Stolen som lager lys

OLED-lampen lyser når du gynger.

Noen gyngestoler lager mer enn knirkelyder - som denne miljøvennlige stolen, Murakami chair, som lager strøm til den integrerte lampen når du gynger ... Foto: Designboom
Noen gyngestoler lager mer enn knirkelyder - som denne miljøvennlige stolen, Murakami chair, som lager strøm til den integrerte lampen når du gynger ... Foto: Designboom Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Men kun når det er behov for det. Den skjønner nemlig når det er dag og du ikke trenger ekstra leselys - da lagrer den energien som du har laget med gyngingen din - og sparer den til mørket faller på.

Se noen av verdens mest spesielle stoler

Den originale kombinerte gyngestolen, lampen og kraftstasjonen, er selvsagt en ide for å spare strøm. Med kroppen som energikilde, trenger du ikke plugge inn lampeledninger for å få lys. Stolen har også fått heder og anerkjennelse som prisvinner ved en konkurranse om grønnere design (DesignBoom Green Life Competition).

Kroppen som kraftverk

Amerikaneren Rochus Jacob er mannen bak den miljøvennlige oppfinnelsen. Om den originale gyngestolen sier designeren selv dette, i forbindelse med presentasjonen av oppfinnelsen på designkonkurransens nettside designboom.com:

- Jeg så etter muligheter for å lage strøm ved hjelp av aktiviteter som vi gjør naturlig. Det endelige resultatet er en gyngestol som muliggjør at brukeren får oppleve produksjon og forbruk av elektrisitet på en forsiktig og oppmuntrende måte.

Disse lampene lyser av seg selv

OLED

Avansert dynamo-teknologi er innebygd i meiene på gyngestolen, og det lave energibehovet til OLED-lampen gjør det faktisk mulig å lage lys ene og alene med energi fra bevegelsene fra gygestolen.

OLED (organic light-emitting diode) - eller organisk lysdiode - fungerer på flater og kan dermed formes til en rekke forskjellige objekter. I dette tilfellet er den formet som en lampeskjerm - det er altså "skjermen" som er lyskilden på den originale gyngestolen.

OLED - den mest effektive belysningen?

OLED skiller seg altså ganske mye fra LED, som er en teknikk for punktbelysning.

LED - mye lys og lite varme?

Sensorer gjør at stolen og lampen registrerer når det er dagslys og ikke behov for tilleggslys. Den energien som du da eventuelt lager ved å gynge i gyngestolen er imidlertid ikke bortkastet: Denne strømmen lagres i en batteripakke og nyttiggjøres når lysbehovet er tilbake.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer