Stoler du på eiendomsmegleren?

Eiendomsmeglerne liker å uttale seg om boligpriser og boligomsetning. Men skal du stole på hva eiendomsmegleren forteller deg om prisutviklingen i boligmarkedet? DinSide kan gi deg flere grunner til hvorfor du skal ta meglernes uttalelser med en klype salt.

Noen vet litt mer enn andre om boligprisene, men sier de det de vet? Foto: Karoline Brubæk
Noen vet litt mer enn andre om boligprisene, men sier de det de vet? Foto: Karoline Brubæk Vis mer
Publisert

Eiendomsmeglere benyttes av mange aviser som rene sannhetsvitner når det gjelder prisutviklingen i boligmarkedet. De uttaler seg om etterspørsel og priser i fremtiden, og forteller deg gjerne hvorfor du skal kjøpe og hvorfor du skal selge akkurat nå. Men det de ikke forteller er hvilken egeninteresse som ligger bak disse utsagnene.

Meglerens gyldne middelvei

For å dytte boligeierne ut i eiendomsmarkedet og skremme boligkjøpere til å handle, vil megleren formidle følgende budskap:

"Du skal selge nå, fordi det er mange kjøpere i markedet og vi opplever en fin prisstigning."

"Du skal kjøpe nå fordi prisene er på vei opp. Det ser heller ikke ut til at markedet er mettet på lang tid. Du kan derfor trygt kjøpe bolig nå."

Det megleren vet er to ting: For at selgeren skal bli fornøyd, må ikke prisen stige alt for mye i tiden etter salget. Forventer selger at prisene skal øke mye, lønner det seg for ham eller henne å vente med salget. For at kjøper skal bli fornøyd må prisene stige etter at kjøpet er gjennomført. Kjøpers investering virker tryggere dersom verdien øker etter at kjøpet er gjennomført.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer