Boligmarkedet juli 2020

Stor økning i boliger til salgs

Tallene til Finn.no vitner om en «flying start» for fellesferiens boligmarked. Sjekk alle tallene i saken vår.

FREDRIKSTAD FLYR: Ifølge tall fra Finn.no har Fredrikstad hatt en vekst på nesten 130 prosent i antall boliger til salgs hittil i juli sammenlignet med i fjor. Norgesferien har tydelig gjort sitt for å bidra til fellesferiens boligmarked. Les mer i saken under. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
FREDRIKSTAD FLYR: Ifølge tall fra Finn.no har Fredrikstad hatt en vekst på nesten 130 prosent i antall boliger til salgs hittil i juli sammenlignet med i fjor. Norgesferien har tydelig gjort sitt for å bidra til fellesferiens boligmarked. Les mer i saken under. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du lurer kanskje på hva det at så mange har vært «tvunget» til å holde seg innenlands i sommer har gjort med aktiviteten på boligmarkedet - som vanligvis er noe «søvnig» i sommerferien?

Dinside tok kontakt med Finn.no for å få vite hva deres tall viser drøyt to uker inn i fellesferiemåneden juli.

Videre kan du se hva vi har funnet ut, samt sanke noen gode budrundetips hvis du vil sikre deg ny bolig denne sommeren.

PRISENE ØKER: Boligmarkedet har en kraftig vekst i juni forteller Henning Lauridsen, adm. dir. i Eiendom Norge. Video: NTB Scanpix Vis mer

Flere annonser - høyere pris

La oss først se på antall publiserte annonser på markedsplassen, og hvordan gjennomsnittsprisen har utviklet seg sammenlignet med samme tid i fjor:

Perioden 1. til 15. juli 2020 Økning ift. juli 2019
Publiserte annonser: 2370 stykk66,3 %
Gjennomsnittlig prisantydning: 3.158.882 kroner7,7 %

Som du ser, er det mange som vil selge nå, og prisen de tror de kan få er også noe høyere enn samme periode i fjor.

Ser vi på noen av de største byene og områdene i Norge og antall boligannonser på Finn.no, ser det slik ut:

 1. Oslo: 61 prosent opp fra juli i fjor
 2. Bergen: 37 prosent opp
 3. Trondheim: 33 prosent opp
 4. Stavanger inkludert Sandnes: 85 prosent opp
 5. Fredrikstad inkludert Sarpsborg: 173 prosent opp

Ovennevnte funn gjenspeiles også i juni-tallene til Eiendom Norge. De viste er sterk vekst korrigert for sesongvariasjoner - på hele ett prosent.

- Boligprisene steg i alle områder i juni, og det var en spesielt sterk utvikling i boligprisene på det sentrale Østlandsområdet og i Bergen, sa administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge under pressekonferansen i begynnelsen av juli.

- I april og mai falt omsetningen i boligmarkedet betydelig, men i juni har det vært en kraftig vekst i antall nye boliger på markedet og antall solgte boliger. Omsetningsfallet etter coronavirusutbruddet er så godt som hentet inn igjen, konkluderte Lauridsen.

Hytte på topp

Når vi ser på hvilke boligtyper som legges ut for salg på Finn.no i disse dager, er det overvekt at rekkehus når det gjelder fastboliger, men hytteannonsene er vinneren:

 • Hytte: 126 prosent opp
 • Rekkehus: 55 prosent opp
 • Enebolig: 47 prosent opp
 • Leilighet: 44 prosent opp
 • Garasje/parkering: 42 prosent opp
 • Tomannsbolig: 37 prosent opp
 • Hyttetomt: 26 prosent opp
 • Tomter: 2,3 prosent ned
BOLIGKJØP: For å få råd til å kjøpe egen bolig, har Silje Sandmæl disse tre rådene. Reporter: Malini Bjørnstad. Video: Ingebjørg Iversen / KK Vis mer

- Rekordsommer

DNB Eiendom beskriver sommerens boligmarked som «unikt, og med stort trykk».

- Etter at boligmarkedet «åpnet» igjen i mai, har det vært fullt kjør i hele Norge. Det er mye folk på visninger og mange kjøpere der ute, sier kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø til Dinside.

- Banken opplever rekordnivå for sommeren i søknader om finansieringsbevis, fortsetter han.

Markedet for fritidsboliger har også skilt seg ut hos DNB Eiendom. Der har det vært stor etterspørsel, men lite objekter i markedet. Det kommer nok av at de som har hytte, ønsker å bruke den selv i år, mens de som har vurdert å kjøpe hytte, ønsker å oppfylle hyttedrømmen raskt.

Budrundetips til fellesferien

Hvis du vil sikre deg drømme(fritids)boligen denne sommeren, har Dinside noen greie budrundetips.

Det er vanskelig å gi «one size fits all»-råd til budrundene, da de ofte utvikler seg veldig forskjellig og har få universelle regler, men noen generelle råd er overførbare til de fleste «budkriger»:

 • Før du går inn i budrunden må du ha finansieringen din i orden, altså ha et finansieringsbevis som forteller deg hvor mye du kan kjøpe for.
 • Finansieringssummen din skal dekke hele boligkjøpet, det vil si prisantydning pluss omkostninger, fellesgjeld med mer.
 • Ikke by på mer enn én bolig om gangen.
 • Sett en øvre grense på hvor mye du kan gå, og ikke gå over denne. Start budet ditt godt under din øvre grense, slik at du har noe å gå på.
 • Gi selger romslige tidsfrister i starten, men «knepp til» etterhvert som andre budgivere hopper av og budrunden nærmer seg finale.
 • Husk at det ikke bare er pris du kan bruke i budene dine, men også gunstigere overtakelsestidspunkt enn de andre budgiverne (hør med selger hva han/hun foretrekker), andre forutsetninger for budet og så videre.
 • Ikke glem at megler ikke er på ditt parti når du er kjøper. Megleren er engasjert av selger og har som mål å selge boligen for høyest mulig pris.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer