Stolen Siesta

60-talls klassikeren Siesta banet vei for eksporten av norske møbler i utlandet.

Publisert
Sist oppdatert

Ektefødt klassiker

Siesta-stolen ble til som et bidrag til Bransjerådets konkurranse i 1965. Den norske arkitekten Ingmar Relling ville lage en stol med spenst og fjæring - og dermed god sittekvalitet. Relling var allerede dreven innen møbelfaget da han sendte inn sitt bidrag, så det kom kanskje ikke som en overraskelse på ham da Siesta vant førstepremien.

Siden den gang har det blitt mange flere priser, og over en million Siestaer er solgt i mer enn 50 land. Med årene ble Relling kjent som nestoren i norsk industriell design.

En stol med vakre, rene linjer

Ingmar Relling var utdannet interiørarkitekt og møbeltegner fra Statens Håndverks- og Kunsthøgskole. Før han startet for seg selv i 1950, hadde han jobbet ved Vestlandske Stol- og Møbelfabrikk i Sykkylven og ved Rastad & Relling Tegnekontor i Oslo.

Relling satset på møbeldesign fra 1960. Møblene hans var som en motpol mot møblene han vokste opp med i mellomkrigstiden, med sine detaljerte treskjæringer som gjorde rengjøringen så vanskelig. Stolen Siesta fikk derfor rene og klare linjer. Den skulle være god å sitte i men også være billig og tilgjengelig for mange. Relling samarbeidet tett med industrien. For at møblene skulle kunne serieproduseres gjorde han dem enkle å produsere og frakte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer