteller at det enkleste for å forhindre vond lukt i sko er forebygging.

Det kan du gjøre på flere måter:

- Du kan forebygge vond lukt ved å legge nedi en ekstra såle i skoene. Da er det slik at det vil være innleggssålen som fanger opp den vonde lukten fremfor at lukten setter seg i skoene, sier Bjordal.

Innleggsålene kan tas ut og rengjøres om de begynner å lukte. Og det finnes flere typer innleggsåler.

- Bomullssåler kan vaskes i maskinen og brukes om og om igjen. Og i tillegg til vanlige skinnsåler, finnes det også det som kalles for engangssåler. Disse er veldig tynne og fungerer slik at man legger de ned i skoene, og når du merker at de begynner å se slitt ut, bytter du dem ut med en ny engangssåle. Slike såler selges i fempakninger, forteller hun.

Duftposer eller deodorant

Et annet produkt som selges i de fleste skobutikker, er såkalt Shoe deo, eller skodeodorant.

- Denne skal forhindre vond lukt og bakterier, og vil være mest effektiv hvis man begynner å bruke den i skoene når de er helt nye. Men den kan muligens hjelpe til å fjerne noe av den vonde lukten som har satt seg også, sier Bjordal.

Sivertsen forteller også at såkalte duftposer kan brukes for å motvirke vond lukt i skoene.

- Disse kan ligge nedi skoene når de står i gangen, for eksempel, sier hun.

Vask inni med klut

Hvis den vonde lukten først har satt seg i skoene, da særlig sneakers, anbefaler Veronica Sivertsen at man håndvasker skoene - ikke i vaskemaskin.

- Du kan da helle litt BioTec-vaskemiddel i litt vann, dyppe en klut oppi som du etterpå vrir opp og tørker med inni skoen. Men vær forsiktig med dette hvis skoen er laget av skinn og semsket skinn, da er nok det beste å ta ut innersålen og vaske bare den, sier Sivertsen.

Når skoene skal tørke, er det ifølge Sivertsen best å la skoene lufttørke på vanlig måte.

- En skotørker kan få sålene til å sprekke, spesielt på støvler, understreker hun.

Årsaken til skostank

Den danske eksperten i mikrobiologi og bakterier, Sara Landvik, har uttalt til DR Viden at den vonde lukten i skoene kommer fra bakterier som dannes fra svette på føttene. Når svetten blir innestengt av sokker og sko, vil den ikke fordampe, og dermed dannes det bakterier i skoene.

- Mikrobakterier trives godt på fuktige steder. Tette sko fremmer derfor et godt miljø for bakterievekst, opplyser Landvik.

Lukten skyldes fettsyren isovalerianesyre, som dannes når huden bryter ned fotsvetten. Hun anbefaler derfor at du alltid lufter skoene, enten de er gjennomvåte eller litt fuktige etter en lang dag. Slik hemmes utviklingen av bakterier, og dermed også lukt, ifølge Landvik.

Kaffebønner eller natron

Tar du et kjapt søk på nett, finnes det tusenvis av ulike kjerringråd for å fjerne vond lukt fra sko. Ett av dem er å legge skoene i fryseboksen. Dette tipset er velkjent for Trine Bjordal.

- Jeg har hørt om fryse-tipset, men jeg tror ikke at det har noen særlig effekt, sier hun.

Dinside har testet fryse-tipset tidligere, i denne saken kan du lese hvordan det gikk.

Et annet tips vi testet, var rådet om å legge kaffebønner ned i skoene.

Slik gjør du:

  1. Fordel alt innholdet fra en kaffepose i begge skoene.
  2. Sett skoene bort, gjerne i en skuff, en god stund - vi lot kaffebønnene ligge i skoene i omtrent tre uker.
KAFFEBØNNE-TRIKS: Dette tipset virket, ifølge vår journalist. Foto: Thomas Strzelecki.
KAFFEBØNNE-TRIKS: Dette tipset virket, ifølge vår journalist. Foto: Thomas Strzelecki. Vis mer

Og resultatet? Ja, det funker! Etter å ha helt ut bønnene, steg det opp en svak eim av deilig, fersk kaffe fra sålene, og denne lukten har også blitt værende.

Natron er et annet produkt som hevdes å kunne fjerne stank fra sko. Blant nettsidene som tipser om dette, er Wikihow.

De presenterer fire metoder man kan behandle skoene med natron på. Om du ikke har natron tilgjengelig, kan du prøve med bakepulver - som også inneholder natron.

Vi brukte bakepulver da vi testet én av metodene:

1. Hell en spiseskje med bakepulver i hver sko. Bakepulveret skal dekke hele sålen, så har du større sko, må du kanskje bruke litt mer bakepulver:

Stinker det i skoene dine?

2. Rist skoene litt slik at du får fordelt bakepulveret skikkelig i skoene. Men vær forsiktig så du ikke søler ut bakepulveret:

Stinker det i skoene dine?

La bakepulveret ligge en god stund i skoene, du kan godt la det virke over natten. Stinker skoene ekstra mye, kan du la pulveret virke i minst 24 timer. I våre testsko luktet det svakt av svette, så vi lot bakepulveret virke i rundt seks timer:

Stinker det i skoene dine?

Så tømmer du ut alt bakepulveret, og nå skal lukten være borte fra skoene. Bakepulveret har som hensikt å trekke til seg fuktighet og lukt, og skal visstnok drepe bakteriene som forårsaker lukten:

Stinker det i skoene dine?

Konklusjon: Det funket. Etterpå var den sure lukten helt borte, og helt ærlig hadde vi ikke forventet et så overbevisende resultat!

Deler av saken har vært publisert tidligere. Sist oppdatert 20.7.2020

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer