Vond lukt på toalettet

Stinker det på toalettet?

Da bør du prøve dorull-trikset!

KAMUFLERE VOND LUKT: Å dryppe noen dråper med eterisk olje inni toalettrullen, er ett av triksene som skal gjøre at det lukter godt på toalettet hele tiden. Få flere tips i artikkelen under! Foto: Linn Merete Rognø.
KAMUFLERE VOND LUKT: Å dryppe noen dråper med eterisk olje inni toalettrullen, er ett av triksene som skal gjøre at det lukter godt på toalettet hele tiden. Få flere tips i artikkelen under! Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selvsagt stinker det på toalettet fra tid til annen - av naturlige årsaker. Men visste du at selv om man har gjort sitt fornødne på do, er det mulig å kamuflere den vonde lukten i rommet?

Nei, det handler ikke om å gå bananas med parfymedusj, rengjøringsspray i do, luftfrisker eller duftlys.

Her får du noen geniale tips!

Olje på dorullen

Det er særlig ett triks som kan forebygge stank på toalettet, ikke bare etter at noen har brukt doen. Trikset, som nettsiden Tiphero.com har presentert, kan sørge for å holde rommet friskt og velduftende hele tiden.

Så hva trenger du?

En dorull og noen dråper eterisk olje med din favorittlukt.

Eterisk olje med god lukt finnes i flere varianter, og du får kjøpt oljen i små flasker på diverse helsekostbutikker. De ulike eteriske oljene har litt forskjellige egenskaper eller styrker.

ETERISK OLJE: Det finnes hundrevis av eteriske oljer til salgs på ulike helsekostbutikker, her er et eksempel. Foto: Produsent/Odylique.
ETERISK OLJE: Det finnes hundrevis av eteriske oljer til salgs på ulike helsekostbutikker, her er et eksempel. Foto: Produsent/Odylique. Vis mer

For eksempel er sitruslukter ofte forbundet med renhet og lavendel, og kan ha en avslappende effekt.

Slik gjør du:

 • Tilsett fem dråper eterisk olje i toalettrullen - altså på innsiden av selve papprullen, ikke på dopapiret.
 • La oljen absorbere i noen minutter og sett toalettrullen tilbake på holderen.
 • Husk at oljen kun skal dryppes på innsiden av papprullen, unngå å få olje på papiret slik at oljen ikke kommer i kontakt med de private områdene på kroppen din - det er den ikke egnet til.

Nå som dorullen med duftoljen henger på plass, vil lukten spres ut i rommet hver gang dorullen brukes. Jo flere ganger rullen snurrer, jo mer god lukt kommer det ut i rommet.

Naturlige luktfjernere

Det finnes også andre, naturlige luktfjernere som du kan mikse sammen selv. Vi har plukket ut to tips fra nettsiden Veientilhelse.no.

1. Luktfjerner med klar eddik:

Eddikens sure forbindelse skal fjerne bakterier og redusere stygge, gule urinflekker som oppstår i toalettskålen.

Du trenger følgende:

 • 3 kopper klar eddik (750 ml)
 • 1 kopp vann (250 ml)
 • 1 sprayflaske

Slik gjør du

Tynn ut den klare eddiken med vannet og hell det over i sprayflasken.

Spray blandingen på og oppi toalettet og skrubb med en kost.

2. Luktfjerner med sitronskall:

Et annet triks er å bruke en sitron som hjelpemiddel.

Sitronskall inneholder naturlige oljer og sitrus-stoffer som skal fjerne vond lukt.

Du trenger følgende:

 • 5 friske sitronskall
 • Saften fra 1 sitron
 • 1 kopp vann (250 ml)

Slik gjør du

 • Legg sitronskallene i en kjele med vann, og kok i tre minutter.
 • Ta kjelen av platen og tilsett sitronsaft.
 • Plasser kjelen på badet for å la dampen nøytralisere vond lukt.

Luktfri do

Hvis du synes at det virker litt styrete å bruke olje eller lage egen luktfjerner, og du er villig til å investere vesentlig flere kroner for å få bukt med toalettstanken, finnes det også et annet alternativ på markedet.

Nemlig luktfri do.

Geberit er, sammen med Duravit, den fremste leverandøren av dusjtoaletter i Norge.

LUKTFRI DO: Flere dusjtoaletter på markedet skal også kamuflere vond lukt. Foto: Produsent/Geberit.
LUKTFRI DO: Flere dusjtoaletter på markedet skal også kamuflere vond lukt. Foto: Produsent/Geberit. Vis mer

Toalett-modellene AquaClean Mera og Tuma Comfort har et innebygd luktavsug som trekker luften direkte fra toalettskålen og renser den i et keramisk filter. Luktavsuget starter automatisk når du setter deg på toalettet.

Et annet alternativ er å montere enten Geberit Monolith plus utenpåliggende sisterne med luktavsug som også trekker luften fra toalettskålen før den renses, opplyser Wenche Sydhagen, markedskoordinator hos Geberit Norge.

DUSJSTAV: En dusjstav som du monterer i do er et annet alternativ for å kamuflere vond lukt på toalettet. Foto: Produsent/Domestos.
DUSJSTAV: En dusjstav som du monterer i do er et annet alternativ for å kamuflere vond lukt på toalettet. Foto: Produsent/Domestos. Vis mer

- Dersom du har en innebygd sisterne kan du montere Geberit DuoFresh-modul bak betjeningsplaten og få samme funksjon. Felles for disse løsningene er at du trenger strøm ved toalettet, sier Sydhagen til Dinside.

Til toalett-typer fra Ifö og Porsgrund finnes det også duftstaver for gulvstående toaletter. Stavene plasseres i sisternen, og disse får du kjøpt i dagligvarebutikken.

Duftstavene avgir frisk duft og blått vann ved hvert skyll.

Regelmessig rengjøring

Én ting er å kamuflere vond lukt på toalettet, men du må selvsagt rengjøre rommet og doen jevnlig. For urinsøl rundt doen kan ha satt seg i flisene, noe som gjør at den vonde lukten vil vedvare dersom du ikke vasker dette bort, ifølge Line Mercedes Åramnes, leder kvalitet og opplæring hos rengjøringsbyrået Citymaid.

- Kommer det urinsøl på og rundt toalettet, bør du fjerne dette med én gang før det tørker og sprer vond lukt, sier Åramnes til Dinside.

Tips nummer to er å impregnere fug og flis slik at skitt, urin og annet søl ikke trekker ned og skader underlaget, sier Åramnes til Dinside.

Det finnes også produkter som spiser urinbakterier og bakterier fra organisk avfall. Dette kan være til nytte for eksempel rundt toalett, i bunnen av søppelbøtten, eller andre områder hvor det er lett å søle, ifølge rengjøringseksperten.

- Dersom du rengjør jevnlig og fjerner søl vil mye være gjort. God ventilasjon og periodisk vask av tak og vegger vil også være med på å forebygge vond lukt på toalettet, legger Åramnes til.

Sjekk vannlåsen

Hvis du har forsøkt det aller meste av luktkamuflerende råd men det likevel stinker av toalettet, gjør du lurt i å sjekke vannlåsen i rommet.

PS: Dette har vi skrevet om tidligere i denne artikkelen . Få også flere tips i denne saken.

For det er ikke sikkert at det er selve doen som er årsaken til den vonde lukten i rommet. Det kan være dusj, badekar eller servanter.

- Dersom du lar vannet renne en liten stund vil du da kjenne at lukten vil avta, sier Åramnes.

- Om lukten er tilbakevendende over tid, vil jeg anbefale å ta kontakt med en rørlegger slik at du får sikret at det ikke er en feil på vann- og avløpsrelaterte løsninger, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer